Прочетен: 8518 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 26.11.2013 10:25
Ако сте от ония българи, които като чуят за крем „Карамел” и започват да се облизват, този сладкиш е за вас. Ако искате доказателство, че от вас може да излезе кулинар- задължително пробвайте това чудо на кулинарията.
Лично аз съм виждал този сладкиш на картинка много пъти и всеки път съм се чудил, „аджеба” как точно слагат Крем „Карамела” върху кекса. Ако не бях го направил, нямаше и да повярвам на истината. И до сега се чудя, какви точни физически процеси се извършват по време на печене на този сладкиш, за да се получи точно това, което се получава. Всъщност, няма значение. Важното е, че се получава и то много вкусно.
Преди време имаше един нагъл министър-председател, които казваш „Вервайте ми”. Аз ще го цитирам: „Вярвайте ми и ще се получи”. У нас, пет човека го „унищожихме” за броени минути.
По времето на този, същия, дето ни лъжеше на ставане и лягане съобщиха:
„Съобщение на пресцентъра на МС:
- Днес премиера цял ден работи с документи.
Уточнение: Два пъти си разгледа паспорта и веднъж акта за раждане.”
Продукти:
За Крем „Карамела”
- 800 мл прясно мляко;
- 5 яйца;
- 200 гр захар;
- 2 ванилии;
За карамела:
- 6 с.л. захар;
За кексовия блат:
- 1 яйце;
- 100 гр захар;
- 100 мл прясно мляко;
- 100 мл олио;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 100 гр брашно;
- 2 ч.л. какао;
Приготвяне:
Избирате подходящ съд за сладкиша. Може да е правоъгълен, квадратен или кръгъл, но задължително дълбок. Изсипвате захарта за карамел в него и го слагате на котлона. Карамелизирайте внимателно, защото съда се нагрява доста. Ако използвате йенско стъкло, имайте в предвид, че след премахване на съда от котлона, захарта продължава да се карамелизира и вероятността да я изгорите е голяма.
След като приключите с карамелизирането, внимателно завъртете съда така, че карамела да облее всички стени на съда. Оставете го да се втвърди.
В подходящ съд разбийте с миксер всички съставки за крем „Карамела” и излейте в съда със студения карамел.
В съд (може и същия) разбийте всички съставки за кексовия блат.
Сега идва интересната част. Само мога да ви кажа „Вярвайте ми и ще стане”.
Много внимателно изсипете сместа за кекса върху карамела, като се стараете да я изсипвате само в центъра, ако е кръгъл съда или по линия в средата, ако съда е продълговат. Не разклащайте и не разбърквайте.
Изглежда много сложно и буди съмнение резултата. Правете както казвам и резултата ще ви изненада приятно.
Сладкиша се пече на водна баня. Сложете вода във външния съд и мноооооого внимателно сложете съда със сладкиша във водата. Не разклащайте съдовете.
Сложете във фурната и печете 50-60 мин на 180 градуса.Извадете сладкиша и го оставете да изстине.
В никакъв случай не го обръщайте в поднос. Не бързайте. Сложете във хладилника за не по- малко от 12 часа.
След престоя хладилника, внимателно с нож отделете сладкиша от стените на съда. Сложете подходящ съд върху сладкиша и обърнете.
Изненадааааа. Кекса е отдолу, а върху него е крем „Карамела”. Лично аз му се радвах поне десетина минути.
Нарежете и сервирайте. Похвалете се на целия свят, че правите чудеса.
Непременно ще се опитам да я направя,и ще докладвам за резултата!!
В интерес на истината за първи път срещам подобна рецепта,поздрави
за което!
Похвали се непременно. Снимай резултата, пиши ми и ще ти публикувам снимката ;-)