Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2009 09:12 - Позиция - Селективното индексиране на парите само за хората над 75 г. е спекулативна стъпка
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1332 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 12.09.2009 09:13


Позиция
 

 

И с пенсиите можело да се играе

Йордан Съев
12 Септември 2009, брой 208

Селективното индексиране на парите само за хората над 75 г. е спекулативна стъпка

 

 

 

Пенсионната система у нас се крепи на магия. Заетите, които плащат социални осигуровки, са 3,3 млн., от които 2,4 млн. по трудов договор. Те трябва да издържат 2,2 млн. пенсионери. Само че сметката не излиза, защото от социални осигуровки се набират 4,5 млрд. лв., а сумата за пенсиите е 6,5 млрд. лв. Това означава, че 2 млрд. лв. трябва да се вземат от бюджета. Въпреки това правителството планира намаляване на социалните вноски с 1% през 2010 г. и с 2% през 2011 г. По този начин дефицитът в държавния пенсионен фонд ще се увеличи съответно с 50 млн. и със 100 млн. лв. При това положение индексацията на пенсиите става почти невъзможна. Ако все пак има такава през юли 2010 г., тя ще бъде с не повече от 2-3%. При това вероятно няма да има коледни добавки.
Вариантът на правителството е повишаването на пенсиите на хората над 75-годишна възраст с 50 до 20 лв. в зависимост от размера на пенсията. Така минималната пенсия в тази възрастова група ще стане 186 лв., а средната - към 280 лв. Това е

в нарушение на всякакви принципи

в определянето на размера на пенсията в резултат на трудовия стаж и внасяните през него социални осигуровки. Няма логика в това, че само защото си доживял до 75 г., ще ти се увеличи пенсията. Това е един вид пенсионен финансов геноцид за мъжете пенсионери между 63 и 75 г. и за жените между 60 и 75 г. В същото време това е и една тънка финансова сметка. Пенсионерите, които ще получат добавка от 50 до 20 лв., са не повече от 280 хил. С тях обаче правителството ще си измие очите, като отчете, че е провело макар и частична индексация. Това е параван, зад който се отменя прилагането на швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите. Освен това от няколко години съществува сребърен фонд, в който се формират средства за увеличаване на пенсиите. Докога обаче те ще бъдат замразени и дали е оправдано това?

Колко са натрупаните във фонда пари?

Кой и как ги управлява? Кой ги контролира? Отговор на повечето от тези въпроси няма, затова всичко се крепи на магия. Държавният пенисонен фонд е с дефицит, а частните (допълнителни, професионални и универсални) са с намалена доходност от около 30%, така че втората пенсия, за осигуряването на която бяха създадени те, може да е и почти нулева.
Едно от нещата, на които се крепи стабилността на пенсионната система, е трагичният факт, че у нас продължителността на живота е много ниска. Средно един мъж пенсионер получава пенсия в продължение на 8 г., а жена - 10 г. За сравнение в Япония, където пенсионната възраст за мъжете е 67 г., а за жените - 65 г., те получват пенсия в продължение на 14 и 16 г. При това има много голяма разлика в размера на българските и японските пенсии. Ако у нас средната е 160 долара, то в Япония тя е 630 долара. Освен това в страната на изгряващото слънце има система за частно-държавно партньорство по отношение на осигуряването на достойни старини на възрастните граждани. На тази основа се създват СПА-центрове, в които пенсионерите ползват услуги като в петзвездни хотели срещу минимално заплащане. Пак по тази линия перманентно за японските пенсионери се уреждат екскурзии до всички краища на света, вкл. и до България. Някои от тях, които са посетили нашата страна, решават да се установят в нея за постоянно живеене.
В Германия, дори в условията на криза, за пенсионерите се полагат специални грижи. Наскоро бях в един средноголям град - Аугсбург (в Бавария на около 60 км северозападно от Мюнхен). В него от понеделник до петък на пенсионерите са дава възможност да ползват услугите на СПА-центъра в Хопферау - малко курортно градче с минерални извори на цена 19,50 евро за 4 ч. (таксата за непенсионери е 35 евро). В това се включва транспорт и ползане на многобройни услуги - лечебни процедури, механични масажи, водна аеробика и още много други. Освен това се дава по един сандвич и чаша с типично немското (шварц) кафе, както и чаша портокалов сок. И всичко това е при положение, че средната пенсия в Германия е от порядка на 1100-1200 евро. За тези, които получават под 800 евро, се дават допълнителни бонуси. Ако нямат собствено жилище, се настаняват под наем за 150 евро и им се изплащат половината от разходите за ток, отопление, вода, транспорт. Може би най-облагодетелствани са пенсионерите в скандинавските страни, както и в Холандия. Там жените получават право на пенсия след навършването на 60 г., дори ако не са имали и един работен ден, но са отгледали поне едно дете. Полагащата се пенсия в Холандия за едно отгледано дете е 750 евро. Друга особеност в

западноевропейската пенсионна система

е, че при нея няма точки, които се образуват от сбора на възраст и осигурителен стаж, а се взима предвид само първата.
Мой познат, сега на 67 г., през целия си живот има трудов стаж само 3 г. и 8 м. в Австрия и Германия. Затова сега получава обща пенсия от двете страни в размер на 176 евро. С тези пари той не може въобще да преживява в Австрия или Германия, но у нас това се равнява на 350 лв., което е с 90 лв. повече от средната пенсия, която получават хора с над 40 г. трудов стаж и получавали преди пенсионирането си добри заплати, върху които са им удържани социални осигуровки.
Законодателството на общността предвижда, че всеки пенсионер от страна членка

може да си избере място на живеене

в рамките на ЕС и там да получава пенсията си в еквивалент към местната валута. Така, ако англичанин реши да изживее старините си в България, при положение че неговата пенсия е 600 лири, в нашата страна той ще получава около 1700 лв. Същото се отнася и за български пенсионер, който реши на стари години да се пресели на Острова. Ако той е с пенсия от 300 лв., там ще получава някъде към 100 лири. Само че с 1700 лв. у нас може да се живее доста добре, докато със 100 лири в Англия дори не може да се преживява. Нискодоходните пенсионери обаче както на Острова, така и на континента са обект на специални грижи. Да се върнем на случая със споменатия мой познат, който всъщност е не български, а австрийско-германски пенсионер. Понеже е нискодоходен според австрийско-германските критерии, попада в системата за социална закрила и подпомагане. Моят познат получава годишно най-малко по 12 писма, с които го уведомяват, че има право да се включи в безплатни екскурзии, да получава хранителни продукти и стоки втора употреба - дрехи, обувки и битови уреди. Отначало се е отзовал на няколко от тях, но се оказва, че при получаването на пратките в България трябва да плаща солидни митнически такси, с аргумент че те подлежат на обработка!
Явно е, че в близките няколко години всеобща значителна индексация на пенсиите няма да има, защото Бойко Борисов смята

едва ли не, че ги плаща от собствения си джоб

което всъщност не е така и той го знае. Няма да има и коледни добавки, с които пенсионерите да си купят пържоли за зимните празници, а и по малко винце и ракийка. Все по-малко обаче са тези, които искат да си осигурят такива малки човешки удоволствия. Повечето мислят как да си платят лекарствата, с които да продължат живота си с някоя и друга година.
Поради това загрижеността за хората над 75 г. е спекулативна, с цел да се създаде впечатление, че уж се прави нещо. Времето минава бързо, годинките се търкалят, мандатът се изнизва, след четири години пак ще има избори. А пенсионерите са едни от най-активните гласоподаватели. Така че и за тях трябва да се отдели някой грош. Пък като се замогне, Бойко Борисов може да стане и по-щедър, нали той плаща пенсиите.



Тагове:   позиция,


Гласувай:
9



1. анонимен - Съгласие
12.09.2009 12:28
Напълно съм съгласен с Вас, въпреки, че съм над 75 години!
Графът, http://vascont.wordpress.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8340938
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95894
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930