Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 07:05 - Костов, получихте ли отговор от прокуратурата за миналото на Борисов, или не ви е интересно вече?
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1398 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2009 07:33


Доктор Николай Михайлов:

Костов, получихте ли отговор от прокуратурата за миналото на Борисов, или не ви е интересно вече?


13 Юли 2009

Ударили сме дъното на глупостта и безсилието, твърди в интервю пред в. "Гласове" психиатърът - бивш депутат от ДСБ

 


 

 

image

...ГЕРБ спечели, но то прилича на пирова победа. Костов и Янев не са надеждни коалиционни партньори независимо от декларациите им за крайно политическо себеотрицание. Ще играят с пожарникаря сложна властна игра със садо-мазохистичен привкус, която Костов умее и обича. Опасявам се, че накрая шията на телохранителя ще бъде споходена от "оная секира", с която ни плашеха от телевизора. Кръв по ръцете на десните няма да има обаче, или ако има, няма да се забележи. Някой да е забелязал кръв по ръцете при екзекуцията на СДС?
- Дясноцентристко ли ще бъде следващото управление?
- "Икономедия" (фирмата на Борисов, Пашата и Ал. Петров - б.р.) е дясноцентристка фирма, мисля си.
...Бойко Борисов е улична реплика по адрес на прехода, шут, адресиран наляво и надясно. Този човек не идва отляво или отдясно, а отдолу, и разбира се, от собствените си нарцистични сънища. Неговата идеология е властно-самоусладителна, примитивно-игрова. Забавлява се от обстоятелството, че е попаднал в собствената си кожа и че се къпе в погледите на всички съсловия и на всички български блондинки. Борисов излъчва чаровен юношески нарцисизъм. Изречението: "Цецо, дръж ми часовника", е победа за наш"та махала. Сега има и счупено краче. В начина, по който страда от глезенната травма, и от това, че му пречат да строи магистрали, има нещо сърцераздирателно. Аз мисля, че театрите ще опустеят по причина на този актьор и реполитизираните му фенове.
Това, което става, е срам и позор. Ударили сме дъното на глупостта и безсилието. Впрочем да става каквото ще, но защо тази предколедна радост!
Бойко Борисов е "небрежен" феномен, дете на българската непретенциозност. Ще кажа още по-остро: "Бойко - премиер" е шедьовър на националната ни некадърност, на дълбинната ни политическа неадекватност. Шедьовър на дясната некадърност в частност...
...Накрая, нещо много, много банално. Големите нарциси на прехода ще скроят шапката на Борисов, защото му завиждат на рейтинга. Има двама-трима, които няма да се помирят с неговото случайно извисяване. Ако възразят, че психологизирам, ще припомня, че страстите владеят света. Съперничеството е велика политическа страст. Чакайте и ще видите. Ще бъде отвинтен.
...Тук е мястото да се възхитя безусловно на инженерното изкуство на бившия ми лидер. Начинът, по който беше конструирано лабораторното чудо, наречено Синя коалиция, е наистина уникален. Вижте траекторията, фазите и резултата. Проваляш СДС, създаваш ДСБ. Проваляш ДСБ, създаваш СК. Скачаш от една партия в друга, за да закриеш и двете, като образуваш трета. Влизаш в парламента и даже в управлението. Бинго. Казваш, че ще получиш 16 процента, получаваш 6. Нищо. Обявяваш резултата за феноменален успех. Цялата операция придобива привкус на издевателство, ако си дадем сметка, че за тази коалиция на "автентичната десница" са гласували и екзекутираните седесари, осиротели без партия, но лоялни до смърт на синия вот. Това ми напомня знаменития възглас: "Да живее Сталин", на осъдените на разстрел от него самия. Всяка десница има лидерите, които заслужава, това казвам.
- Синята коалиция вероятно ще влезе в управлението на страната. Победа ли е това?
- Зависи от гледната точка... Ако им вярваш, е победа и даже екстаз. Ако не им вярваш, е комична претенция за производство на събитие с историческо значение за "общото благо". Ако Мартин Димитров стане министър на икономиката, това ще бъде победа за Иво Прокопиев, Шулева и прочее. И за RЕ:TV.
...Синята коалиция е, както казах, макиавелистки шедьовър, голямо художествено постижение, но има нищожна политическа стойност. Тази лукава коалиционна инсталация няма да издържи дълго. Изборният резултат е наказание за сектантите вдясно, не е лошо да погледнат цифрите. Провалът на Иван Костов в 23 МИР е символично поражение. Загубиха София коалиционно струпани, при максимална мобилизация и след една чудесна "подписка". Накрая се оказаха затрупани от бюлетините на голямата сестринска партия от ЕНП. И от бюлетините на Кадиев. Няма енергия за синя партия. Блудството по спешност за удовлетворяване на нагона за оцеляване не е брак и не е меден месец. Закриха две партии за периода на едно смигване, за да оцелеят двама-трима плутократи-"парамасони", както се изрази преди време скъп на сърцето ми духовен роднина. Синята коалиция е комплот на един кръг хора, уязвени от световната финансова криза, на закъсал водач от нещастния ни преход и на изгладняла дясна клиентела... От никаква Азия няма да ни спасява Синята коалиция, въоръжена със "златния ключ" към управлението на Мутрата, от когото трябваше да ни спасява, за да ни спаси от Азия. Този, който си въобразява, че олигархичната инфраструктура на официалната политическа власт ще бъде разградена от управлението на ГЕРБ, СК и Янев, е малоумен и блажен. По-скоро ще бъде повторена идеята на Костов от периода на неговото управление и осъществена от Бонев, а именно да събере на чай лидерите на подземието Корлеоне, Бардзини и Таталия и да им каже окуражителната мантра, произнесена със сипкав глас: "Момчета, по-кротко, трябва да си върнем еврофондовете". Междувременно ще арестуват няколко души, защото са досадили на всички. RE:TV ще им покаже белезниците в едър план. Победа на синята вълна.
Апропо, хрумва ми въпрос към ДСБ, сега наричани СК, и лично към г-н Костов: Получихте ли отговор от главния прокурор на писмото, което му изпратихме, с настояване да започне незабавна проверка на твърденията, съдържащи се в швейцарския доклад до Държавния департамент на САЩ, които се отнасят до миналото на Бойко Борисов и свързаността му с "тридесет неразкрити поръчкови убийства?"... Или не ви е интересно вече? А?
----------------
С големи съкращения. Заглавието е на ДУМА

   
Жан: Съюзът с ДПС ще загроби БСП
СТАРА ЗАГОРА. Стратегическият съюз с ДПС и наглото, самодоволно обслужване на частния интерес са основните причини за тежката загуба на БСП на парламентарните избори. Това заяви бившият премиер Жан Виденов вчера в Стара Загора. Според Виденов от 1997 г. насам съюзът с Доган и обслужването на частния интерес били основните проблеми пред левицата и я влачели постоянно надолу. "Съюзът с партията на Доган е наследство от Първанов и ако продължи, ще вкара БСП в гроба", прогнозира Виденов. Според бившия премиер, за разлика от 1997-а, когато имало начини за възстановяване на загубите, сега такива няма. "Най-успешната формула на сегашното управление е ГЕРБ да направи еднопартиен кабинет. Това няма да бъде правителство на малцинството, защото разполага с подкрепа дори да смени конституцията", добави бившият соцпремиер. Виденов допълни, че в новата власт важи максимата "всички срещу БСП и ДПС". "Хората очакват от Бойко Борисов и ГЕРБ разчистване на невероятните батаци, справедливост и възмездие. За друго те нямат мандат и са длъжни да го направят", заключи Виденов.
Матей Бонев

 

Резилът

Проф. Евгений Гиндев
13 Юли 2009

 

 

 

 

    Поредните парламентарни избори завършиха. Тепърва ще се пишат анализи, политолози ще се състезават в оригинални погледи и изказвания, представителите на партиите ще доказват, че, въпреки видимите резултати, са доволни и се чувстват победители, народът ще пие и яде, и ще чака... Какво - и той самият не знае. Но нали "глас народен, глас божий" и, освен това - демокрация?! Да, ама не!, според митологичния израз на не толкова митологична личност.
БСП загуби политическата битка за България. Загуби я категорично и унизително - това е, така да се каже, медицински факт. Но парадоксът е, че хората, заради които това се случи, ще бъдат в парламента и ще продължават да определят политиката и визията на партията. Те окепазиха и идеята за Коалиция за България и поставиха под съмнение възможността за изграждането на Национален ляв фронт, като единствена преграда пред готвещия се да се развихри либерализъм и евроатлантически глобализъм. Първите сигнали прозвучаха още в нощта след изборите и това тревожи. Отново юпита, отново чужди съветници, отново експерименти над изстрадалата държава.
Особено неприятна е загубата в мажоритарния вот, макар че такъв по същество нямаше. И ако тази загуба не говори достатъчно ясно за начина на издигане и подреждане на кандидатдепутатските листи, ми е трудно да си представя какво още трябва да се случи, за да се пробуди елементарното чувство за самосъхранение в партията и в нейното ръководство. БСП трябва да престане да прилича на клуб по интереси. Подобна практика излъчва съмнителни послания и лишава членове и симпатизанти от нравствени устои. Отделен и много неприятен, сериозен и задълбочен разговор предстои по коалиционната политика на БСП. Там нещата изглеждат направо зле.
Изброените проблеми породиха неприятни, на места злобни, разговори сред симпатизанти и членове на БСП. И това нямаше как да не се отрази върху изборните резултати. Говореше се, че партийното ръководство нарочно иска да загуби изборите, или че вече има подкилимни договорености за разпределяне на властта. Колкото и да е повърхносттна подобна "битова политика", тя формира трайни отрицателни нагласи и отвращава хората. Това пък показва пълната липса на поведенчески анализ и демонстрира началническо високомерие, което не се прощава.
Не виждам никакви основания за униние, за "близане на раните и на сълзите", за различните обяснения: "ах, предадоха ни", "ах, този лош неориентиран електорат", "ах, купуване и продаване на гласове", "ах, черен пиар". Още по-малко приветствам театрални възклицания от рода на "Добър ден, тъга". Просто трябва да се гледа истината в очите - става въпрос за оценка на политика и на хората, които са я провеждали. В дни на върховни изпитания не е нужно да се ридае над станалото, а да се смени пътят.
За съжаление изборните резултати показват и нещо друго. Преди всичко степента на зрялост на избирателите, робуването на примитивни емоции, които се изпаряват много бързо след изборите, категоричният отказ от сериозна и перспективна оценка на ситуацията, привързаност към клипово мислене и рекламно поведение, зомбиране от митовете на "дивия запад". Какво да се прави, това е българският народ и друг няма откъде да си внесем. Не трябва, когато печелиш, да го хвалиш, а когато губиш - да го ругаеш. С него трябва да се съобразяват политическите партии, ако искат да бъдат действителни изразители на народната воля.
Преди пет години, във връзка с преизбирането на Джордж Буш-младши за американски президент, английски вестник възкликна учудено: "Как може да са толкова прости 51 милиона избиратели?!" В България победата донесоха точно тези, които бяха обявени от победителя за "непълноценен човешки материал". Парадокс? Може би. Но има върху какво да се замислим. Дано не се окаже, че в тези избори сме излъгали самите себе си. Няма да е за първи път.

 

ТРИ ПЛИКА ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ

Константин Иванов
10 Юли 2009

Преди това бяха юпита, сега ще са senior-и

 

 

 

Боже, Боже, доживяхме! Иван Костов се събуди като борец за прозрачност. Той самият съобщи за тази си метаморфоза в телевизионно интервю след изборите. Вярно е, че българите не се отличаваме с особена историческа памет, но все пак историите с харизването на "Балкан" на Гад Зееви, мафиотската приватизация, при която национално богатство за 30 милиарда лева се стопи на 3 милиарда, и т.н., и т.н. не са чак толкова далече във времето, та да ги забравим. Нито пък потулените афери с фондацията на Елена Костова. И как ще се осъществи тази прозрачност? Ами като всичко се вкара в компютри, които не се влияят от субективни решения, задкулисни сделки и услуги между братовчеди.
 Е, зависи все пак кой и как борави с компютъра.
    Впрочем по отношение на тази компютърна прозрачност Командира просто припява на новото дете чудо Симеон Дянков. Това е ярко доказателство, че нашият човек бързо се ориентира какъв е модният шлагер. Да е живо и здраво откритието на Бойко Борисов, но май вече патихме с такива дипломирани в най-престижни западни университети, титулувани с всякакви senior, chief и пр. top мениджъри, директори супървайзъри и въобще вундеркинди. Те като на шега щяха да оправят под ръководството на патрона си България за 800 дни, защото толкова време било нужно да се вдигне на крака един консорциум, да речем, а управлението на консорциум и държава било все тая. Сега май нещата още повече задълбават в тази посока, ако се съди по лицата, спрягани за министри в кабинета Борисов. Все директори, председатели на бордове, успели бизнесмени, което трябва да подскаже, че тези хора, първо, разбират от управление и, второ - имат си всичко, та няма да крадат. Дай, Боже! Въобще очертава се перспективата на едно високотехнологично, компютризирано и прозрачно като планински кристал управление на суперкомпетентни люде, които имат готови рецепти за всичко. Да си призная, винаги съм се притеснявал от хора, които като картечница ти изстрелват решение и на най-сложния проблем. Повече ми допада подходът на личната ми лекарка, която за един нищо и никакъв повишен холестерол в кръвта се двоуми кое лекарство между три възможни да ми предпише. Освен ако управление на държава е по-проста работа от сваляне на холестерола.
    Практиката в цивилизованите страни е да се дадат сто дни на едно ново правителство да покаже намеренията си, капацитета си, управленските си възможности. Ще ги има и правителството на ГЕРБ и присъединили се. Но някои дори не първи, а предварителни стъпки будят асоциации с един стар анекдот от социалистическите времена. Преди още да стане вицепремиер, Симеон Дянков започна да се тюхка за евентуални дупки в бюджета, после обвини действащия министър на икономиката в супердалавера за 100 милиона, извъртяна в последния момент. Оказа се  спихнал балон.
Бъдещият премиер вече подхвана прогнозите за предстоящи изключителни трудности, заложени от предишното правителство. Та анекдотът. В едно предприятие сменят шефа. Преди да напусне, той оставя при секретарката си три запечатани писма за приемника си с указанието първото да отвори веднага, второто - след година, а третото - на третата година. В първото пишело:" Първата година обяснявай какво тежко наследство съм ти оставил, как цари пълен хаос в резултат на моята некомпетентност." Второто: "Обяви, че започваш основни реформи, преструктуриране и оздравителни мерки и не пропускай възможност да докладваш промените на по-висшите инстанции и да ги разясняваш на колектива." Третото: "Напиши трите писма и ги остави на секретарката да ги предаде на наследника ти."
    Добре е човек, па бил той и премиер, да има винаги подръка три празни плика.


http://www.buzzdash.bg/novini-i-politika/balgariya/


Тагове:   позиция,


Гласувай:
0



1. tili - Добро утро
13.07.2009 08:36
Благодаря, че си си направила труда да събереш това за нас!
Успешна седмица!
цитирай
2. анонимен - Илке,
14.07.2009 07:06
политиката не е за теб.Гледай си занаятите и не се бъркай там, дето не разбираш, щото се излагаш.
цитирай
3. анонимен - Илке,
14.07.2009 07:07
политиката не е за теб.Основно бъркаш и се излагаш.
цитирай
4. avangardi - Лили, вълнуват ме много въпроси, на които ще си даваме
14.07.2009 09:48
tili написа:
Благодаря, че си си направила труда да събереш това за нас!
Успешна седмица!

отговор през времето...
Една много вярна поговорка, която съм научила от дядо си ще кажа за случая:
Голям залък хапни, голяма дума не казвай!
Това се отнася за всички български партии и политици!
цитирай
5. avangardi - Анонимен, щом се обръщаш по име, означава, че сме се срещали или поне се познаваме!?
14.07.2009 09:55
анонимен написа:
политиката не е за теб.Гледай си занаятите и не се бъркай там, дето не разбираш, щото се излагаш.

Защо е необходимо да не се подпишеш!
Аз от политика не разбирам, но разбирам какво ми сервира живота! Тревогите ми са на обикновен гражданин на държавата, който редовно си плаща данъците, осигуровките, а накрая е все на дъното!

А политици е казано, че стават хора, които за друго не стават! Когато направят политиката професия в България, тогава ще ги призная!
Не мисля, че се излагам аз в случая, а тези, които не знаят кога и какво говорят за опонентите си и за политиката на държавата!
Ще поживеем и ще видим, какви ще ги сътворят новите, които без да са поели властта, без да са огледали ситуацията и документите, се изхвърлят, че всичко е батак!
Да не стане от батак - по-батак!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305256
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031