Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2007 08:10 - ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ - НАТУРАЛНИТЕ СОКОВЕ МАХАТ ГОДИНИ И БОЛЕЖКИ
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.07.2007 08:16


ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ
НАТУРАЛНИТЕ СОКОВЕ МАХАТ ГОДИНИ И БОЛЕЖКИ
В: ДОКТОР, №24, 11 юни 2007, с. 25

image Учените са категорични, че плодове, които съдържат антиоксиданти, забавят стареенето.
Ябълковият помага при бъбречни камъни и предпазва от рак, тиквеният е незаменим при диабет

Винаги гледаме с възхита хора, които изглеждат с 10, дори с 20 години по-млади от реалната си възраст. Каква е тайната на тяхната свежест и жизнеспособност? Учените установили, че в менюто на активните дълголетници непременно влизат плодови и зеленчукови сокове. Но не всякакви, а именно тези, които укрепват кръвоносните съдове, прочистват червата и кръвта и стимулират хормоналната система. За тях ще разкажем днес.

АНТИОКСИДАНТИТЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК И ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЗРУШАВАНЕ НА ОРГАНИЗМА
Кои сокове се противопоставят на стареенето? Съвременните учени смятат, че това са най-вече тези, които съдържат повече антиоксиданти. Тези вещества възпрепятстват разрушаването на клетките на нашия организъм от свободните радикали.
Антиоксидантите запазват нашата памет, подобряват състоянието на кръвоносните ни съдове и състава на кръвта, предпазват от рак, склероза и от преждевременно разрушаване на организма. Т.е. те се борят с всички болести на века, от които хората сега умират повече, отколкото по-рано.
Учените анализирали химичния състав на няколко вида сокове и определили количеството антиоксиданти, съдържащи се в тях. Оказало се например, че в гроздовия, ябълковия, боровинковия, както и в сока от грейпфрут и в доматения, количеството на тези полезни химични съединения е по-голямо. Резултатите от изследванията показали, че един от тези сокове - от грозде - съдържа не по-малко антиоксиданти, отколкото лечебните червени вина, които са способни да прочистят организма дори от продуктите на радиационния разпад.
Но за да удължите младостта си и да живеете дълго, са ви необходими и други полезни вещества, които с възрастта организмът губи. По-долу ще разкажем в кои сокове се съдържат те.
ПРОЧИСТВАЩИЯТ ЯБЪЛКОВ СОК
Той е най-полезен от всички плодови и зеленчукови сокове. Пектиновите вещества, на които са богати ябълките, действат като адсорбенти и прочистват организма от шлаки. Това означава, че кръвта остава чиста и млада.
Освен това ябълковият сок е нискокалоричен, съдържа много желязо (т.е. полезен е и при анемия) и притежава чудната способност да разрушава бъбречните камъни. Той е много полезен за хора, които имат проблеми с белите дробове, чести бронхити, както и за заклетите пушачи.
Ако организмът не успява да се избави от отровните вещества, в него се натрупват злокачествени клетки, които образуват различни тумори.
Противотуморната активност на ябълковия екстракт е тествана върху туморни клетки от дебелото черво и черния дроб. Учените, провели експеримента, открили значително намаляване на скоростта на размножаване на увредените от болестта клетки.
Ябълковият сок притежава и много витамин С, вероятно затова оказва и такова въздействие върху раковите клетки. Но се оказва, че в него присъстват и други, по-активни природни вещества. Учените и до момента се опитват да разгадаят какви са те и наскоро открили, че някои киселини, съдържащи се в ябълковия сок, постоянно въздействат на кръвоносните съдове, възпрепятстват образуването на тромби, а това на свой ред предотвратява инсулт. Половин чаша ябълков сок на ден - желателно е от по-кисели сортове - ще ви предпази от много болести. Организмът ви ще заработи много по-добре.
СОКЪТ ОТ ОФИКА - ПРИРОДНИЯТ ПОЛИВИТАМИН
Сега вече в аптеките се продават синтетични поливитамини специално за възрастни хора. Но сокът от плодове на офика напълно може да замести тези препарати.
Плодовете от офика съдържат много аскорбинова киселина, а каротинът в тях е повече дори отколкото в морковите.
Много е важно това, че офиката укрепва стените на кръвоносните съдове, нормализира обмяната на веществата и освен всичко друго притежава противомикробно действие. При много заболявания този сок се приема като лекарство.
Благодарение на високото съдържание на сорбит в плодовете на офиката, този сок се препоръчва и на хора, страдащи от захарен диабет.
• При хемороиди се приема по една чаена лъжичка сок от офика със захар, като се изпива с вода.
• Като диуретично средство и за изкарване на жлъчния сок се приема по една супена лъжица сок - 3-4 пъти на ден преди ядене.
• При ревматични болки се изпива по четвърт чаша сок от офика заедно със супена лъжица мед - 3 пъти на ден преди ядене.
• При гастрит с понижена киселинност - по една чаена лъжичка половин час преди ядене.
ЧУДОДЕЙНИЯТ ТИКВЕН СОК
Тиквата е много ценен диетичен лечебен продукт. Нейният сок е богат на пектинови вещества, съдържа и много аскорбинова киселина, както и каротиноиди. Съдържащите се в него пектини изкарват от организма излишния холестерол, затова тиквеният сок предпазва нашите кръвоносни съдове. Освен това той е богат източник на витамини от групата В. Те са необходими и за укрепване на паметта. А съдържащият се в него витамин Е се нарича витамин на младостта, защото той влияе на обмяната на веществата и на хормоналния баланс на организма.
Тиквеният сок е полезен при заболявания на черния дроб, бъбреците, както и при токсикоза. Той се използва като успокояващо и нормализиращо съня средство.
При нарушена обмяна на веществата, затлъстяване и захарен диабет също се препоръчва по половин чаша тиквен сок на ден.
При камъни в бъбреците и пикочния мехур - по една трета чаша 3 пъти на ден. Курсът на лечение е 10 дни.
Днес едва ли не половината мъже над 40-годишна възраст страдат от възпаление на простатната жлеза. Желателно е те да приемат по една чаша тиквен сок на ден в продължение на 2-3 седмици.

НЯКОЛКО ТОНИЗИРАЩИ КОКТЕЙЛА
• Коктейл от морковен сок и сметана. С миксера се разбиват 150 мл пресен морковен сок и 50 мл каймак, до пяна. Пийте от тази напитка всеки месец по 10 дни. Този коктейл подобрява състоянието на жените при климакс и стимулира работата на жлезите с вътрешна секреция.
• Ябълково-морковен коктейл. Приготвя се нежна кремова смес с лек вкус на мента. Изрежете краищата на 2 моркова, нарежете ябълките на парчета и си пригответе клонче мента. Първо през сокоизстисквачката се пуска ментовото клонче, след това морковите и ябълките и коктейлът се излива във висока чаша. Украсете с друго клонче от мента. Напитката повишава имунитета, прочиства червата и целия организъм. От нея можете да пиете всеки ден.
• Зелево-ябълков антидепресант. Изцедете сока от голямо зелево листо, от 2 зелени ябълки и от половин лимон. Добавете към сместа половин лъжичка мед и разбъркайте. Този коктейл ободрява и подобрява настроението, защото е богат на витамин С, калций и други вещества. Ако тези вещества и витамин С липсват в организма, страда нервната система.
• Коктейл от краставици с мед. Много е полезен за хората в напреднала възраст. В 1 чаша сок от краставици се добавя чаена лъжичка мед. Коктейлът се приема на гладно преди сън - не по-рано от 3 часа след вечеря. Подобрява перисталтиката на червата, спомага за отделянето на холестерола и предпазва от опадане на косата.

МОРКОВЕНИЯТ ЕЛИКСИР НА МЛАДОСТТА
Морковите оказват лечебно въздействие на всички процеси, свързани с обмяната на веществата в организма. Те са много полезни не само за децата и бременните, но и за отслабналия старчески организъм, за жените в критическа възраст и не на последно място - за тези, които са с понижен имунитет и имат предразположеност към онкологични заболявания.
Сокът от моркови съдържа много каротин и витамин А, калций, фосфор и желязо. Благодарение на всичко това той подобрява апетита и храносмилането, укрепва зъбите, нервната система; увеличава съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания, повишава тонуса като цяло. Морковеният сок е крайно необходим за подобряване на зрението. Но не бива да се прекалява и злоупотребява с него, тъй като излишният каротин може да навреди на организма. Достатъчно е една чаша прясно изцеден сок на ден, който се пие на 2 пъти. Курсът на приемане е 10 дни, след което се прави 20-дневна почивка.

ВСЕКИ СОК ИМА РАЗЛИЧНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
Всички сокове съдържат витамини, ферменти, киселини и микроелементи, необходими за по-добро здраве и активен живот. Но за да определите и изберете кой именно е полезен точно за вас, е важно да знаете как един или друг сок може да повлияе на организма.
Освен описаните всеки сок има и други особености.
• Сокът от диня, от круша, от ягода, от целина, от магданоз, кайсии и шипки - е диуретичен.
• Ябълковият, лученият, чесновият сок, сокът от нар и хрян действа противомикробно, обеззаразяващо и противогнилостно.
• Кайсиевият, зелевият, прасковеният, шипковият и сокът от магданоз помага за изкарване на жлъчния сок.
• Гроздовият и сливовият сок е слабителен.
• Черешовият сок и сокът от нар подобрява състоянието на кръвта.
• Морковеният, зелевият сок, както и сокът от цвекло, подобрява храносмилането.
• Ягодовият, гроздовият, доматеният и сокът от офика понижава кръвното налягане.
Не забравяйте, че всички сокове се пият преди ядене, а не след това или по време на ядене. По този начин ще се предотврати ферментацията в стомаха и в червата и ще се избегне изхвърлянето на полезните вещества.


Тагове:   махат,   НАТУРАЛНИТЕ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8337913
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95891
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930