Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 06:51 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СТАРА ЗАГОРА!
Автор: avangardi Категория: Регионални   
Прочетен: 1522 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 05.10.2009 14:12


История на Стара Загора  
Стара Загора е един от най-древните градове в Европа. Още през новокаменната епоха (VII-VI хилядолетие прeди Христа) благоприятните природо-географски условия стимулират възникването на първите уседнали селища, свързани с развитието на земеделието и скотовъдството.

Много са регистрираните праисторически поселения в региона, но три от тях, които са локализирани в чертите на съвременния град, имат световно значение:

image
  • БЕРЕКЕТСКАТА СЕЛИЩНА МОГИЛА - най-голямата в България, разположена западно от квартал Кольо Ганчев. Била е висока 17 м и е имала диаметър при основата си 250 м.
  • АЗМАШКАТА МОГИЛА - първата цялостно проучена в национален мащаб могила
  • МОГИЛАТА ПРИ ОКРЪЖНА БОЛНИЦА /МБАЛ “Проф.Стоян Киркович”/ - където са открити, консервирани и експонирани „in situ" най-добре запазените и с най-богат инвентар неолитни жилища в Европа.

    На 8 км северозапад от град Стара Загора, в местността "Мечи кладенец", са открити най-старите експлоатирани медни рудници в Европа (V хилядолетие преди Христа). Медодобивът и усъвършенстването на металургията активират развитието на поселищната система през каменно-медната и бронзова епоха.

    Многобройните имена, с които се е назовавал града са свидетелство за неговото дълголетие.

    БЕРОЕ
    древнотракийско селище от IV век преди Христа. Богатата материална и духовна култура на траките е симбиоза между местните традиции, повлияни от елинизма и културните импулси от Мала Азия. До днес остава дискусионен въпросът около възникването, съществуването, местонахождението и историческата му съдба.

    АВГУСТА ТРАЯНА
    римски град, основан от император Марк Улпий Траян (98-117 година) в началото на II век (окоimageло 107 година след Христа). С площ от 484 декара, ограден с мощни укрепителни съоръжения, той е бил втори по големина в провинция Тракия след Филипопол. Според известният римски историк от IV век Амиан Марцелин, Августа Траяна заедно с Филипопол "красят провинция Тракия", а местните жители го наричали "най-блестящ град". Градът е център на административна област с права на муниципия, с основни управленски структури буле (градски съвет) и демос (народно събрание). От император Марк Аврелий (161-180 година) до император Галиен (253-268 година) Августа Траяна сече собствени бронзови монети, които са били в обръщение почти на целия Балкански полуостров. От античния град са проучени отделни сектори: части от укрепителната система, Южната и Западната порта, форума, аудиториума, термите, обществени и частни сгради с цветни подови мозайки, уличната мрежа и некрополи.

    ВЕРЕЯ, ИРИНОПОЛИС, БОРУЙ image
    имена от средновековната история на града. В периода VI-VII век е носил името Верея. През 784 година (VIII век) е посетен от императрица Ирина, която дава средства за възстановяване на укрепителните му съоръжения. В нейна чест града се преименува на Иринополис. По време на Втората българска държава (ХІІ-ХІV век) града носи името Боруй. Той е бил административен център на Боруйската хора, която е била една от деветте области /хори/ в средновековна България.
      От ХI-ХII век датират най-значимите средновековни паметници, сред които се открояват петте каменни релефа със стилизирани изображения на животни. Един от тях - лъвицата с лъвчето - става централен мотив в герба на град Стара Загора.

    ЕСКИ ЗАГРА
    През 1364 година градът е превзет от турците, които го преименуват така. Той е бил административен център на Ескизарската каза, обхващаща 109 села.
    През Възраждането градът се превръща във важен занаятчийски и търговски център с 50 вида занаяти и повече от 70 дюкяна.

      ЖЕЛЕЗНИК
    през 50-те години на ХIХ век града се преименува така по инициатива на старозагорския учител Тодор Шишков като проява на българската национална идея и реакция срещу турския гнет и гръцката църковна експанзия. Заражда се общинското самоуправление. През 1858 година градът е с пет мъжки и три девически училища, създадено е българско читалище. През 1869 година Васил Левски основава един от първите тайни революционни комитети.

    СТАРА ЗАГОРА
    През 1871 година на Църковния събор в Цариград града получава днешното си наименование. Обособява се Старозагорската епархия, която и до днес съществува в същите граници, обхващайки района на Стара Загора, Казанлък, Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград.

      Важни дати за града са:

    31 юли 1877 година
    на тази дата край Стара Загора става една от най-големите битки, при които градът е опожарен и сринат до основи от турците. Единствената оцеляла обществена сграда е Ески джамия. Избити и безследно изчезнали са повече от 14 500 души.

    23 януари 1878 година
    на тази дата градът получава повторно свободата си, но съгласно Берлинския договор остава в пределите на Източна Румелия до Съединението през 1885 година. Многобройните паметници на територията на града напомнят за тези драматични за цяла България събития, а в чест на стогодишнината от Освобождението на мястото на най-кръвопролитните сражения е издигнат Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора 1877 година”

    05 октомври 1879 година
    на тази дата е положен основния камък за възстановяването на града от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди съгласно изработеният от чешкия техник Любор Байер план, който превръща Стара Загора в първия следосвобожденски град със съвременно градоустройствено решение.

    Днес град Стара Загора е красив и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с много научни и културни институти.
    Град с достойно минало, изправен пред предизвикателствата на бъдещето.


imageНа 2. 4. (14. 4. - нов стил) 1879 г. султанът назначава Александър (Алеко) Богориди за пръв генерал-губернатор на Източна Румелия. На 14. (26.) 4. 1879 г. Богориди получава потвърждение за съгласието на всички Велики сили и на 15. (27.) 5. 1879 г. встъпва в длъжност.
Александър Стефанов Богориди (Алеко паша) е генерал-губернатор на Източна Румелия, висш турски чиновник. Роден е в Котел през 1822 г. Син е на княз Стефан Богориди. Първоначално учи в гръцката Велика школа в Цариград, после в Яш и във Франция. Завършва право в Германия. Дълго време заема висши административни и дипломатически служби в Османската империя – член на Върховния държавен съвет, министър на обществените сгради, пощите и телеграфите, дипломатически агент в Молдова, съветник при посолството в Лондон. През април 1879 г. Богориди е назначен от султана със съгласието на Великите сили за пръв генерал-губернатор на Източна Румелия. По време на неговото петгодишно управление се утвърждава българският характер на Областта. Богориди се сближава с Либералната (казионна) партия. През 1886 г., след абдикацията на княз Александър I Батенберг, името на Богориди се спряга за нов български княз, но после заглъхва.

На 23 септември 1879 година /5 октомври нов стил/ Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия - в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание:
“Днес двадесят третий септемврий хилядо осемстотин седемдесят и девета година след Рождество Христово ся положи от собствената ръка на Негово Сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Источна Румелия, този основний камък за възобновление на града Стара Загора в царуването на Всеросийский император Александра ІІ-й Николаевича, в князуването на българский княз Александра І-й Батембергски и в дните на Негово сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Южна България, наречена Источна Румелия, на директора на земеделието, общите сгради и пр. Доктора Вълковича, на Старозагорский префект Нестора Марков, на председателят на Старо-Загорский градский съвет Стефана Стойков Салабашев. Възобновляемия този град Стара Загора ся разсипа, оплени и изгори във времето на Руско-Турската война на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово при нашествието на Турските войски предводителствувани от Сюлейман-паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 Българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването, града Стара Загора броеше до 4419 домове с 25460 души жители, после разсипването останаха 1089 домове с 10650 души. Това ся написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството.”


Трудностите по възстановяването на града са много. Необходимо е да се осигури жилище и прехрана на завърналите се старозагорци. На първо време се построяват няколко сгради - бараки за вдовиците. Раздава се храна, която по-късно, с активното съдействие на Димитър Наумов се опрощава с решение на Областното събрание от декември 1879 година.
Основен въпрос е бъдещото застрояване на града. След обсъждане се приема идеята на Димитър Наумов Стара Загора да се изгражда по предварителен план. Всички парцели в чертите на града се предоставят на общината. Комисия оценява местата според важността, която са имали преди пожара.
Със съдействието на Георги Бенев, старозагорец на служба в Татар Пазарджик, в Стара Загора идва чешкият техник Любор Байер. Той разработва план на града в строго геометрично решение, като по този начин повтаря плана на древната Августа Траяна. Планът е одобрен от главния архитект на областта Паоло Монтани и утвърден от главния управител с предписание № 194 от 27 август 1879 година.
Комисията и управлението на града изработват стройна система за разпродажба на дворните места на публичен търг. Всеки двор се състои от 660 кв. м.
На 25 септември Главният управител Алеко Богориди подписва приказ, приготвен от префекта Нестор Марков, с който още веднъж се одобрява плана на Байер, и най-главното утвърждава се взетото от Градския съвет решение на 21 юни 1879 година, съобразено с желението на старозагорци за възстановителния план. Така Стара Загора влиза в историята с изработването и изпълнението на първия регулационен план след Освобождението у нас.
От есента на 1879 година започва частното строителство в Стара Загора. Постепенно българското управление на града се стабилизира.
На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора. Официалното честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват 110 години от възстановяването на града.
От 1997 година досега, вече 13 години, но за първи път в Стара Загора в навечерието на Празника на града се избира Кмет на Млада Загора.
Антон Пламенов Атанасов, ученик от 11 „а” клас, профил „Информационни технологии” на СОУ”Иван Вазов” е тазгодишният Кмет на Млада Загора, избран на 2 октомври в оспорвано състезание с общо 8 кандидати в Младежки дом. Заместник-кметова са Марияна Митева от ГПЧЕ”Ромен Ролан” и Таня Иванова от ПМГ”Гео Милев”. На 5 октомври – Денят на Стара Загора проф.Светлин Танчев ще връчи символично ключа на града на Антон Атанасов, който ще поздрави всички млади хора и своите съграждани за празника на града и ще управлява един ден.
Тази година на 5 октомври се навършват 130 години от полагането на основния камък за възстановяването на Стара Загора от пепелищата. Община Стара Загора отбелязва значимата годишнина с много прояви в празничната програма – литературно четене, национална конференция за съвременното градоустройство и архитектура, много концерти, изложби и др.
В Стара Загора са вече гостите от чужбина за Празника на града – 5 октомври:
- Делегация от побратимения със Стара Загора руски град Самара. Тук са – Екатерина Горбунова, заместник-кмет, Евгений Аброскин- заместник-кмет и началник на администрацията, Лидия Федосиева – член на местния парламент и Валерий Медведев – началник отдел административна дейност
- г-н Томас Кампанер, кмет на град Йюби, остров Майорка, Испания
- делегацията от побратимения ни сръбски град Крушевац, водена от Синиша Максимович – заместник-председател на Градския съвет и още Радослав Комленович – член на Градския съвет
- делегацията от гр.Ларнака, Кипър – начело с кмета на Ларнака Андриас Мосейос и членовете на Градския съвет Трифонос Трифонас и Йоанис Заурас.

ПРОГРАМА за 5 октомври /понеделник/ - ПРАЗНИК НА СТАРА ЗАГОРА
Тържествена Света литургия
9.30ч. Катедрален храм „Св.Димитър”

Тържествен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България
Точно в 10.00 ч. на площада пред Община Стара Загора звучи Химнът на Република България в изпълнение на Общински духов оркестър и хорове при НЧ”Родина” и хора на Туристическо дружество „Сърнена гора”. Знамената на Република България, на Европейски съюз и знамето на Стара Загора ще бъдат издигнати от 9 воини от Втора тунджанска лека-пехотна бригада. Актьорът Ивелин Керанов ще представи литературна композиция за Стара Загора , ще представи официалните гости и ще даде думата на кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев за приветствие. След нова новият Кмет на Млада Загора Антон Атанасов, ученик от СОУ”Иван Вазов” със своя екип – заместник-кметовете Марияна Митева от ГПЧЕ”Ромен Ролан” и Таня Иванова от ПМГ”Гео Милев”.
Антон ще получи от проф.Танчев символично ключа на Стара Загора и ще поздрави младите хора и своите съграждани по случай празника. На фона на камбанен звън в небето ще полетят 130 балона и гълъби и ще започне празничното шествие.
Празникът ще продължи със следните прояви:
Празнично шествие - 10.30 ч. По бул.”Цар Симеон Велики”
Празнично детско веселие -11.30ч. Площада пред Общината
„Есенен салон 2009” – годишна изложба на старозагорските художници - 18.00ч. Изложбена зала „Байер”
Празничен концерт с участието на фолклорна група LLUBI от Балеарски острови, Испания, Фолклорен ансамбъл „Ромбана”, гр. Ямбол, Ансамбъл „Загоре” и Танцов ансамбъл „Нашенци”, гр. Стара Загора - 18.00ч. Площада пред Общината
Тържествена заря-проверка с празнични илюминации - 19.00ч. Площада пред Общината
Концерт на Тони Димитрова - 20.00 ч. Площада пред Общината
Още ПРОЯВИ В ПРАЗНИЧНИЯ ДЕН – 5 октомври:
Ще бъдат отворени за посещение:
- Художествена галерия-Стара Загора, където може да видите интересните изложби, открити в чест на Празника на града:
„Моят град” – изложба – конкурс на детски рисунки
„Стара Загора през погледа на художниците” и други

Отворен за посещение на 5 октомври ще е и Регионален исторически музей-Стара Загора. Входът за ученици е безплатен, а за възрастни – 1 лв.
Посетителите могат да разгледат най-новата изложба, открита специално за празника на града -„Стара Загора – град, възкръснал от руините” и експозицията на музея.

И тази година “Областен диспансер за кожно-венерически заболявания със стационар Стара Загора“ ЕООД подарява за празника на Стара Загора един Ден за безплатни прегледи в кабинет на дермато-венеролог в диспансера. Прегледите ще са само в празничния ден – 5 октомври - от 8,00 до 17,00 ч. в Диспансера на адрес: ул.”Ген.Столетов” № 0. За повече информация телефон: 64 90 71 управител - 63 10 45


По повод 4-годишнината си Комплексът за социални услуги за деца и семейства, управляван от Сдружение „Самаряни” обявява „Ден на отворените врати” на 5 октомври от 16 часа до 18 часа. Комплексът се намира на ул. „Христо Ботев” №205. Домакините канят всички клиенти, партнъори, журналисти, приятели и съмишленици да бъдат заедно с тях.

 

A time for us



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Честит ти празник, приятелче!
05.10.2009 07:52
Позабавих се малко с поздравленията ,но издирвах нещо подходящо за празника Ви , за хората на Стара Загора -нещо по различно и много специално ,но явно сънена неуспях да се справя кой знае как . /Погледни в блога ми/
Така ,че една крепка прегръдка , целувки по двете бузи и пожеланията ми за празнично настроение през целия ден ,нека бъдат за компенсация!:)
С обич! Илиана
цитирай
2. lagrima - Честит празник на всички в този п...
05.10.2009 08:51
Честит празник на всички в този прекрасен град! :)
цитирай
3. cefulesteven - Честит Ви Празник!
05.10.2009 12:35
Честит Ви Празник!
цитирай
4. krotalka - Честит празник Илче!
05.10.2009 13:01
Празнувайте на воля!
цитирай
5. ivesa - Честит празник!
05.10.2009 20:28
Да пребъде градът ви!:)))
цитирай
6. mmmmmmmmm - Честит празник!:)
05.10.2009 22:43
Прекрасен град с прекрасни хора - топли и усмихнати!:))
цитирай
7. tota - Честит да е!
05.10.2009 23:54
И както казват шопите по такъв повод: "Да иляди!!!Или да пребъде хиляда години и градът и хората, които живеят в него!
цитирай
8. veninski - Честит празник!
06.10.2009 06:57
Честит празник!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8327731
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95874
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930