Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 07:43 - Общество - Равносметката на един живот
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1297 Коментари: 2 Гласове:
5



 

Равносметката на един живот

Проф. д-р Христо Мермерски
02 Февруари 2010, брой 26

Моето поколение опита и меда, и жилото на три обществени строя. И бяхме и най-щастливите, и най-нещастните хора

 

image
 

Първият митинг на зараждащата се опозиция на 18 ноември 1989 г.

 

Правя тази равносметка от позицията на човек, преживял три обществени строя за по-малко от един човешки живот, подготвяйки се за задаващия се четвърти (вероятно нещо средно между социализъм и капитализъм). Хората от моето поколение, колкото и невероятно да е, се изживявахме едновременно като най-щастливите и най-нещастните. Най-щастливи, защото опитахме и меда, и жилото на тези епохи, а най-нещастните, защото бяхме "опитните свинчета", с които управляващите се гавреха, както си искаха.
Някои политици и историци, съзнателно или несъзнателно, разглеждат този период не в диалектическа връзка, а като си избират отделни епизоди от историята, при което

описаното от тях няма нищо общо с реалността

Благодарение на тях през своя съзнателен живот - от първите класове, та чак до последните си студентски години - имах "удоволствието" да изучавам над 9 различни истории за миналото и настоящето на страната в зависимост от това в кой обществен строй живеем и кои са "вождовете". И тъй като историята винаги е вървяла след победителите, сега не знаем турско робство ли е имало, или само турско присъствие; имало ли е фашизъм, или не; имало ли е партизанско движение, или не; мизерия ли е имало, или охолство и т.н.
Това е една от основните причини да се опитам да опиша събитията, които съм преживял заедно с моя объркан, ошашавен, беден и изтощен от безсмислени битки народ! И тъй като е трудно да се обхванат всички, ще се спра само на тези, които най-силно са ме впечатлили.

До 9 септември 1944 г.

Този период го помня с мизерията, която преживяваше нашият народ. Туберкулозата беше гостенка във всеки трети дом по селата. Липсваше каквото и да е медицинско обслужване.
По време на войната германците печатаха фалшиви пари и изкупуваха всичко, каквото им падне - храни, кожи, платове, вълна и други полезни неща, необходими им за Източния фронт. Ние ходехме с по 10-15 кръпки по панталоните и боси до края на септември, а инфлацията в страната взе невероятни размери. На фона на тази бедност, глад и мизерия всяка сутрин радиото ни събуждаше с песен, което звучеше цинично за реалния живот:

"Българийо, Българийо, щастлива си.
Сега в ръцете ти са всичките блага.
Рим, Берлин и Токио, верни в борбата,
скоро ще наложат нов ред на земята!"

Всичко това доведе до масово недоволство сред народа. Правителството започна невероятен терор при всеки опит да се изрази негодувание, както и да се разпространява и чете марксическа литература. Десетки хиляди, главно млади хора, бяха тормозени, бити и вкарвани в затворите и концентрационните лагери. Това принуди много от тях да станат партизани, ятаци, да се присъединят към революционното движение.
Тогавашното правителство раздаваше награди от по 50 хил. лв. за всеки убит партизанин. Озлоблението и терорът в цялата страна взеха огромни размери. Правителството, освен жандармерията, включи и 10-хилядна армия, която в Средногорието и Родопите преследваше и убиваше. Спомням си как полицаите, вместо да заведат деветима ятаци от Хайредин в Оряховския съд, ги закарали край р. Огоста, накарали ги да си изкопаят гробовете, убили ги и ги заровили.
На 28 април 1944 г. полицейският отряд на Черния капитан Минко Найденов загради и уби шестима партизани до с. Липница, след което с каруци, гаврейки се с труповете им, ги разкарваха от село на село, за да ги покажат и да сплашат населението какво може да му се случи, ако не бъде послушно. Полицаите играеха хоро около труповете и се снимаха щастливи, защото бяха спечелили 300 хил. лв., и то за един ден.
Родителите на партизаните бяха интернирани в отдалечени райони на страната, за да не могат да ги приютяват. Организираха 10-дневни блокади по селата, претърсваха всички къщи и с шишове пробождаха сеновалите и дворовете, за да търсят партизани. Житата презряваха на полето, но никой нямаше право да излиза и да жъне.
За четене на марксическа литература биеха, преследваха и изключваха от всички гимназии в страната.

Най-садистичният и уникален случай, който световната история не познава

бе женитбата на осъдения на смърт Антон Попов. Няколко минути преди разстрела в Гарнизонното стрелбище един поп венчава Антон Попов с любимата му в присъствието на убийците му, свидетели са Вапцаров и жена му. Само след 10 мин разстрелват осъдените като кучета, защото били опасни за сигурността на държавата.
На фона на тези мрачни събития звучи цинично твърдението на новоизлюпените "историци", които се опитват да омаловажат събитията от това време и да ги сведат до това "как шепа хора ограбвали мандри и играели ролята на революционери"!?
Тези, които се съмняват в написаното по-горе, нека прочетат книгите на ген. Семерджиев. Там ще видят и потресаващи снимки на отрязани глави, пред които са се снимали полицаите.
Моят колега проф. Петко Кирев е гледал от хълма как същите тези убийци разстрелват майка му и баща му.

Палеха къщите на партизаните

Фашисткото правителство създаде в противовес на Работническия младежки съюз (РМС) фашистката организация "Бранник", чиято основна задача бе да прокламира фашистките идеи на Хитлер и да преследва прогресивната младеж, чиито идеи бяха в защита на бедното население.

Мога да посоча още десетки примера, но смятам, че и тези са достатъчни, за да разберем, че този период е един от най-мрачните и отвратителните в цялата история на България. На младите фалшификатори на историята, които превръщат чутото във факти, трябва да напомним поговорката: "По-добре един път да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш." Затова

историята на България трябва да се пише от хора

които са преживели или участвали в тези събития, за да бъде истинска.

 
За мен периодът от 1944 до 1952 г. е огледалният образ на това, което преживяхме преди 9 септември 1944 г., или образно казано, палачинката се обърна. Убийците получиха наказанието си по същия начин, по който действаха преди.
Тези хора, чиито синове и дъщери бяха убити, повториха урока, научен от тях. Спомням си как Киро Буяка (вече бях асистент) ми разказваше как във Видин полицаи заловили убийците на партизани и с камъни на краката и главата ги потапяли в Дунав.

Вендетата беше пълна!

Най-странното и най-обидното за мене бе, че същата тая тълпа, която с неописуем ентусиазъм посрещаше убийците на партизаните и изпращаше германската армия на Източния фронт, със същия ентусиазъм, лозунги, възгласи посрещна 9 септември 1944 г. Само за няколко дни огромната им любов към Германия се превърна в огромна омраза до такава степен, че споменаването на името Германия предизвикваше възмущения, освирквания и псувни.
Най-точно създалата се политическа обстановка в страната след 9 септември 1944 г. бе формулирана (на един от първите митинги в селото ни) от дядо Фильо бозаджията, представител на БЗНС:

"Драги селяни и селянки!
Най-после свободата изгре!
Майката Русия търпе, търпе, търпе,
па й преле и реши да ни освободи!"

След месец пристигна Съветската армия. Пак същата тая тълпа развяваше руските знамена, пееха песни, слагаха пред камионите тъкани черги в знак на любов - прегръщане, целувки.
Новото отечественофронтовско правителство създаде Народния съд. Бяхме с баща ми по това време в Оряхово. Площадът бе пълен с хора, главно цигани. В съда те справедливо скандираха: "Смърт, смърт, смърт на кап. Минко Найденов и на наказателния полицейски отряд." Искаха да ги разкъсат, но сред тях имаше и съвършено невинни хора, дори пъдарите, и то само за това, че са носели пушки. Както е казал Буров, "историческите събития в България на всеки 40-50 години се повтарят по един и същи идиотски начин."
Междуличностните отношения послужиха

несправедливо да бъде убито бъдещето на десетки хиляди талантливи младежи

от моя роден край и страната, те бяха лишени от възможността да учат в университети и да се реализират в областите, за които имаха данни.
Освен това лагерите, в които бяха затворени ремсистите и комунистите, бяха закрити, но бяха открити други -

лагерите в Белене, Ловеч и Скравена

в които зверствата и издевателствата се повтаряха по познатия отпреди начин.
В селата, по примера на колхозите и совхозите в Съветския съюз, започна изграждането на ТКЗС (трудовокооперативни земеделски стопанства). Това бе един от най-мъчителните периоди за българското село. Основният мотив за изграждането им бе, че "частната собственост ежечасно, ежеминутно, ежесекундно ражда капитализъм" и в тази битка "най-трудно ще бъде със средния селянин, тъй като той е най-колебливият елемент!"
През 1952 г. завърши пълната колективизация.
Най-трагичният период, който унищожи и буквално погреба земеделието ни, бе изграждането на огромни аграрно-промишлени комплекси (АПК), които напълно отдалечиха селяните от земята.
През този период под ръководството на социалистическите правителства в страната започна масово изграждане на промишлени предприятия и тежка индустрия. Причината за това пък бе друг постулат на марксизма-ленинизма: "Без тежка индустрия и промишленост не може да се изгражда социализмът, защото най-революционната класа е работническата класа, а най-колебливи са селяните и интелигенцията."
В интерес на истината трябва да кажа, че в тази област

имахме огромни постижения във всичките 28 окръга

(Девня, Враца, Свищов, Видин, Варна, Бургас и т.н.). Имаше и нерентабилни заводи - в Радомир, Кремиковци и т.н. С огромни трудности ТКЗС-ата набраха скорост, бяха изградени огромни масиви от лозови, овощни, растениевъдни и зеленчукови градини. Механизацията навлезе масово във всички отрасли. Това даде възможност страната ни да се нареди на първо място в Европа по износ на домати и на второ - по износ на десертно грозде. Животът на селянина се подобри, жилищният фонд в селата бе обновен над 90%.
И когато хората се приобщиха към ТКЗС, започна

ерата на непрекъснатите преустройства

Огромни успехи страната постигна във всички области на обществено-икономическия живот, на здравеопазването, образованието, почивното дело и социалната област. Всичко това даваше спокойствие и сигурност на населението в утрешния ден. Нямаше безработни и бездомници, нямаше голи и боси, както е сега.

От 1952 до 1989 г. периодът беше на мащабно строителство във всички области на икономическия ни живот. Бяха изградени огромни язовири, огромни ферми, предприятия, за които не достигаха работници, и се наложи да внесем хора отвън. В изграждането на тези национални обекти участваха ученици, студенти, войници, цялата българска младеж. За да се използва трудът на селяните през зимата, бяха изградени т. нар. странични предприятия, за да изкарат допълнителни доходи. По тази причина през 1988 г. брутният вътрешен продукт (съгласно статистиката на ООН) в България бе 8840 долара. Това ни нареждаше в групата на 20-те най-развити европейски страни. И все пак сега както старото, така и новото поколение нямат отговор на въпроса

защо загина социализмът?

Ще се опитам да посоча някои от причините от моя гледна точка.
Първата причина бе тежката бюрократична машина, която копирахме от бившия СССР. Втората причина бе, че при капитализма имаше и има жестока конкуренция. Всъщност тя е тази, която движи прогреса. Защото, ако до мерцедесите, аудитата, опелите поставим москвичите, запорожците, трабантите и вартбурзите, последните никой няма да ги купи. Или, видно е как един и същи народ (германският) например, поставен при различни икономически условия, изглежда различно. На нас непрекъснато ни се внушаваше, че при социализма няма конкуренция, а съревнование. По-голяма глупост от тази през живота си не съм чувал. Третата причина бяха непрекъснатите реорганизации, които се извършваха в страната. За това имаше обективни причини, свързани главно с организацията на труда и техническия прогрес в СССР. Най-голямо поражение и упадък в селското стопанство настъпи тогава, когато преминахме от обединени ТКЗС (които бяха великолепна форма на управление) към аграрно-промишлени комплекси.
Четвърта причина бе

поставянето на млади неподготвени хора за ръководители

на областите. Повечето от тях нямаха професионален опит, при положение че в страната вече бяха израснали отлично подготвени кадри.
Петата причина бе, че не можахме да намерим някакво решение (каквото Живков предложи) за отдаване на предприятията на работниците, за превръщането им в стопани на тези предприятия. Ако прочетете стенограмата от разговора между Горбачов и Живков, ще останете потресени от широтата на възгледите на нашия лидер и закостенялостта на Горбачов, при сблъсъка на две концепции за бъдещето на социализма.
Шестата причина, но не последна, бе

уникалното предателство на Горбачов, който умишлено унищожи социалистическия лагер

Затова Западът така много му се зарадва, защото с един замах той им спести 10 трилиона долара, които бяха готови да дадат. На лекция в Измирския университет Горбачов казва: "Първият, който откри, че социализмът е несъвършен строй, е Раиса! По-късно аз реших, че трябва да го ликвидирам. Затова смених всичките първи секретари. Единственото, което ми тежи, е това, че не можах да ликвидирам социализма в Китай..." Тук е и мнението на големия бизнесмен Сорос: "След кризата икономическа сила номер 1 ще бъде Китай!" Тук е и загадката! След като социализмът е изчерпал се обществен строй, защо Китай доказва обратното? И защо не Китай, а най-развитите капиталистически страни се тресат от икономическа криза и търсят спасение в Марксовата теория.
Сега ситуацията е такава - не само че Горбачов не можа да ликвидира Китай, но има вероятност Китай да ликвидира капитализма!

От 10 ноември 1989 г. до наши дни

е преходът от социализма към капитализма. Това е най-ужасният период, който изживя моето поколение. Изгря новата "свобода"! Отново радости, възторзи, лозунги от тълпата. Като човек, който е преживял един преход с убийства от двете страни на барикадата - ремсисти, комунисти, стражари, фашисти и обратно, много се страхувах, че може да пламнат същите тия битки и страната ни отново да потъне в кръв.

На власт дойдоха хора без професионален опит
които освен себе си нищо друго не бяха управлявали. Допуснаха се много, и то фатални, грешки.
Първата грешка бе връщането на земята в реални граници, в резултат на което големите блокове от по 1000-2000 дка бяха раздробени на близо 2 млн. отделни парцела от 1 до 10 дка.
Другата беда бе, че през това време "великият" Филип Димитров създаде (за пръв път в човешката история) ликвидационни съвети, разрушиха се модерни животновъдни ферми, съоръжени с швейцарски доилни инсталации и хладилни камери, откраднато бе всичко, построено през социализма - дори тухлите и керемидите от сградите на ТКЗС. Изклани бяха над 500 хил. елитни крави и над 1,5 елитни овце. Мина "пожарът" на революцията и същите тия, които скандираха "Кой не скача, е червен", разбраха, че с всяка изминала година и да скачат, и да не скачат, 60-70% от хората в селата и малките градове са безработни.

Теглото от последната революция

никой не може да каже докога ще продължи.

След като се радвахме, скачахме и се възхищавахме на големите братя - първо бяха германците, след това руснаците, след това отново германците, след това американците, французите, англичаните и т.н.

сега "най-лошите" хора са руснаците

Същите тълпи, които посрещат новите ни "освободители" с огромен ентусиазъм, радост и щастие, са готови да крещят срещу Русия, като забравят, че тя ни даваше петрол и газ три пъти по-евтино, а ние й изпращахме гнили ябълки и домати.
Преди 18 години като човек, който еднакво добре познава и двата обществени строя - социализма и капитализма, написах статията "Какво ще загубим от социализма и какво ще спечелим от капитализма?" Тогава страдах, защото народът ни виждаше капитализма като красивия живот от филмите. Повечето не съзнаваха, че

ще загубят социалните придобивки на социализма

- Безплатното лечение и обучение. Нямаше бездомници, безработица, бедни и много богати, 14-дневните почивки на море струваха 14,70 лв., равен старт в живота имаха всички младежи. Затова моето старо поколение страда по загубените предимства на социализма пред капитализма. Колкото и неприятно да е за някои да го чуят, при социализма имаше осигуряване на не особено високи потребности, но имаше осигуряване. Капитализмът във всички страни задоволява потребностите на 10-15% от населението. За другите нещата са много сложни - глад, мизерия, просяци и т.н., а за съжаление с всеки изминал ден ще стават по-сложни и тъжни. Сега над 70% от населението се върна на нивото от 1941-1944 г.

Закриха се близо 1000 населени места

има 1400 с по-малко от петима жители. Всичко това навява в мен мрачни мисли по отношение на бъдещето на страната. Не ми остава нищо друго, освен да чакам - вече като зрител, да дойде нещо по-добро. Дали не очаквам, заедно с народа си, да дойде Годо?...


Целият материал е публикуван в първа книжка на сп. "Ново време" - януари 2010 г.



Тагове:   общество,


Гласувай:
5



1. panazea - Дам, истина има в писанието!
03.02.2010 11:10
Истината на страдащия човек !
Знаете ли , че биячите в затвора преди 9 и след 9 са били едни и същи хора?
Методите за насилие срещу българския народ са същите преди 44г и след 44.
Аз не страдам от носталгия нито по царското време , защото са ми казвали за гладът , войните и мизерията!
Аз не страдам за тошовото време , защото знам за затваряните , убиваните и за всички хора, които бяха малтретирани!
Останалите тръпнеха от ужас , кога ще ги откарат и тях!
Аз не се радвам на този мутант , които ни се предлага днес . Посткомунизъм със зловещо лице, унищожаващо по пътя си всичко живо!
В такова вълче време оцеляват само бандитите!
Аз съм за широко обединение на всички бити , унизени и оскърбени през всички тези години от освобождението на България от турско до днес!
Защото биячите са едни!
А страдащите са много !
Не мразя никого , но трябва да има справедливост и съд за разбойниците!
Независимо кокво положение заемат в обществото!
Благодаря , за предложената статия!
цитирай
2. avangardi - panazea - Благодаря за изразеното мнение!
03.02.2010 18:57
Историята на българите отново бе унизена
Преди няколко години мними историци се опитаха да представят баташкото клане като мит, като нещо, което реално не е съществувало. Тези дни пак самозвани историци, но този път заедно с Българската национална телевизия, като организатор на предаването "Българските събития през ХХ век", отидоха още по-нататък. Те не включиха клането на тракийските българи през 1913 г. в 10-те най-важни политически събития през миналото столетие. Нещо повече. И коментаторите не пророниха нито дума за него. Сякаш не се е случило. При това, забележете, на фона на включения девети по ред "възродителен процес" през 80-те години. И, разбира се, поканиха зрителите да класират в рамките на десетте най-значимото от тях.
Изумен, минути наред стоях зашеметен, за да промълвя накрая шепнешком какъв нихилизъм, какво унижение, какво

падение пред олтара

на историческите истини. Впрочем, каквото и отрицателно определение да се даде на това поведение на въпросните новатори, то ще бъде вярно. Защото да се забрави тракийското клане, това означава да се тласкат трагичните събития от 1913 г. към забвение. И, струва ми се, всеки българин, който уважава себе си като такъв, ще подкрепи тази позиция. Моята увереност идва от бързата навреме и адекватна реакция на българската общественост срещу антибългарската кампания, че клането на българите в Батак е било само мит. Клането на тракийските българи също не е мит.
Знам, че мнозина ще запитат дали невключването на трагедията на тракийските българи през 1913 г. в значимите политически събития на ХХ век не може да бъде прието по-спокойно. Отговорът е - категорично не! Дори да се освободим от емоционалните преживявания, това е невъзможно. Защото не ни го позволява съвестта, че сме потомци на горди българи. Родът български може да е скланял глава, но не е падал духом нито пред византийски императори, нито пред турски поробители...
http://duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=6842&g=
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8338222
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95891
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930