Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 07:29 - Отличници. "Плащат" само за здрави
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
6



 

Отличници

Можем още, някои са по-напред

 

 

 

Мъжки глас попитал Радио Ереван:
-    Може ли един народ да  е щастлив, без да се храни?
-    Не може, господин Дянков, отговорило радиото.


     Приетият на първо четене бюджет на Република България за 2010 г. може да е най-добрият в Европейския съюз, но не е най-добрият в света. Най-добрият бюджет в света е на африканската държава Екваториална Гвинея. В него е заложен  бюджетен излишък  от 54%. С по-прости думи, народът изкарва 100 лева, но харчи 46. Невероятният успех на тези братя африканци сигурно не е плод само на лични усилия. Логично е да допуснем международна подкрепа. В такъв тип подкрепа е най-силна Световната банка. Помним впечатляващите научни постижения на институцията в Латинска Америка, Азия, Русия и Африка, описани от Джоузеф Стиглиц в неговата монография "Глобализацията и недоволните от нея".
В Екваториална Гвинея БВП на глава от населението е четири пъти по-голям от средния в света. Праха им дишат Германия, Англия, Япония и прочие лишени от експериментален вкус страни. При това богатство човек би помислил, че населението, два пъти по-малко от това София, живее в самия рай. Науката доказва обаче, че и при това имане средната продължителност на живота може да бъде 43 години, детската смъртност три пъти и половина по-висока от средната в света и безработицата 30% (по данни на опозиционната партия Сбор за социална демокрация). Данните на ЦРУ са по-скромни, но съизмерими. Впечатляващите резултати са постигнати чрез система от мерки, сред които на добро място стои начинът на правене на бюджет.
"Най-добрият бюджет в ЕС" сигурно също е рожба на експеримент. Най-хубавите работи стават само със смелост, научно търсене и нетрадиционни подходи.  Кое в българската работа е уникално?
Европа, както и целият свят, е в страшна криза на потреблението. Слабо потребление, скъпи кредити, слабо производство, малко пари. Оттук следват фалити, висока безработица, свити доходи и орязване на социалните програми. Как постъпиха всички страни в Европа? Взеха назаем от себе си, като увеличиха бюджетния си дефицит. Средноевропейският в момента е 7%. Някои като Ирландия  се презастраховаха и стигнаха до 12%. Валутен борд? Латвия също е в такъв, но допусна 9%. Логично е, когато си в криза, да вземеш назаем от години, за които се пресмята, че ще са по-добри. После тези страни започнаха да стимулират потреблението, включително и чрез масирани държавни инвестиции в различни сектори. Англия, като по-скучна страна, взе да обсъжда с какво да промени (и с какво допълнително финансиране)  науката и образованието, за да се отговори след няколко години на новата икономическа ситуация...
В България се прави точно обратното. Вместо да се стимулира потреблението, се вдигат акцизи на масови стоки, с което то още повече ще се свие. Държавата, вместо да прави инвестиции, се оттегля от каквито проекти свърне, дори от такива в напреднала фаза със стратегическо значение. Вместо да подкрепи допълнително здравеопазването, реже му парите. Вместо да заложи на определени научни отрасли, се хвърля в мощна атака срещу българската наука въобще.  
В какъв смисъл се експериментира? Все си е друго науката да знае какво ще се случи, ако се прави точно обратното на това, което трябва да се прави. Къде да се експериментира? Най-подходящо е при нация с ниско самочувствие, с телешки възторг  към чуждото потупване по рамото, с безкритично отношение към всякакъв род "спасители" и без абсолютно никакъв интерес към икономическата проблематика.
В рамките на научната разработка явно има и специален раздел по психология. Залага се говоренето на невероятни глупости и след това се проверява социологически кой какво е разбрал. От този сорт са обясненията "А пари откъде? Няма пари!". "Миналата година изядоха парите!" Като че ли националният бюджет е семеен буркан на рафта в кухнята. Като че ли бюджетът не е планиране на бъдещи приходи и бъдещи разходи. Друго си е да провериш как гледа населението, като му говориш как някой вчера е изял нещо, което ще бъде произведено утре.
Как не се сеща Прасчо да обвини Мечо Пух, че е изял меда от 2010 г.? Да, ама Пух не е българин и с усмивка, въртейки ръка на "тра-ла-ла", ще отговори: "Не мога да съм изял мед, който пчелите още не са направили. Макар че би било хубаво..."
 

"Плащат" само за здрави

 

 

 

 

Бюджетът бил постен. Че какво по-добро за здравето от постната храна? Блажното вреди - вдига кръвното, а то от своя страна причинява инфаркти, инсулти, диабет - все скъпи болести. Кой ще плаща за тях?  
Парите в бюджета на НЗОК за 2010 г. може да стигнат, ако никой не се разболее. Може дори да останат, ако всички болни оздравеят. Например посредством цяровете на народната и алтернативната медицина. Или например с арттерапията. Иначе боледуваме до 31 декември т.г. и евентуално - след 1 юли догодина. Защото според експертите парите на касата ще стигнат до края на т.г. Ако пък вземат, че "намерят" парички до май-юни новите ни управници, бюджетът може да бъде актуализиран за втората половина на 2010-а. По всичко личи, че най-потърпевши ще са болниците. Както и хората, на които ще им се наложи да ползват услугите им. И едните, и другите ще са жертва на делегираните бюджети. Защото, ако можем да предвидим колко деца ще са първокласници или петокласници на 15 септември, трудно може да се предвиди колко души ще счупят крак или ще получат стомашно-чревно разстройство. Според предвижданите пари излиза, че 660 хил. български души няма да могат да се лекуват в болници. В случай че средната цена на клинична пътека е 550 лв.
Отделен въпрос е, че отдавна трябваше да бъде стопиран процесът на безразборно никнене на болници и да се помисли за истинските нужди на пациентите.
1 януари е кажи-речи утре. Но още нямаме правила, по които губещите болници да се превърнат в хосписи или лечебници за долекуване и рехабилитация. Още няма правила как и най-важното - кой, ще плаща на тези болници. Ужасно близко е времето, в което лекарите и зъболекарите, болниците и аптеките ще трябва да сключват договори с касата. А правилата ги няма. Не че докторите ни ще оставят хората да мрат и ще отказват да ги лекуват. Просто няма да е ясно кой боледува, кой лекува и кой плаща!
Иначе в момента, в който някоя пациентска организация обясни на премиера, че трябват пари, той ги подсигурява. Странно откъде ли ги намира, след като в общ хор се обяснява на народа, че няма пари.
И още: пари няма, но онези виртуални парични запаси ще се удвоят. И кел файда, би казала леля Пена от Горно нанадолнище, която с или без виртуалните пари пак няма да има кой да я лекува.



Тагове:   бюджет,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306004
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031