Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 07:15 - Юпита срещу стари пушки под Аязмото
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 958 Коментари: 0 Гласове:
0



Юпита срещу стари пушки под Аязмото   Юпита срещу стари вълци, младостта срещу опита и рутината - така може да се определи битката за Стара Загора на парламентарните избори между ГЕРБ и БСП. На евровота герберите победиха с малко над 3 хиляди гласа, но сега играчите са други, а амбициите - още по-големи. Градът под Аязмото е може би най-характерният пример, че ГЕРБ не се страхува да заложи на хъса и апетита на младите лъвчета. Мажоритарният кандидат Иван Колев ще навърши едва 30 седмица след изборите, а водачът на листата Живко Тодоров е на 28 г. И двамата обаче имат солидно образование и завидна реализация зад гърба си. Колев притежава диплома от Стопанския факултет на Техническия университет в столицата, магистър е по индустриален мениджмънт и вече се е доказал като успешен мениджър. Живко е завършил европеистика в СУ "Св. Климент Охридски", а в момента довършва магистърската си програма по право.
Срещу младите лъвчета на ГЕРБ червените вадят тежката си артилерия. Водач на пропорционалната листа е здравният министър д-р Евгений Желев, преди това два мандата кмет на Стара Загора. Той загуби битката за третия си мандат точно от човека на ГЕРБ проф. Светлин Танчев. Не се притеснява от атаките срещу себе си като провалил се кмет. "Всичко, което съм оставил като градоначалник за развитието на Стара Загора е пред очите на хората", казва спокойно Желев. Мажоритарният кандидат на левицата Иван Марков е известно име в енергийната гилдия. Бил е и зам.-министър, а от 2005 г. е изпълнителен директор на "Мини "Марица-изток". "Кой в България си обича началника?", усмихва се шефът на мините на подозренията, че са го издигнали да обере гласовете на миньорите и енергетиците. Само в трите рудника наистина работят над 7 хил. души. Марков обаче няма намерение да прави срещи с миньорите, за да ги убеждава за кого да гласуват. Сигурен е, че те ще го подкрепят не защото им е началник, а за това, което направи със своя екип в последните 4 г. за перспективното развитие на източномаришкия въгледобив. И за колектива, разбира се.
Според повечето анализатори победителят в мажоритарният сблъсък между ГЕРБ и БСП до голяма степен ще определят партньорите им от десницата и левицата. Ако много десни избиратели гласуват за пропорционалната листа на Синята коалиция, но подкрепят юпито на ГЕРБ Иван Колев, той има всички шансове да победи, сочат печелившия вариант анализатори. От големите играчи единствено ДПС не издигна мажоритарен кандидат. На близо 6-те хил. гласа, които движението получи за евровота пък се надяват и човекът на Коалиция за България Иван Марков, и оправната губернаторка на Стара Загора Мария Нейкова, кандидат на НДСВ. В сражението не само за цвят се включи и един генерал - бившият командир на Старозагорската втора лека пехотна бригада и бивш шеф на Държавния резерв Димитър Димитров, избраник на РЗС. Мнозина прогнозират, че неговият предизборен девиз "Аз мога да преборя корупцията! Правил съм го и пак ще го направя" може да отбие от правия път много и десни, и леви избиратели. Същото важи и за председателя на ЛИДЕР Кънчо Филипов, който е мажоритарен и водач на листата и има достатъчно фенове в родния си град. Социолозите каз-ват, че той ще е изненада на изборите.
Матей БОНЕВ

Скука на сцената, бой зад кулисите Истинската кампания е с обичайните мръсни хватки, но е скрита за публиката
image
Илиян Савков Руслан Йорданов

Предизборната кампания е в горещата си фаза, а сеирджиите се прозяват. Няма сочни компромати, нито зловещи теории на конспирацията, гръмовни разкрития. Липсват и вълшебни рецепти за всенародно забогатяване. В миналото остана и типът на пътуващия човек-оркестър като покойния Кире Либерало, Йоло Денев, Жорж Ганчев, Славомир Цанков, Петър Гогов...
Скуката не могат да разсеят и дежурните закачки между Бойко и Сергей. Двамата вече приличат на отегчени до смърт боксьори, които симулират размяна на крошета и ъперкъти, докато нетърпеливо чакат финалния гонг.
Вече и апокалиптичните видения на Волен не впечатляват почти никого извън публиката на телевизия СКАТ. От политическия спектакъл изчезнаха призраците на комунизма и антикомунизма, лявото и дясното вече не могат да бъдат различени и с микроскоп.
Кандидатите за народната любов блестят на концерти, жънат и лискат с менчета, режат ленти, бръмчат с мотори и комбайни. Рекламирани досущ като газирани напитки, политиците излъчват блясък, благост и доброта, пускат шеги и обещават с половин уста. Разкарват се като мечки на синджир, но и най-циркаджийските им номера не могат да разведрят доведеното до апатия и притеснено от настъпващата рецесия население.
Резултатите от евровота на 7 юни внесоха безпощадна яснота в партийните централи какви са техните възможности и нива на обществено доверие. Хората на Бойко Борисов са в лека еуфория и разчитат да увеличат преднината си пред БСП. В тяхната каца с мед лъжицата с катран е обективната невъзможност да постигнат мнозинство в 41-вото народно събрание. Герберите отсега се обливат със студена пот, че ги чакат преговори за коалиция с тежки гемии като Костов, Сакскобургготски, Янев.
Червената партия пък преживява тиха паника - загубата на 7 юни не им донесе падане от властта, но предстоящият вот почти сигурно ще ги изстреля в опозиция
Най-голямата грижа на ДПС е дали ще имат заветната граница от половин милион избиратели, а останалите по-дребни партии се радват най-вече, че ще прескочат и този път 4-процентовата бариера.
Мъртвото вълнение в политиката обаче не предвещава нищо добро. Разликите в предизборните платформи на водещите ни партии се броят на пръсти. Затова и суровите клетви на лидерите, че никога няма да се коалират с еди-кого си, се дължат изцяло на личните им симпатии и антипатии, както и на желанието да манипулират забравеното от твърдия им електорат чувство за принципно противопоставяне и историческа битка между противоположни мирогледи. Хроничният недостиг на зрелищни сблъсъци, остри спорове и спортен хъс е симптом за нещо по-дълбоко.
Играта отдавна се води зад кулисите, или както обича да казва Ахмед Доган - "в кухнята".
Бизнесмените от различните политически сили убеждават с премии служителите си да се запишат в техните партии. Емисари обикалят циганските махали и бедните селца и трескаво изкупуват "на зелено" гласове. Самозабравили се пиари преследват сърфиращите из интернет граждани и ги обстрелват с идиотски послания. По-старите партии обикалят от врата на врата, броят нервно оредяващите си привърженици и им се молят да не ги изоставят в името на доброто старо време.
Двумесечната кампания вече омръзна на всички, въртележката от стари муцуни с изтъркани лафове кара дори най-запалените политикани да се молят по-скоро да дойде изборният ден.
Кукловодите също не изпитват особено вълнение, наясно са, че големият цирк ще почне на 6 юли.

 


Тагове:   Челен удар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279458
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95539
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031