Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2009 06:18 - СБОГОМ НА ГОСПОДИНЕ И ГОСПОЖО
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 2430 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 18.03.2009 09:06


СБОГОМ НА ГОСПОДИНЕ И ГОСПОЖО     понеделник, 16 март 2009

Брюксел
   
Европейският парламент забрани използването на обръщенията "господин" и "госпожа" в официални документи, тъй като с тях се нарушавала равнопоставеността на двата пола, предаде ИТАР-ТАСС.
   
Приета бе и директива за "неутрален език", която има задължителна сила в деловодството на всички страни в ЕС, съобщи БТА.
   
С това използването на съответствията на тези обръщения на европейските езици вече е административно нарушение. Вместо тях при устно или писмено обръщение ще се ползват името и фамилията на лицата, се казва в директивата.
   
Наред с това се забранява използването в документи на редица думи, назоваващи професия или вид занятие, като "спортсмен" и "политик", например, които ще бъдат заменени с "атлет" и "политически лидер".
   
Според евродепутатите тази мярка ще гарантира на официалните документи пълна "политическа коректност", допълва агенцията.

Сбогом, госпожо

Евродепутатите отмениха обръщенията към дамите

След другарката и госпожата отива в историята.
Европейският парламент наложи вето на традиционните обръщения към дамите. "Госпожо" и "госпожице" звучат сексистки и издават семейния статут на жените, аргументираха се депутатите в Брюксел. Вече ще се използват само неутрални по отношение на пола обръщения. Така извън речника на еврочиновниците се оказаха мис и мисис, мамзел и мадам, фраулин и фрау, синьорита и сеньора, констатира "Дейли мейл". Според новата наредба в официалната кореспонденция на евроинституциите дамите ще се назовават само по име или със "скъпа" и "уважаема". Новият ред ще се въведе и у нас, обявиха от екипа на министър Николай Василев.

"Няма причина да не се съобразим с решението от Брюксел", коментираха от родното Министерство на държавната администрация.
Професиите с мъжки окончания като пожарникар (firemen на англ.) също стават табу, решиха още евродепутатите. Стюардесите и стюардите пък вече стават обслужващи полета (flight attendants), безработен (на англ. laymen) става безработна персона. Мениджърките (manageress) и кметиците (mayoress) ще се назовават с неутралното мениджър и кмет.
Единствените проблемни думи, които не намериха място в указанията, са сервитьор и сервитьорка, което означава, че поръчвайки си кафе, евродепутатите всеки път ще нарушават собствените си правила, отбелязаха иронично западни агенции.
Реформата бе посрещната на нож от някои евродепутати. Те внесоха протест в секретариата на Европарламента. Според Стюън Стивънсън, представител на шотландските консерватори, стремежът за политическа коректност е стигнал до налудничевост. "Това е абсолютно нелепо. Станахме свидетели как европейските институции се опитват да забранят гайдите и да диктуват формата на бананите. А сега се опитват да ни кажат кои думи да използваме. "Половата неутралност" е пълна измишльотина. Скоро очаквам да забранят и думите "мъж" и "жена" като некоректни", възмути се Стивънсън.



Тагове:   език,   български език,


Гласувай:
1



1. krotalka - Поредната тъпотия!
17.03.2009 08:48
Как мога да се обрна със "скъпа" или " уважаема" към жена, която не ми е нито едно от двете?!
За официално обръщение също е много безлично.
цитирай
2. iliada - Илче!:)))
17.03.2009 09:43
Скъпа ми звучи определено по-добре!:))))))
цитирай
3. eleonoraknyazheva - Ами да им
17.03.2009 16:57
предложим "другарю" и "другарко", както вчера се изцепи по Нова "малкият" Тошко...
Не звучат сексистки, даже бих казала - направо си звучат обезличаващо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304653
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031