Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 06:42 - България е сред най-песимистичните държави в света. Едва 25 лева коледен бонус за пенсионери
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1794 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 14.12.2009 06:53


България е сред най-песимистичните държави в света по отношение на икономическата криза   13.12.2009
image

Мила Григорова

За първи път от началото на кризата гражданите по целия свят стават по-оптимистично настроени, ограничават се по-малко в ежедневното си потребление и виждат по-светло бъдеще. Това показват данните от международно социологическо проучване на световната изследователска верига WIN, проведено в 24 държави по света в края на септември и началото на октомври.

Данните от изследването формират комплексен индикатор за степента на загриженост от кризата чрез три основни индикатора – очаквания за бъдещето, степен на ограничение на разходите за ежедневното потребление (разходи за обикновени домакински стоки, развлечения, пътувания, големи покупки за дома, облекло, транспорт и др.). Третият индикатор е т.нар. психологически ефект от кризата върху хората, т.е. дали анкетираните са изпитвали тревога, стрес, депресия или проблеми със съня в резултат от настоящата икономическа ситуация.

В резултат от отговорите на тези въпроси изследването групира държавите според степента им на загриженост.
Австралия, Австрия, Бразилия, Канада и Кувейт са единствените пет държави, в които оптимизмът на гражданите е над средното ниво, а хората се ограничават по-малко в потреблението си и не се чувстват психологически повлияни от кризата.

България е на противоположния полюс на тази диаграма заедно с Румъния, Аржентина, Франция, Исландия, Мексико. В тези страни хората са настроени песимистично, чувстват стрес, тревога или проблеми със съня заради кризата и освен това правят сериозни лишения в семейното си потребление.

Оптимизмът за икономическата ситуация в световен мащаб нараства с 9-процентни пункта спрямо януари 2009, а песимизмът намалява с близо 20% спрямо юли 2009 г.

Ситуацията в България обаче е далеч от оптимистичната. Едва 10% от българските граждани очакват подобрение на икономическата ситуация в страната в близките три месеца. Средното ниво на оптимизъм сред всички страни, участвали в изследването, е двойно – 22%, а най-оптимистични са жителите на Обединените арабски емирства.

Над две трети от българите признават, че затруднената икономическа ситуация им е донесла стрес, тревога, проблеми със съня или депресия. Средният процент на притеснения от кризата, измерен сред всички анкетирани по света, е 53%. Най-негативен психологически ефект кризата е имала върху населението на Мексико, с най-малко притеснения са австрийците.

43% от българите са ограничили разходите си по поне едно перо от семейния бюджет. Най-сериозно ограничение на разходите правим по отношение на облекло и обувки, ремонти и подобрения на дома, както и покупките на едра бяла и черна техника и обзавеждане. Над 60% от българите заявяват, че кризата ги е принудила да намалят разходите си в тези пера от бюджета.
image

Снимка: БГНЕС


 

Едва 25 лева коледен бонус за пенсионери


14 Декември 2009, брой 285

 

 

 

 

1 милион и 100 хиляди пенсионери ще получат по 25 лева бонус за празниците. Това съобщи премиерът Бойко Борисов вчера, след дълги размисли и консултации с финансовото си "гуру" Симеон Дянков.
Средствата ще бъдат преведени на хората, които вземат най-ниски пенсии на 4 януари 2010 година. Хората с пенсии до 200 лв. ще вземат коледни добавки. Преди решението край пързалката на "Ариана" Бойко Борисов обеща добавки и за пенсионерите, които получават пенсия от 250 лв. Министър-председателят каза, че това е максималният размер на добавката, който може да бъде даден, въпреки че предишната година тя е била 50 лева (ДУМА припомня, че добавката по времето на кабинета "Станишев" бе 150 лева - б.р.).
Премиерът припомни, че от 1 юли правителството е увеличило пенсиите на всички пенсионери, макар че това става със залегналите в бюджета разчети по Кодекса за социално осигуряване, според запознати. Борисов изтъкна, че с огромни усилия тази година бюджетът ще завърши с дефицит от 500 млн. лева. "Буквално изцеждахме парите, предимно от администрацията", допълни той. Вчера сутринта заедно с финансовия министър Борисов е обсъдил ситуацията в бюджета и е станало ясно, че никое министерство няма да даде на служителите си коледни бонуси. На тези служители, които вече са получили премии по сметките си, ще им бъде удържана сумата от следващите им заплати.
Още не сме свършили анализа, каза по БНР вчера сутринта Симеон Дянков. И помоли "всички да бъдат търпеливи, така че да си свършим добре работата".
Те това и правят дълбоко търпеливите български мъченици възрастни хора, репликира го водещият. Като попита дали може човек да се зарадва накрая след разиграването: "Ще има, или няма да има?", докато чака българският премиер да съобщи развръзката по въпроса за коледните добавки към пенсиите.




Гласувай:
3



1. avangardi - Пукна се още един следизборен балон
14.12.2009 12:06
на "премиера" Борисов. Ето какво ни каза той, право в лицето, на Конгреса на Европейската народна партия:

"Ако е възможно, да въведем еврото в България след две години и половина до три години. Във фискалния резерв имаме над осем милиарда евро. Това са пари, които ще могат да бъдат реално използвани и за инфраструктурни проекти, и за модернизиране на страната."

Какво разбираме от това?
1. Че както преди дни призна, че Станишев му е оставил 24 милиарда евро инвестрани в България, така сега признава, че и валутен резерв му е оставил?
2. Че никой не е "опукал" парите, както се оплакваше "премиерът"?
3. Че се чудим - след като ни е лъгал за тези две неща, можем ли да му вярваме за останалото?

От коментар №31
Пенсионерите ще получат надбавките си през януари
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/13/829841_pensionerite_shte_poluchat_nadbavkite_si_prez_ianuari/
цитирай
2. compassion - Обърни внимание,
15.12.2009 12:57
че от посочените по-горе страни в България отговорите "Не знам" са най-много (21%), съпоставими само с арабите (15%), а средно за света (7%). За какво говори този факт?
цитирай
3. injir - , , А, бе, тя, нашта, остави я. . ., , - ...
24.09.2012 00:55
,,А,бе , тя, нашта, остави я...,, - Йовков, ,,По жицата,,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8340676
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95894
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930