Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 07:54 - В Димитровградско откриха втора вила Армира от римска Тракия при светилище с уникално посвещение на Афродита
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 1719 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2007 09:13


Археология 
Имението на лековития извор 
В Димитровградско откриха втора вила Армира от римска Тракия при светилище с уникално посвещение на Афродита

Велиана Христова

image image

Извънградска вила на богат тракийски земевладелец от римския период на Тракия бе открита неочаквано до отдавна известно езическо светилище от II-III в. при с. Каснаково, Димитровградско, в Хасковска област. Досега по нашите земи е откривана само една подобна сграда, богато украсена с мрамор - известната вила Армира до Ивайловград.
imageЕкипът, ръководен от археоложката от НАИМ-БАН д-р Веселка Кацарова, не е очаквал, че ще преобърне представите за това място, което е известно още от 1898 г. и е проучвано през 1945-1946 г. от видния археолог проф. Иван Венедиков. Досега се смяташе, че става дума за светилищен комплекс, създаден в късната античност при природен извор и посветен на нимфите и на богиня Афродита. Разкопките това лято, които завършиха току-що, промениха напълно интерпретацията за комплекса. На източната тераса над светилището бе частично проучена голяма жилищна сграда, разкрити са 6 помещения от нея с обща площ 250 кв.м. Стените са били облицовани с различно оцветени големи мраморни плочи - бели, сиви, зелени и розови. Имало е многоцветни стенописи над мраморните цокли на стените - също като в къщите в Помпей, както и мозайки по пода, които за съжаление са намерени натрошени. На помощ дошъл колега от Художествената академия, но и той не успял да възстанови изображенията. Целият керемиден покрив е паднал вътре в сградата. Зидовете са под тънък културен пласт и това е допринесло да се разрушат значително с времето.
За луксозния вид на сградата говорят и множеството находки - йонийски капител, мраморна женска глава от статуетка, голямо количество прозоречно стъкло, костени иглички, фрагменти от вносни съдове с лаково покритие и пр., разказва Веселка Кацарова. Става дума за самостоятелна извънградска къща от типа "вила рустика", която е била център на имение на богат тракиец, приел римско гражданство, заключава тя. Това обяснява и защо не са намерени оброчни плочки, които обикновено свидетелстват за масови поклонения и са типични за тракийските свети места. Светилището е било домашно - част от големия парк на имението, в което явно има и други сгради: помещения за прислугата, стопански постройки, обори, некрополи. Сондажите са показали, че има застроени части надолу по възвишението. Възможно е при по-нататъшните разкопки да бъде открит и двор с мозайки. Наистина - на около 200 м има могилен некропол, който обаче е безвъзвратно унищожен от иманярите. Да си спомним, че и в близост до вила Армира екип на ст.н.с. Гергана Кабакчиева от НАИМ разкри могила с гробове на членове на тракийското семейство, чиято собственост е било имението там.

image image
Самото светилище се намира на около 3 км от Каснаково в изключително красивата местност "Гяур бунар" на едно от ниските родопски възвишения. В първите векове от новата ера при студения извор тук, извиращ от карстовите процепи във варовиковата скала, е било изградено светилището на нимфите и на богиня Афродита. Скалите са изрязани дъговидно и надградени със стена, висока 2,40 м, а изворната вода е била събирана в три малки басейнчета, свързани помежду си с каменен улей, показва археоложката. Запазен е един от оригиналните блокове от розов мрамор с врязан върху него меандров орнамент. Фасадата на светилището е била оформена с мраморна колонада, но от нея са оцелели единствено основите на големите каменни блокове. От изток и от запад е имало две постройки и още една сграда (открита беседка) от северния край на голямата поляна, която проф. Венедиков нарекъл "театър", разказва Кацарова. В нея при разкопките навремето бил открит т.нар. акротерий (триъгълен капител), изработен ажурно от бял мрамор с изображение на богинята Нике, стъпила върху крилат сфинкс. Акротерият сега е изложен в Националния археологически музей-БАН. По-късно пред светилището са разкрити останките и на друга сграда - вероятно баня, в която е имало подово отопление, а самите подове са били покрити с мозайки.
Върху свода на светилището е издълбан надпис на гръцки език: "На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита". Собственикът на имението е получил името Тит Флавий, когато е станал римски гражданин, а вторите две имена са тракийски и ясно посочват неговия произход, казва Веселка Кацарова. Обикновено такива тракийски аристократи, подчинили се на империята след покоряването на Тракия от римляните, са заемали високи постове в администрацията на градовете, а богатството си са натрупвали от контрола върху земеделското производство на голяма територия. Новооткритото голямо имение при Каснаково може да е принадлежало на знатен човек от управата на Филипополис (Пловдив), Августа Траяна (Стара Загора) или Хадрианопол (Одрин), а той и наследниците му очевидно са били сред най-богатите хора в провинцията, обобщава археоложката. Култът към нимфите - покровителки на лековитите води, и към богинята на плодородието Афродита в Тракия не е бил много разпространен. Посвещаването на Афродита в надписа на светилището го прави уникален паметник за нашите земи, казват учените.

image image

Вилата е била обитавана около 150 години и опожарена в средата на III в., вероятно при първите големи готски нашествия в Тракия през 251 г., смята Кацарова. След това не е използвана. Интересно е, че под нея археолозите са разкрили две жилища от ранната желязна епоха (IХ-VIII в. пр. Хр). Това показва, че заради добрите си условия за живот и изворната вода мястото е било обитавано още в древността, обяснява археоложката. Местните хора казват, че от незапомнени времена на големия християнски празник и събор на Спасовден светилището се посещава от много народ, тук се палят свещи за здраве, оставят се цветя, хляб и пари пред централния басейн. Водата е много студена и приятна за пиене, а според легендите измиването с нея лекува различни болежки. Заради сушата това лято изворът пресъхна, но хората от селото пак идват постоянно на огромната поляна, правят курбан, празнуват, твърди Кацарова. За тази година тя е завършила разкопките. Очаква второто си дете, но вече мисли как ще продължи проучването идното лято.
Досега разкопките са по проект в рамките на програма ФАР за сътрудничество между община Димитровград и Гърция, чиято цел е паметникът да се оформи естетически, обектът да се социализира, да се направи паркинг, за да може това чудесно място да бъде посещавано от туристи, да се изгради пътека за посетителите, да има информационен център. Никой не е очаквал, че при разкопките ще "излезе" такава изненада. А за продължаване на проучването пари, както винаги, няма. Археолозите разчитат единствено на двете си ръце, на ума си и на 10-12 работници. С каквото може, помага колегата им от музея в Хасково Ирко Петров. Общинарите в Димитровград търсят начин да намерят пари за догодина. Кой знае дали това ще стане. Да беше "Мис мокра фланелка" или някоя екзотика из кътчета на Слънчев бряг, хилядарки щяха да хвърчат. А тук какво?

23.08.2007
http://www.duma.bg/2007/0807/230807/index.html



Тагове:   Афродита,   откриха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279794
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95548
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031