Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2009 17:05 - Поредната издънка на новото правителство - социалните помощи вече да се дават само на грамотни?
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 11963 Коментари: 58 Гласове:
5



Социалните помощи ще са само за грамотни   Публикувана: Неделя, 2-ри Август 2009, автор: Лиляна Филипова; прочитания: 907; коментари: 0 image

Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика

С Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, разговаря Лиляна Филипова: 

- Г-н Младенов, как ще овладеете растящата безработица?

- Ще преразгледаме програмите и мерките за заетост, ще се опитаме да използваме по-пълноценно средствата от оперативната програма за човешките ресурси. До 2013 г. трябва да сме усвоили 1,2 млрд. евро, а досега сме получили само 31 млн. лв., което е капка в морето. Ще отворим три нови схеми - за обучение и допълнително стимулиране на безработните, за хора в предпенсионна възраст и за квалификация на работещи. Единият ми заместник ще се занимава само с европейските пари.

- Коя е причината за забавянето?

- Не мога да разбера още. Правим анализ. Но ме учудва, че няма почти никаква разгласа на условията за кандидатстване. Ще наблегнем на популяризирането им в общините, в предприятията и в неправителствения сектор.

- Кои програми и мерки за заетост не дават ефект според вас?

- Обучението и квалификацията на безработните е един такъв пример. Хората, завършващи курсовете за безработни, в повечето случаи не успяват да се реализират.

Правителството ще възложи специален анализ на Икономическия и социален съвет за резултата от сегашните мерки за заетост. Трябват ни смислени и работещи програми. Искам да видя къде изтичат парите и как можем да подобрим ефекта. Като кмет на Враца непрекъснато се срещах с хора, които се оплакваха от бюрото по труда.

- Планирате ли промени, свързани с работата на бюрата по труда?

- Ще има сериозни промени. Посредникът ще носи по-голяма отговорност и ще работи на по-високи обороти. Като поеме един безработен, той е длъжен да се грижи за него, докато бъде назначен.

Сега връзката между бизнеса и бюрата по труда е само формална. А в тази система работят над 2000 души.

След 10 август тръгвам из страната, за да се срещна с борсите, с областните инспекции по труда, с дирекциите по социално подпомагане, с кметовете, с работодателите и синдикатите по места. Ще преценя сам какво е истинското състояние.

- При 550 млн. лв. дефицит в държавното обществено осигуряване може ли да се говори изобщо за сваляне на осигуровките с още 5%?

- Това е един добър ход, но не съм сигурен, че при тази ситуация ще можем да си го позволим. Бизнесът също вече си дава сметка за това. Възможно е да действаме и на стъпки - първо да намалим осигуровките с 2%, после с 3.

- Кои от поисканите от бизнеса стимули за запазване на заетостта сте склонен да удовлетворите?

- Разумно е да се помисли за по-ниски вноски за фирмите, осигуряващи персонала си на пълна заплата.

Важно е да подкрепим приоритетно и експортно ориентираните предприятия, за да предотвратим съкращенията точно в тях. Разбира се, успоредно с бонусите ще засилим и контрола над работодателите. Пак започнаха да се появяват хора без договори.

- Смятате ли, че трябва да се увеличи вноската за безработица?

- Ще се прецени. Засега мога да кажа със сигурност, че дефицитът ще се покрие с пари от държавния бюджет, т.е. от данъците. Вярно е, че това изкривява осигурителния модел, но това са краткосрочни ходове заради кризата. След това всичко ще дойде на мястото си.

- Ще се вдигне ли минималният осигурителен праг на 400 лв.?

- Има логика в това. Действително не е редно нотариуси и адвокати да внасят за пенсия върху 260 лв., при положение че според разчетите минималната пенсия се осигурява от вноски върху 400.

- Можете ли да гарантирате, че няма да се стигне до сътресения в пенсионната система и че няма да тръгнем по стъпките на Латвия, която намали пенсиите?

- Сътресения няма да има, нито ще се орязват пенсии. Има достатъчно механизми в държавния бюджет за компенсиране на очертаващия се дефицит. Както каза премиерът, предишното правителство вдигна пенсиите, нашето ще ги плаща. Сътресения няма да има, но ще има редукция на несвойствените дейности в държавата, за да се увеличат приходите. До 15 август ще дадем разчетите си в Министерството на финансите.

- Възможно ли е да се отложи предвиденото в осигурителния кодекс падане на тавана за новите пенсии от 1 януари 2010 г.? Ще се откажете ли от обещаното увеличение на вдовишките добавки?

- Рано е за конкретен отговор. В пенсионната сфера няма място за решения на парче. След като огледаме нещата отвсякъде, ще се види има ли нужда от по-дисциплиниращи мерки и от корекция на закона.

- Може ли да се очаква ревизия наизбора на шефа на НОИ?

- Това ще бъде обсъдено от синдикати и работодатели. Ще потърсим и становището на ключовите фигури в НОИ. Правителството не може да го уволни, но може да се инициира смяната му чрез депутати в парламента. Мисли се в тази посока. НОИ е изключително важна институция и далеч не е без значение дали ще я ръководи човек, който е вътре в нещата, или няма нищо общо с тях.

- Ще има ли съкращения в социалната сфера?

- Може да се наложи. В Агенцията по социално подпомагане и в Агенцията по заетостта има възможност за преструктуриране. В Главната инспекция по труда - не. Там има дори недостиг. В самото министерство също има дублиране на функции. Над 350 човека работят тук.

- Ще проверявате ли фирмите, които взеха държавна помощ, прехвърляйки работници на 1/2 ден?

- Ще ги проверяваме, разбира се. Всеки, който взема държавни пари, подлежи на контрол. Ще преценим има ли нужда от още средства в тази посока. На първия етап не бяха много желаещите да се възползват.

- Ще стане ли минималната работна заплата 60% от средната?

- Крайно време е минималната заплата да бъде обвързана с обективен измерител, а да не е политическо решение. Такова е и посланието на ЕК. Дебатите по темата предстоят.

- Ще разпрострете ли колективните трудови договори върху браншовете?

- В състояние на тежка икономическа криза трябва да се наблегне върху колективното трудово договаряне на ниво предприятие. Проблемите навсякъде сега са специфични и решението трябва е индивидуално. Когато икономиката върви добре, логиката е да се разпростират договореностите между синдикати и работодатели върху цели браншове и отрасли. Това е преграда срещу нелоялната конкуренция и сивата икономика.

- Подкрепяте ли идеята социалните помощи вече да се дават само на грамотни?

- Категорично. Абсурд е да допускаме в държавата да има над 500 хил. души, които не могат да четат и пишат и са тотално неадекватни на трудовия пазар. Не може да им даваме помощи просто ей така, без каквато и да е перспектива. Така захранваме и престъпността.

- Предвиждате ли по-специален подход към връщащите се емигранти? Само от Испания за месец се прибраха над 2000 души.

- Засега не. Все пак част от тях се прибират само временно. За останалите, които са квалифицирани и с европейски трудови навици, няма да е проблем да си намерят добра работа въпреки затрудненията. Няма нужда да толерираме емигрантите. Добре е обаче те да се регистрират в бюрата по труда, за да имаме представа за точния им брой и за подготовката им.

- Защо обръщате такова внимание на социалния диалог?

- Защото в условия на задълбочаваща се икономическа криза това е много важно. Колективното трудово договаряне трябва да се стимулира. Не случайно още на първото заседание на правителството определихме квотата на държавата в Националния тристранен съвет - вицепремиерът Симеон Дянков и аз.

Синдикатите също се връщат след 9 месеца бойкот. Целта ми е социалният диалог да започне от първия ден на управлението ни и да завърши в последния, а не като всички правителства досега да започваме с добър диалог и да завършваме без такъв.




Гласувай:
5



1. chara - Илче, изкушавам се да напиша:
04.08.2009 17:10
То ли еще будет ...
цитирай
2. avangardi - Светле, за няколко дни, достатъчно неграмотни се показаха всички нови министри!!!
04.08.2009 17:31
chara написа:
То ли еще будет ...

се показаха всички нови министри!!!
С едно изречение зачерта този министър правата на обикновените хора, които са на полето и ни хранят!

Това е едно от многото неразумни изказвания и заключения на новото правителство!

Те на "куц крак" спечелиха изборите, но и наистина са куци в главата!

С такава политика и една година няма да изкарат. Народа със сопите ще ги изкара от министерските и депутатските им места!

Реват за големите дупки бюджета, но дали е точно така:
Основно се реве така, за да има оправдание за несполучливата им политика!
1. Лошо наследство
2. Корупция
3. Лош бюджет

Целта е тотална саморазправа и махане на всички, за да седнат техните хора по места. Не че знаят и могат повече, а за да почнат да лапат по-навреме!

Ако всичко, което говорят беше истини и БСП беше спечелило изборите, тогава как щеше да управлява!? Хората на Борисов ни подхвърлят кьорфишеци, мисли ни за балами! Опитва почвата и хората му си менят мнението през няколко часа!
Ние не сме опитните животни на г-н Борисов и сие!!!
Ще доведат страната до пълен колапс!!!

цитирай
3. slovoto - 2. avangardi,
04.08.2009 18:04
обикновените хора, които са на полето и ни хранят, са до един грамотни. Освен това никой от тях не преритва за социална помощ, а бъхти от тъмно до тъмно и изкарва хляба си. Всеки българин може да разбере каква е всъщност идеята за ограничаване на социалните помощи, прокарването на която ще засегне никак или най-слабо обикновения българин.
цитирай
4. avangardi - До slovoto!
04.08.2009 18:41
Вярваш ли си на това, което си написал в коментара си!?
Не абсолютно всички са неграмотни, но много са около 500 000 - в сферата на тютюнопроизводтвото, шивашките фирми, дърводобива, в мините и да продължавам.
Малко или много ти се вижда!?
Тези хора и боледуват, а новата политика е да се преразгледа и списъка на болестите за които се плащат пари, за да се окастри!?
За пенсии да дочакат - да не говорим!?
Нито на работа ги вземат, пенсии не могат да заработят
цитирай
5. slovoto - Кажете честно, avangardi, Вие в...
04.08.2009 18:54
Кажете честно, avangardi , Вие виждали ли сте на живо човек от село? А шивачка? Дърводелец? Тези хора са точно такива, каквито ги описах по-горе. Никой от тях не тръгва да моли държавата за пари, а сами си се оправят. Освен това всички са грамотни и няма да бъдат изключени от системата за социално подпомагане. И нека не смесваме социалните помощи и здравното осигуряване, в материала няма никакви индикации за промяна на режима, по който се осигуряват и по който получават здравна помощ дискутираните групи.
цитирай
6. boliarkabg - ужасната неграмотност на новото ...
04.08.2009 19:08
ужасната неграмотност на новото правителство не ме безпокои, човек се учи,но се вбесявам от голямата им нахаканост и високомерие!? Ще видим докъде ще ни дакарат! Жалко за нас и цялата ни нация! Не говоря от не търпимост политическа, а от реални преценки на всичката "пяна" през последните 20 години!
цитирай
7. avangardi - slovoto - Явно живеете в друга България!
04.08.2009 19:14
Не само съм виждала хората от село, но и съм работила с тях по стечение на обстоятелствата през годините!
За дърводелския занят освен на документ мога да го работя по всяко време за собствено удоволствие.
Брала съм и съм низала тютюн, освен черни ръце са им почернени и душите!
Седни на стола по 16 часа затворен в частни шивашки фирми на надница - която няма и да погледнеш, пак без гръб, ръце и очи ще останеш!
Плаща се норматива на бод! Но, какви са нормативите!
Да и да шия ми идва отръки - връща ме в годините на мизерия от магазините! От обикновена пола до бален тоалет на дъщеря ми! Знам какво е!
А и в началото на 2000 година работих като инспектор по труда в частна трудова борса!
Знам и за работодателите доста нелицеприятни истини и за търсещите работа!
Не стигай до село, огледай се по улицата и ще видиш, че почти всеки четвърти човек си говори сам на улицата - няма да е от добро... Но и закона не позволява на тръгналия по слип и риза, бос по асфалта, в ръце с джапанки, да броди от заведение на заведение с отнесена усмивка и да не се намеси държавата да го вкара за лекуване! Нарушават му се човешките права!
А ти си съгласен на неграмотния да му отнемат помоща!? А ще работиш ли неговата черна работа!?
За квалифицираните няма работа, а какво остава за другите!
Не се изхвърляйте, защото зад това привидно обяснение се визират малцинствата, но не вършите и техните дейности - метене на улици, почистване на канализационни шахти, общи работници по строежите, товаро-разтоварни работи..
Не визирам само хората от село!!!
цитирай
8. avangardi - И едното и другото ме притеснява!
04.08.2009 19:36
boliarkabg написа:
ужасната неграмотност на новото правителство не ме безпокои, човек се учи,но се вбесявам от голямата им нахаканост и високомерие!? Ще видим докъде ще ни дакарат! Жалко за нас и цялата ни нация! Не говоря от не търпимост политическа, а от реални преценки на всичката "пяна" през последните 20 години!

Все на гърба на всички българи ще се учат, както и ще лапат!

Битката е за властта и баницата - всички избори са "стани да седна"!
То и правителството на Симеон се учи на нашия гръб, но тука вече надминват всичките ми очаквания за такова сравнение!


цитирай
9. net - приветствам тази идея
04.08.2009 19:43
Не е издънка Мотиви:
Вместо на 16 г. да се регистрират в БТ - ще учат, ще имат знания, ще придобият професия, защото работодателите търсят хора с професия/работила съм в Бюро по труда/
2 неграмотните ще се ограмотят- искат или не искат - колко средства се дадоха по шулево време за ограмотяване? А колко заявиха, че искат да се ограмотят- на човек по преподавател, да не говорим инициативите на Ники Василев-колко пари отидоха на вятъра, без резултат.
цитирай
10. net - и съм съгласна със slovoto
04.08.2009 19:51
Трудолюбивите не се редят на опашка за социални помощи.
Те не само, че са трудолюбиви, но и горди.
Писах по-горе, че съм имала честта да работя с такъв "контингент" колкото и да не навиждам този термин-налага се да го използвам.
Питам човек с висше образование, с дълъг стаж, но поради повсеместното закриване на фирми и навлизане на нови технологии е вече неконкурентен. Съгласен е да работи, като пазач-чистач в училище, но не и да отиде в Социално подпомагане за помощи.
А младоци, едвам изкарали 7 ми клас с гордост отиват на "опашата"
цитирай
11. avangardi - 10. net - не ти е опрял ножа до гърлото,
04.08.2009 19:56
или не си преминал възрастта за търсене на работа!

Сития на гладния вяра не хваща!
Да даде Господ да не изпитате нуждата им!
цитирай
12. mitternacht - wtf?
04.08.2009 20:59
Под неграмотни искащи помощи са всички ония плодящи се примати.
Какви глупости, че шивачките и прочието там са неграмотни... що да са неграмотни?Ония дето добиват тютюн може и да не са, но те така или иначе не считат България за родина, така че може би с право трябва да им се отказват помощи.
Всъщност-браво за това решение, ама просто НЯМА КАК да бъде реалност, щото отиде електората.
цитирай
13. topsittt - ???????????????
04.08.2009 21:35
А не са ли тези близо над 500х. души резултат от
провежданата от ВСИЧКИ/без цвят и мирис/ БЪЛГАРСКИ
правителства ГРЕШНИ ,демографска,социална и вс.други
видове политика?Не АБДИКИРА ли Държавата в полза на
ПРЕСТЪПНИ ТИПОВЕ от всякакъв цвят и вид от чисто
ДЪРЖАВНИЧЕСКИТЕ/социални,образователни и др./си
функции?
Стига с тоя ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ! Ама ние сме нормал
ни хора бе, Господа УПРАВЛЯВАЩИ!
То не беше "Път към Европа",то не бяха "800 дни",
то няма да сме може би и "Граждани за Европейско Раз
витие"???
Аман!!!
цитирай
14. lambo - Аз пък съм съгласен с министъра
04.08.2009 22:14
Стига сме хрантутили вечно безработни паразити
цитирай
15. анонимен - До: avangardi
04.08.2009 22:30
Май нещо сте се пообъркали! Социалните помощи се дават на безработни. За какви метачи на улици и товаро - разтоварачи говорите? Това ли са безработните, на които не трябва да се отнемат помощите? Крайно време е да се въведе дискутираната мярка заради паразита бай мангау, който НЕИСКА да работи, ама ме му и пука дали е неграмотен. Мислите ли, че има основателна причина държавата да инвестира нашите средства в някой който неиска да се научи да чете и пише?
цитирай
16. ninaantonova - Това не е неграмотност на новото правителство!
04.08.2009 22:38
boliarkabg написа:
ужасната неграмотност на новото правителство не ме безпокои, човек се учи,но се вбесявам от голямата им нахаканост и високомерие!? Ще видим докъде ще ни дакарат! Жалко за нас и цялата ни нация! Не говоря от не търпимост политическа, а от реални преценки на всичката "пяна" през последните 20 години!

Те дават надежда за нещо по-различно от крадливите правителства до сега, нещо като например, да се преборим с корупцията, с престъпността, да си върнем парите от евро фондовете, да променим здравеопазването, образованието, да направим така, че пенсионерите да живеят по-добре и да се чувстват стойностни и качествени хора, да ограничим средсвата които се дават на огромна част от малцинството, които ги мързи да работят и стоят пред бюрата за помощи, а в същто време доходът в едно четиричленно семемейство е над 1000 лева, а плачат, че нямат. Много са приоритетиите и аз подкрепям това правителство, защото виждам, че има резултат още от началото. Бих подкрепила всяко едно, само да има резултат и във времето напред.
А що се отнася до социалните помощи за грамотни или неграмоти, то, всеки трябва да знае да чете и пише, задължително е образоването в България. Като не могат да го накарат да ходи да учи, то няма и социални помощи за семейството. Това е начин да бъдат приобщени към цялото, за една добра и бъдеща интелегентна нация в България. Защото, да не забравяме, в България всички се наричаме българи и говорим български език, и имаме еднакви права и задължения, които трябва да изпълняваме и спазваме. Така че, да бъдем стойностни и пълноценни граждани на страната си.
цитирай
17. 300diavoli - Много се спекулира с това, бе безработните са предимно неграмотни и без квалификация
04.08.2009 23:48
Преди десетина години и аз се оказах такава - в смисъл безработна, филолозите тогава бяха много, не знам сега как е. Но... на временната заетост, на която се уредих за минимална заплата (пазителка в Националната художествена галерия) от 8 жени бяхме 6 с 1 висше образование, една с 2 висши и една със средно. Случи се люта зима, в залите температурата беше от 8 до 12 градуса в продължение на около месец, но колкото и да агитирах колежките, не се съгласиха да протестираме колективно, за да не изгубят мизерната си заплата, поради което и аз се отказах.
Ясно е, че сега се целят в малцинствата. Не оправдавам мързела и нежеланието на циганите да се образоват, но нали държавата трябва да се погрижи за всички. Такива начални изявления на социален министър не вещаят нищо добро.
цитирай
18. анонимен - na u4ili6te
05.08.2009 03:00
prestapnostta e priako svarzana s negramotnostta,nikoi koito ne iska da se razviva ne triabva da polu4ava na gotovo.
цитирай
19. ka4ak - това пише в конституцията!Ако си гражданин,просто я спазвай!А иначе има и резервати за животни,колкото и грубо да звучи!
05.08.2009 03:58
Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
(4) Висшите училища се ползват с академична автономия.
(5) Граждани и организации могат да създават училища при условия и по ред, определени със закон. Обучението в тях трябва да съответства на държавните изисквания.
(6) Държавата насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и преквалификация. Тя упражнява контрол върху всички видове и степени училища.
цитирай
20. avangardi - Безспорно десетките хиляди нежелани никъде неграмотни безработни, които намират
05.08.2009 06:55
препитание благодарение на програмата, не са само премитащи от единия тротоар до другия купчинките шума мургави какички и лелички. Сред тях има и хора, които участват в строежи, извършват и друга полезна дейност. Но проблемът е, че от хилядите, преминали някакво обучение, едва 8% са си намерили работа.

Очевидно е, че времето на програмата отминава. Или, че поне част от нея не дава желаните резултати. Очевидно е също, че броят на неграмотните безработни расте, а с това - и на бедните, чакащи на социални помощи. Очевидно е, че трябва да се потърси нов път към тези хора, за да са полезни... Но и новият път трябва да се обмисли внимателно, защото броят на безработните расте. И защото през юни т.г. чрез програмата е осигурена заетост на 21 142 безработни. И все пак - трябва ли да чистим уличната шума с метли само за да се осигури заетост на въпросните 21 хил. души? Или е по-добре да бъдат обучени (ама наистина!) хора да чистят шумата по по-модерни начини.
Ако кажем, че Тотю Младенов уволнява метачките на Лидия Шулева, вероятно в известна степен ще сме близо до истината. Какъв ще е остатъкът до 100-те процента ще решат социалните партньори.
Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" (ОСПОЗ) стартира като пилотен проект по времето на жълтото правителство, когато професията "социално слаб" започна много сериозно да се настанява на родния "черен пазар на труда". Единственото спасение от лавинообразно нарастващата армия на неграмотни продължително безработни, усетили сладостта на социалните грижи, бе парите за помощите им, събирани от данъците на работещите, да бъдат трансформирани в пари за възнаграждения за полагане на труд. Оттам нататък всяко съкращаване или трансформиране на въпросната програма предизвиква едва ли не социални сътресения. Но сега сме средата на 2009-а и много неща не са като в средата на 2001 г. Българският данъкоплатец вече е и европейски. И иска да знае къде отиват парите му, и да вижда ползата от тях. Особено сега, в момент на криза.

Обикновен популизъм. Вече месец откакто ГЕРБ е на власт, а разговорът в политическото пространство е все за бившите управляващи. Вече месец Тройната коалиция не е на власт, а все за нея се говори и за нейното управление. И вместо напред, все гледаме назад. Липсата на идеи за бъдещето е прикрита грижовно като анализ на предшествениците от предходното правителство и тяхната работа. На всички вече е ясно, че Бойко Борисов не харесва как е обзаведен кабинетът на Сергей Станишев. Че секретарят на ПГ на ГЕРБ, син на известен магистрат, обичал "освободени" гаджета и пр. пикантерии от герберския живот. Напоследък странно чувство завладява всички, четящи вестници и гледащи телевизии. Чувството, че държавата като че ли е на автопилот. Месец отне да се посочат зам.-министрите на ведомствата, които ще поемат важните за държавата ни ресори. За месец стана ясно, че парламентът обещал да работи ударно, докато премалее, няма закони, които да обсъжда. И гласува допреди седмица единствено казуси, завещани от омразните си предшественици (ако не се броят някои лустрационни текстове, които ни върнаха в епохата на ранния преход). За месец стана ясно, че човек, набеден, че внасял 20-годишно замразено ирландско месо за българска консумация, ще е шеф на ведомство, а друг, неходил в казарма, ще рапортува пред НАТО между двете заснемания с любителска камера на фотоси, които по навик праща като стажант-фоторепортер до някоя и друга любезна медия за публикация. Всички тези изяви обаче нямат нищо общо с каквато и да е алтернатива, обещана от новите ни управляващи. За месец освен обикновени популистки обещания, като това да се работи неуморно и от ранни зори, реално сме в ситуация на стопкадър. В същото време в хор плеяда управляващи ни затрупват с голословни отчети на предишните във властта с твърдения колко лошо е положението в поверените им министерства. Стенанията им са до степен, че човек има чувството, че са в поверените им ведомства, водени от свръхчовешки алтруизъм. Но извън поредната популистка акция за това колко са лоши предшествениците, вече прозира подозрението за нов конфликт на интереси. Защото, като се изключат единиците управленци експерти, повечето идват от различни "конфликтни" на държавата структури, като частни фирми със сходен бизнес с предмета на министерствата им. Или пък от структури, лобиращи за един или друг чуждестранен интерес. И така в пространството изведнъж от обикновен популизъм започнаха да се процеждат необикновените заявки от рода на това да ни заобиколи някой и друг руски петролопровод, да се откажем от идеята за нова АЕЦ, да замразим социалните дейности, да се вдигне цената на парното... Все неприятни идеи, които не бяха споделени с избралото ги множество преди вота
цитирай
21. анонимен - абсолютно съм съгласен
05.08.2009 08:49
абсолютно съм съгласен
пример.
сградата на НОИ младост София 03.07.2009г. около 10.30 сутринта
около 30 човека събрани пред вратата за оформяне на документи. за да има ред е направен списък . който дойде се записва и чака.
до тук условията са ясни.
и ето идват две млади жени на около 20-23 години уж са р. но са си ц.. естествено не са свикнали да чакат и напират веднага да влязат. обясни им се културно че има списък и любезно им се даде листа и химикалката.
взеха ги обаче не знаят какво да правят. добре че една жена от опашката ги видя че се чудят и пита
- проблем ли има ?
отговора беше че не могат да пишат.
жената явно беше с добра душа и ги записа.
ето за това съм за решението.
никой не е спрян от образование да са се изучили
азбуката не знаят,но знаят къде дават помощи.
цитирай
22. bovari - на първо четене
05.08.2009 10:08
разочарование
оказва се, че дори един признат синдикалист си няма понятие от социална политика, ако се наложи да мисли стратегически
/поради липса на време ще дочета.....по-късно, има много какво/
поздрави, avangardi.
цитирай
23. rpatel - Хм. . . идеята да се дават помощи само ...
05.08.2009 11:04
Хм... идеята да се дават помощи само на грамотни хора хич не е лоша... най-вече заради циганите! Така се случи, че останах без работа и съм се нагледала на всякакви индивиди в бюрото по труда. Е, извинявам се, обаче там имаше хора, които не могат да четат и да пишат... и после имат претенции за заплата. Е, просто няма начин. Съжалявам, но не е честно, човек с висше образование да получава същите помощи, като някой, който дори не може да си напише името. Че и протестират, че не им намирали работа. Е, какво могат да направят жените там? Дори на курс по преквалификация не могат да ги изпратят. А какво остава за работа. Че кой работодател ще наеме такав човек? И после защо били трайно безработни. Е как няма да бъдат?
цитирай
24. net - проблема със социалните помощи е труден
05.08.2009 11:35
Най вече, че сами създадохме едно поколение на вечно искащи и имащи права. И това не са само така мразеното от мен създание на криворазбрана демокрация. В това създание не се включват хора, носещи гордо името циганин - пъхащи и борещи се за всяка работа. В това създание се включва едно ново поколение- неграмотно, което е научило няколко думи с интернационално значение, което чака на помощи, но което има доход значително по-голям от досат трудещи се. Някак на тях им е вродено да хленчат и искат. Ако ги задължиш да се образоват, те ще положат труд, и за този труд могат да получат възнаграждение. Не е е редно и според биологичните закони на 14 да си с дете. да си на 30 и да кажеш, че имаш внуче, като кърмиш последното си 15 поред дете. Точно такъв случай имах- общо трудов стаж мисля че нямаше и месец. Само майчинство. Съпругът, за съжаление имаше по-малко трудов стаж. Какво възпитание, пример, образование?
цитирай
25. dorichela - И аз смятам, че това е главно заради ...
05.08.2009 11:45
И аз смятам,че това е главно заради циганите, а не заради хората на полето....
цитирай
26. pomiqrat - едно голямо Браво. Циганите изт...
05.08.2009 12:15
едно голямо Браво. Циганите източват хазната с помощите, които им се дават. В същото време вземат помощи и карат коли за хиляди левове и живеят в къщи на по 2-3 етажа. Как става тоя номер?
цитирай
27. eloiz - Подкрепям с две ръце!
05.08.2009 12:33
Ако това е единственият начин да се покаже, че от това да си грамотен в България има полза - подкрепям! Допреди няколко месеца бях на фронта на обучаващите - в училище, в което половината деца бяха роми. Знаеш ли защо идваха тези деца на училище? Заради детските. Не носеха учебници, не се интересуваха от уроците, ако ще да застана на челна стойка пред тях, просто си искаха бележката в края на месеца и толкова. За какво им е на тях образование? Да не би социалните да искат да са грамотни, за да им плащат помощите?!!!! Защо да работят, когато имат наготово, и никой не иска нищо от тях в замяна?!!!
Не, не е дискриминация.
И не е толкова трудно да се научиш да четеш.
Само трябва да имаш желание.
цитирай
28. анонимен - И къде точно е издънката?
05.08.2009 15:00
Не само, че не виждам нещо нередно ами ми иде да ръкопляскам.Ако продължават все така пак ще ги изберем.Образованието е безплатно и ако не се лъжа-задължително.Не може да има само права-има и задължения.Обаче някои предпочитат да изкарат някой лев от крадене, вместо да ходят на училище поне до 8-ми клас.Който няма поне основно не може да претендира за помощи за безработни.Тези помощи са предназначени за хора, които работят по принцип и за момент са останали без работа, а не за циганите, на които това им е професията.Другия вариант е който е без работа се праща да мете улици и да чисти околоблокови пространства и градинки.И му се плащат пари в размер на сегашните помощи за безработни.Който не желае да върши това да не се регистрира в бюрото за безработни.Малко крайно обаче умните хора ще разберат, че никакви други методи не вършат работа.
цитирай
29. djgator - avangardi
05.08.2009 15:02
При цялото ми уважение- ТОВА Е ВЕЛИКОЛЕПНА ИДЕЯ!!!! Неграмотни са само ромите или асоциалните- нямам намерение да ги храня!!
Не пиши поредната издънка, понеже правителството още не работи, а освен това и друга издънка няма- тоест това заглавие е абсурдно!
Стига с евтини опити да се оплюва Герб - с повод и в случая - БЕЗ повод!!
цитирай
30. lambo - BG е подписала Конвенцията за правата на детето
05.08.2009 15:03
Подписа е от 1989 г, и е ратифицирана през 1990 г. В тази Конвенция има такъв текст:

"Страните, подписали тази Конвенция, се ЗАДЪЛЖАВАТ да направят началното образование ЗАДЪЛЖИТЕЛНО"

Оттам идва и член 53 ал.2 на Конституцията на РБ.

"Училищното обучение до 16-годишна възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО"

Така че ... никакви детски и помощи преди навършване на 16 години и завършване на 8-ми клас

цитирай
31. анонимен - Радост
05.08.2009 15:22
АЗ МИСЛЯ, ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СПРЕМ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ МАРГИНАЛИ И ТЪРТЕИ. ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДОРИ БОГАТА ДЪРЖАВА, А НАШАТА НЕ Е ТАКАВА.НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ПАРИТЕ МИ ДА ОТИВАТ В ХОРА , КОИТО ДОРИ НЕ ИСКАТ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ.
МОЛЯ НЕ ОБИЖДАЙТЕ ШИВАЧКИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ НА ПОЛЕТО- ТЕ НЕ СА НЕГРАМОТНИ!!!
СТАВА ВЪПРОС- КАЗВАМ ГО В ПРАВ ТЕКСТ- ЗА ЦИГАНИТЕ, КОИТО ОСВЕН КАТО ЖИВОТНИ ДА СЕ ПЛОДЯТ ДРУГО НЕ ПРАВЯТ.
КАК МИСЛИТЕ, ЕДИН ЧОВЕК , КОЙТО ДОРИ НЕ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ( НЕ СТАВА ИЗОБЩО ВЪПРОС ЗА НЯКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ)- КАКВО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ОТГЛЕДА?
КАКВО НИЕ ДА РАЗМНОЖАВАМЕ МАЛОУМНИЦИ ЛИ ?
И ТАКА СА МНОГО!!- НЕ МЕРСИ!!
цитирай
32. анонимен - Рада
05.08.2009 15:31
АЗ СЪМ НАПЪЛНО СЪГЛАСНА С ТОВА РЕШЕНИЕ!!!
НЕ ИСКАМ МОИТЕ ПАРИ ДА ОТИВАТ ЗА РАЗМНОЖАВАНЕ НА ЕДНА СОЦ. ГРУПА, КОЯТО ИМА САМО ПРАВА И НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. ТОВА И НАЙ-БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ.
И НЕ ОБИЖДАЙТЕ ШИВАЧКИТЕ- ТЕ НЕ СА НЕГРАМОТНИ.
цитирай
33. gor - Куриоз
05.08.2009 15:41
Преди години се занимавах с книготърговия. Дадох заявка в бюрото по труда, че търся продавач на книги на сергия. Изпратиха ми млад ром, добре облечен, чист. Не робувам на етнически предразсъдъци и си казах, че мога да опитам с него. Влязохме в складчето. По едно време се наложи да ми подаде една книга. Казах му заглавието. Той ми подаваше ту една, ту друга, но не посочената. Тогава го попитах: Ама ти можеш ли да четеш? Отговори ми: Не мога. Но мога да смятам добре. И цифрите познавам. Продавал съм домати на пазара и се оправях.
О, времена, о, нрави!
Правилно намерение. Но трябва да се даде гратисен период от една-две-три години, та който желае, да се ограмоти.
цитирай
34. avangardi - Мислите ли, че със завършено средно образование,
05.08.2009 16:28
за сегашните работодатели се считат за образование за заемане на длъжности!?
Всеки ден четете студентски бисери и завършват неграмотни висшисти!!!
Или искате поредния абсурд в държавата - целят се върху циганите, а после реват българите, независимо че по гражданство всички сме българи!
Преди години спряха детските за 3-4 и повече деца, но има и такива семейства не само от малцинствата. Оправиха това недомислие. Отново ли ще поправяме грешки. Не е ли по-добре не безцелни програми за обучение в БТ, а само по заявка на работодателите!?
цитирай
35. luben - Защо
05.08.2009 16:42
хора, дето си нямат представа от куп неща говорят глупости на търкалета - всички министри били неграмотни - познавам прекрасно новия министър на околната среда и водите и единия зам министър - и двете са страхотно грамотни и компетентни хора. Познават материята в областта на околната среда най-добре (или сред 10-те най-добре познаващи личности) в България. За другите - не знам, но такива тотално некомпетентни изказваници говорят само, че авторите им са пропагандисти. С каква боя е лесно да се сетим. И лъжат заради партийните си интереси а в добавка на това - сеят омраза.
цитирай
36. avangardi - luben - Това, че познавате хората лично и им се възхищавате
05.08.2009 17:13
е много добре! Дано не ви подветат!
Някой да е казал, че разбирам от всичко, но съм патила от доста неща - и при сини, червени, жълти, пембени - каквито си искате.
Не правя пропаганда за който и да е било!
Питам се за последствията на всички добри намерения, които няма да са постлани с рози, а с тръни!
Дори, ако държите ще ви кажа моето отношение за избираните правителства - колкото и лоши да са, да ги оставят не за 4 години, а за 8 - та да могат да имат време да се научат да управляват, да доведат до край поне 80% от дългосрочните си договори и програми! Ако са толкова зян - народа да има право да си отзове избранниците!
Да - аз по принцип съм за ляво, социално управление!
Не съм за това, тотално да се отричат предимствата на което и да е правителство и да започваме от нулата.
Необходимо е да се качваме по стъпалата на развитието на страната ни към по-висок стандарт на живот, а не да слизаме до първото.
Не пропагандирам, а изстрадвам грешките на всяко правителство наравно с всеки един български гражданин.


цитирай
37. luben - ОК
05.08.2009 17:24
просто казах, че поне 2 души на пост министър и зам министър са свестни, честни и разбиращи. И това съм го наблюдавал няколко години, а не го знам от вестници. За останалите - не мога да коментирам. Бойко не е "моят" министър председател, но пък ако се справи той и екипът му - ползата ще е за България. Дали и кога - ние всички ще видим. Може и да не се справи - аз не знам, защото 1 министерство пролет не прави.
цитирай
38. avangardi - luben - В един по-стар постинг около изборите
05.08.2009 18:34
пожелах на новият екип да работи с мисли за родината и народа си, да не разочарова своите избиратели и привърженици. Бойко не е и "моят" министър председател, но пък ако се справи той и екипът му - ползата ще е за България.
Прекалени надежди му възлагаме и дано да успее!
Приятна вечер!
цитирай
39. kidthunder - Абсолютно подкрепям идеята
05.08.2009 19:29
Неграмотните са неграмотни, не защото не могат да се научат, а защото не искат.
Само се замислете, колко наши "сънародници" се редят за социални помощи и отказват да направят нещо да поработят. Интересно ми е как така, когато някой техен човек отиде например в Германия и след време си "дръпне" неграмотните братя и сестри, те за два-три месеца проговарят езика, че си и намират работа?
Могат си те, но просто до момента им беше по-лесно да точат държавата (разбирай грамотните работещи хора).
Кравата като спре да дава мляко на телето, то се научава да пасе.
Мисля, че този ход (ако го направят) ще даде бързи резултати и то за 4-5 години.
Колкото до хората от село (аз съм от тях) те са си грамотни и трудолюбиви.
Трябва да си доказано малоумен, да не можеш да научиш поне основни правила на един език, при положение, че около теб се използва основно той.
цитирай
40. bovari - внимателно изчетох коментарите и се питам
05.08.2009 21:36
- колко от пишещите по прпоблема са се докосвали до него, до рисковите групи, за които говорят
-ако "сега със соц.помощи захранваме престъпност", то без тях няма да можем да я овладеем
-има резон в това да се ограничат помощи за хора, които са пасивни и незаинтересовани да работят, но как точно, и по какви критерии ще се отграничат грамотни и неграмотни

И нещо върху което си струва да се замисли социалния министър преди да чертае подобни популистки планове: ЗНАЕ ЛИ ТОЙ КОЛКО ХИЛЯДИ ДЕЦА ОТПАДАТ ОТ УЧИЛИЩЕ ВСЯКА ГОДИНА, ПОРАДИ СОЦИАЛНИ ПРИЧИНИ??? Съвсем не всички са от ромския етнос!
Поне това е статистика и чиновниците я обичат, само остава да отидат малко отвъд статистиката и да разберат причините.



цитирай
41. spasymyr - Все ние плащаме
06.08.2009 19:50
Защо политическите партии и канона например не ги ловят кризите?Защо все бедния трудов човек му е писано да страда от неграмотното управление?
Отговарям- вълци слагаме да пазят стадото народе.
цитирай
42. анонимен - БАТ БОЙКО СИ ЗНАЕ РАБОТАТАV
08.08.2009 00:20
БАТ БОЙКО СИ ЗНАЕ РАБОТАТАV
цитирай
43. анонимен - минувач Трябва принуда
08.08.2009 14:17
Никой "ром" израснал на воля не иска да учи...И какво поколение ще ти създаде този неграмотник и коя социална система ще издържи такъв натиск??? Трябва де се ограмотяват и това е най-добрия начин-принудата.
цитирай
44. 2dtop - Идеята е все някое министерство да ...
10.08.2009 21:46
Идеята е все някое министерство да се ореже! Цигани, роми, българи, турци, помаци ... всички ще плащат в крайна сметка! Според мен трябва контрол в случая, а не дискриминация, но "Пей си Пенке, ле, кой ли те слуша?"
цитирай
45. анонимен - точно така
12.08.2009 12:22
анонимен написа:
Май нещо сте се пообъркали! Социалните помощи се дават на безработни. За какви метачи на улици и товаро - разтоварачи говорите? Това ли са безработните, на които не трябва да се отнемат помощите? Крайно време е да се въведе дискутираната мярка заради паразита бай мангау, който НЕИСКА да работи, ама ме му и пука дали е неграмотен. Мислите ли, че има основателна причина държавата да инвестира нашите средства в някой който неиска да се научи да чете и пише?

точно така,много са си прави министрите и премиера ,трябва да се сложи ред и се спре да се дават помощи на мангалите ,а те само да щракат с пръсти,по цял ден да обикалят улиците,да се чудят от къде да изпросят и откраднат и да правят деца,а някой тук пак започнаха да критикуват новото правителство.Айде по кротко, оставете хората да си вършат работата ,заради вашата злоба сме на този хал сега ,мълчете и си вършете работата съвестно.!!!!
цитирай
46. avangardi - ДО ВСИЧКИ АНОНИМНИ:
12.08.2009 12:34
НЕ СЪМ ЗЛОБНА И АЗ КАТО ВАС ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ И ИСКАМ ДА ЗНАМ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ МИ!
МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ МЕТОДИКА НА ПОМОЩИТЕ, НО ПОКРАЙ СУХОТО ЩЕ ИЗГОРИ И СУРОВОТО!
НА ВСИЧКИ В ПАСПОРТИТЕ ПИШЕ - БЪЛГАРИН, НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЦИГАНИН, ТУРЧИН, ЕВРЕИН, АРМЕНЕЦ!!!
РОДЕНИ СМЕ В БЪЛГАРИЯ И СМЕ БЪЛГАРИ!
И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА НЕ НИ БАЛАМОСВА С ПОКАЗНИ АКЦИИ, КОИТО СА ЗА ПРЕД ЕС, А ДА КАЖЕ КАКВО МИСЛИ ДА ПРАВИ!!!
-------------------------------------

И МАЙКИТЕ ЛИ ОТИВАТ КЪМ ЦИГАНИТЕ!?

Режат детските добавки


12 Август 2009, брой 182

Социалното министерство ще заделя пари на този етап само за семействата с по-ниски доходи

Заради финансовата криза не всички родители ще получават детски добавки. Това каза в Петрич зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, предаде радио "Фокус"-Пирин. Симеонова поясни, че въпросът за равнопоставеност на всички е дълго дискутиран в българското обществено пространство, но за съжаление това е моделът, който е приет преди четири години, когато се казваше, че България не е в условия на криза, а в икономически подем. По нейните думи точно сега, в условия на криза, е трудно да се върне старото положение, когато са плащани детски добавки на всички деца. Симеонова смята, че семейството не разчита именно на тези семейни надбавки за отглеждане на децата. Затова на този етап социалното министерство ще заделя пари, които да са гарантирани на семействата с по-нисък социален статус. Зам.-министърът прогнозира, че ако държавата ни излезе бързо от кризата и получи просперитет, може да се мисли и в тази насока. Другият начин е кандидатстване по проекти от неправителствени организации за услуги, които се предлагат на родителите. Средства по Оперативна програма "Човешки ресурси" има, увери Валентина Симеонова.
Месечните помощи се дават за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. За 2008 г. са подпомогнати средномесечно 561 977 семейства за средномесечно 828 276 деца, в т.ч. 16 223 деца близнаци. Изплатената сума е 251 383 182 лв. Доходът на член от семейството не трябва да надхвърля 350 лв.

цитирай
47. avangardi - На фокус
12.08.2009 12:37
Кой как чете цифрите

Мара Трифонова
12 Август 2009, брой 182

Има ли дупка от 2,5 млрд. евро в бюджета и в какво състояние предаде старото правителство държавната хазна на новото



Новият кабинет заяви, че е заварил тежка финансова ситуация в страната. По разчети, обявени от финансовия министър Симеон Дянков, който дойде от Световната банка, за да "спасява" държавата в кабинета Борисов, има дупка в бюджета от 2,5 млрд. лв., оставена от правителството Станишев - каквото и да означава това. Защото на обикновения българин това нищо не говори. Със сигурност изглежда като критика за огромни и необосновани харчове, които са оставили държавната кесия пробита. Дали обаче е така?
Кабинетът дори прие спешно допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите по републиканския бюджет за 2009 г. Предложените от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков мерки са за 1 150,3 млн. лв. Целта на правителството е да гарантира стабилна фискална позиция при очакваното неизпълнение на разчетите в приходната част на бюджета. Предлаганите мерки включват намаляване на разходите по бюджетите на държавните органи, министерства и ведомства с 366,6 млн. лв., ограничаване на трансферите по републиканския бюджет за други бюджетни и извънбюджетни фондове с 42,3 млн. лв., други целеви разходи, капиталови разходи и субсидии по централния бюджет, включително за усвояване на държавни инвестиционни заеми - с 664 млн. лв. и др.
Планираното свиване на разходите и "желание" за увеличаване на приходите почива на обявената дупка в бюджета от 2,5 млрд. лв. Какво обаче говорят цифрите, които впрочем всеки би могъл да прочете на интернет страницата на Министерството на финансите? В какво състояние оставя бюджета на държавата предходното правителство и наистина ли той е продънен, или обявените данни са просто махленско говорене? Официалните цифри говорят друго.
В консолидирания бюджет, който включва републиканския, съдебната система, общественото осигуряване и общините, към 30 юни има салдо от 183,8 млн. лв. Или иначе казано - излишък от 183,8 млн. лв. Ако се вземат данните само от републиканския бюджет, който е част от консолидирания бюджет - около 80 - 85%, към 30 юни пололожителното салдо по него е 216,5 млн. лв. Това е плюс от 216,5 млн. лв. Най-вероятно разликата идва като сравнение на данните в републиканския бюджет от миналата и тази година. За същия перод на миналата година положителното салдо по републиканския бюджет беше 2 млрд. 835,4 млн. лв. Много по-голямо от сегашното, но страната бе притисната от световната криза. Разликата между двете цифри е 2 млрд. и 618,9 млн. лв. - приблизително около 2,5 млрд. лв. Това обаче е сравнението между миналата и тази година, когато положителното салдо е било над десет пъти по-голямо от сегашното. Това не означава дупка в бюджета. Но, за да каже новото правителство, че старото правителство е некомпетентно, спестява тази част от истината и обявява, че има дупка от 2,5 млрд. лв. Това според икономисти не е дупка, образувала се към момента на предаване на властта, а е възможно тя да се получи в края на годината. Истината е, че към момента на поемането на властта от новото правителство старото предава бюджета с 216 млн. лв. положително салдо.
Дупката, за която се говори, е възможното и очаквано състояние в края на тази година в резултат основно на световната криза. Казано иначе, новото правителство пропуска да отбележи факта, че това се очаква в края на годината, а го представят, все едно сега те така поемат бюджета. Затова кабинетът Борисов гласува ограничаване на разходите с 1 150,3 млн. лв и ще търси увеличаване на приходите от акцизи, мита, ДДС. Проблемът обаче е, че от тази мярка няма никаква гаранция, че ще бъдат събрани пари. Нито първата, нито втората мярка може да даде сигурност да се запълни очакваната дупка.
Беше обявено също, че новото правителство ще се стремим да има балансиран бюджет. Това обаче може да се окаже невъзможно. Защото не трябва да се налагат предимно съкращения и рестриктивна политика - така кризата се задълбочава, а трябва да се провежда стимулираща политика, както в момента се прави по света. Беше лансирана идеята, подсказана от бизнес организациите, да бъдат намалени осигуровките с 5%. Според икономисти това би било груба грешка. Защото така ще се отвори допълнителна дупка в бюджета на осигурителната система от 700-800 млн. лв. и тази мярка няма да накара сивата част от частния сектор да излезе на светло.

http://duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=2046&g=

цитирай
48. анонимен - настасия
14.08.2009 08:32
в бъдеще да не се дават месечни помощи за повече от три деца
цитирай
49. avangardi - Героизъм е да родиш и отгледаш повече от три деца!
14.08.2009 08:52
анонимен написа:
настасия в бъдеще да не се дават месечни помощи за повече от три деца

Рядко се случва при българите, но ги има!!!
Тогава ще оправяме недомислиците за частните случаи ли!??
И както писах по-горе - всички сме българи!


цитирай
50. lambo - Настася - има по-елегантно Решение
14.08.2009 10:43
И аз отначало мислех като теб. Но сега искам друго:

1) На родители, които не са завършили 8-ми клас, не се дават никакви детски и помощи, колкото и деца да родят
- родители, които имат завършен 8-ми клас получават 50% от детските
- родители завършили средно образование получават 100 % от детските

2) Родители, които нямат поне 1 година ТОС (Трудово-Осигурителен Стаж) не получават никави детски и помощи
- за първо и второ раждане, родителите (заедно) трябва да имат поне 1 година ТОС, за да получават детски
- за трето раждане, родителите трябва да имат още 2 години ТОС
- за четвърто и нататък раждания, да се искат по още 3 години ТОС допълнително

ИЛИ ...
1 година ТОС преди 1-во раждане
2 години ТОС преди 2-ро раждане
4 години ТОС преди 3-то раждане
7 години ТОС преди 4-то раждане
10 години ТОС преди 5-то раждане и т.н.

Защото почти няма циганка, която да не е родила 5 пъти ...

И с циганския "сладък живот" е приключено
цитирай
51. avangardi - 53. lambo - като се родят 2 пъти близнаци
14.08.2009 11:25
четвъртото дете на боклука ли да е или за осиновяване!?
Имам колежка, висшистка, която докато роди децата работеше. А после 5 деца на главата й - остана си домакиня. Как се гледат 5 деца с 1 заплата на съпруга й, също висшист.
На млади години й побеля косата.
На запад жените могат да си позволят да бъдат домакини и да си гледат семейството и къщата.
Системата го позволява с техните социални и заплащането на мъжете им.
По-евтино излиза на държавата да плаща така, отколкото за детски градини и ясли.
цитирай
52. анонимен - до авангарди
14.08.2009 11:27
Ти определено ще останеш без помощи.
цитирай
53. avangardi - Благодаря ти!
14.08.2009 11:50
анонимен написа:
55. анонимен - до авангарди
Ти определено ще останеш без помощи.

Никога не съм стигала до помощи, защото работя от десет години сама и се самоосигурявам!!! Изхвръкнах от работа по време на СДС, когато наред затриваше предприятията и производството. Висшист съм по образование с две деца, никога не съм прекъсвала трудовият си стаж - 29 години вече! На ръцете на държавата не съм била и дано да не бъда. То се казва "голям залък хапни, голяма дума не казвай".
Болна съм, но не съм останала в къщи, но има други, за които наистина е необходимо да се мисли.
Иначе ще изчезнем като нация!
По твоя коментар личи каква е злобата, което се лее от празнодумието! Всички станахме специалисти по всичко, а нищо не се прави!

цитирай
54. анонимен - Aвангарди - прочети пак написаното от мен
14.08.2009 12:06
Става въпрос за "РАЖДАНИЯ", а не за "ДЕЦА"

Тоест само с 1 година Стаж, при първо раждане колкото и близнаци да се родят, те ще получават детски. И 5 близнаци да се родят - няма проблем

Но няма да плащаме на ония, които всяка година раждат, за да се издържат от детските и помощите за т.н. "самотни майки"

Защото нито една от тези мургави паразитки, няма нито образование, нито и един месец стаж

Като не ми помагате, поне не ми пречете ...
цитирай
55. avangardi - 57. анонимен!?
14.08.2009 12:44
"Като не ми помагате, поне не ми пречете ..."!?
Означава ли, че сте от властимащите?!
Тогава по десет пъти мерете и после режете!!!
Казуси в живота колкото искате.
А думите ви започват да звучат като заплаха:
"55. анонимен - до авангарди
Ти определено ще останеш без помощи."
Замислям се дали народът няма да остане излъган в лелеяната "справедливост" или наистина ставаме ченгесарска държава!?
Винаги съм за закона и диалога. Избранника затова е изпратен там за да мисли! Защото и предното правителство, и по предното все в името на народа кове закони, а следващите напълно отричат. Необходимо е да се взема рационалното и доказаното в живота, да се отсява от плявата.
Вярно, че е криза и ще затягаме колани, но ние и така сме ги затегнали 20 години!
Не искам да преча, а да помагам.
Не ми се плаща за това, но това остава за наследството ни. Проблема е остро-социален и ще се чуят различни мнения и гледни точки. Законотвореца е длъжен да претегли плюсовете и минусите, така, че да не сменя през 3 месеца или година параграфите и членовете.
цитирай
56. lambo - Нямам никаква власт
14.08.2009 12:51
Аз съм само един редовен писач по форумите, и то главно по този страшен проблем

Един път само успях да говоря миналата година с Масларова, която ми каза, че е напълно съгласна с мен, незавършилите 8-ми клас да не получават детски и помощи.

Но не можела да го направи, защото щели да я обвинят в расизъм ...

Аз ако бях на власт, отд-а-а-а-вна да съм спрял всички социални на търтеите и паразитите, които отказват да плащат данъци и осигуровки на държавата ...
цитирай
57. анонимен - Очакваше се...
17.08.2009 02:49
Очакваше се да дойдат такива времена, в които някои мързели да се постегнат малко, а не само да живеят на гърба на другия. Да спрат да се правят на гъзари само, а да седнат да почетат малко, може и един курс да е, но да изкарат нещо, за да си заслужат и помощ от държавата. Не може, аз съм учил толкова години и само давах и сега от заплатата си постоянно давам на държавата и тези пари да отиват за мързелите и крадците, дето все минават по тънката лайсна. Аз ще се радвам да дойде мига, в който всеки да си стегне зад*ика и да се позабравят малко местните кръчми и пируванията на голи г*зове! Предпочитам парите ми да идат към наистина нуждаещи се или нетрудоспособни хора, или да се увеличи например храната на децата по домовете и т.н. , а не към някой, който просто го мързи, няма капчица грамотност и желание да си я набави (поне основна) !
цитирай
58. анонимен - Pak laji i protakane-trai glupav narote,vse si si v kriza
22.09.2009 10:45
pisna mi vsqko pravitelstvo da mi izliza s nomer-tejko sastoqnie na haznata!Nima novite ne znaeha kakvo she zavarqt li ?Ami zasho iskaha vlast-da mrankat i te 4 godini i da palnqt i te djobove.Ne vqpvam i na novite,kato gledam kakvo napraviha dosega-edno golqmo nisho!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304574
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031