Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2009 07:27 - Голият танц на педагогиката
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 1047 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 14.06.2009 07:40


Голият танец на педагогиката Директорът по без потник до абитуриентите си е лице на образователната ни криза Бойко Ламбовски
  image  

Бойко Ламбовски

 

 

Не е ученикът по-горен от учителя си
(Матей 10:24)

 

Един директор на школо се клати на дансинга край девойка абитуриентка бая заградително, после си сваля ризата, инспириран от друг младеж, който се гърчи само по прашки(!) и чорапи до него...

Момата пък, като гледа толкоз голо месо наоколо, не издържа и също захваща да си запретва фустата нависоко, може би й се струва, че облечена не в крак с купона.

Ей такъв клип можеше да се види на http://www.vbox7.com; той и стана повод Нова телевизия да го излъчи, а директорът потвърди излъченото. За абитуриента по прашки, който се задяваше с учителка на годините на майка му, а тя охотно участваше в сладострастния танц, директорът каза, че не отговаря - били от друго училище. Няколко часа по-късно сайтът свали клипа.

Зрителите на клипа реагират нееднозначно - едни се възмущават от безобразието, други защитават веселяците в крайморското заведение. Един вид ученици и преподаватели се забавляват на изпроводяк, какво толкоз.

Присетих се за друг един даскал от Русе, май беше по география, който се беше отснел чисто гол с мобилния си телефон как имитира съешаване на кревата си, самичък. Мисля, че беше миналата година. Ученичка му побара телефона и разпространи клиповете, те стигнаха до телевизията, бяха излъчени, човекът се омаскари и впоследствие подаде оставка.

Не ща да се занимавам с конкретните случаи, още повече че не се отличавам с пуританство, нито съм фен на дидактичната моралистика. В това съвременно буйство можем при желание да видим отсвети от вакхически и дионисиеви времена, от еньовденски палувания и карнавални замени на ролите...

Можем. Но не е в това работата.

Работата е там, че между педагог и ученик отношенията трагично куцат, а

 

абитуриентските изпълнения са печална индикация за тази осакатеност.

 

Бедата не е само в това, че способни кадри напуснаха образованието поради пенсиониране и дефицит на социален престиж. Бедата е, че на тяхно място не идват млади и кадърни по цял ред причини, сред които икономическата е най-съществена, макар и не единствена.

Съвременният учител отдавна не е достатъчен авторитет, не е съществото, около което гравитира любовта (задължително примесена с малко страхопочит) на питомците. Най-често той е изнервен и начумерен на обществото индивид, когото държавата запокити по последните места на приоритетите си.

Около някои по-елитни столични гимназии не може да се мине от паркирани возила на ученици от последните класове. А преподавателите им се придвижват с градския транспорт, при това харчът за него понякога им е тежко обременяващ семейния бюджет фактор. Вследствие на това учителят не е учител по житейски ценности, образец за подражание по личностова и интелектуална хармония, а временен спътник по житие-битие, гледан кога с неприязън, кога с досада, кога с насмешка от подопечните му. (Говоря, разбира се, за цялостна тенденция, не за конкретни фигури - има и достойни такива.)

Своеобразна еманация на изкълченото ни образование, емоционален пик на трупаните с години настроения са абитуриентските балове. Отде идва френетичното броене, наподобяващо по възторг солдатското "Уво"? Отде са крясъците и лимузините, пиянството и разпасаността, странната смесица от изискани тоалети и грозна чалгия по масите - тази изродена до перверзност естетика на пълнолетието?

Вече писах веднъж, че на дъното е смътно усещаният дефицит у юношите, дефицит по смисъла с главно "С". От недрата на хилядолетията е дошла до нас нуждата от някакъв вид инициация, от ритуален вход в света на възрастните, съчетание от изпитание и празник.

Същността на тази инициация е, че едно инфантилно същество си отива, за да дойде на негово място другото - зрялото. Възрастните водачи превеждали юношата през цял набор изпитания - студена вода, тунел от тръни, самотна нощ в тъмна пещера...

Познавачът на тези неща Мирча Елиаде обяснява, че за ритуала на инициацията е характерно краткотрайно създаване на чувство за хаос, демонстрация как от хаоса космосът се подрежда отново и става удобен и уютен.

Но по този път,

 

нерядко съчетан с аскеза и духовност,

 

води юношата висок авторитет. Към смисъла с главно "С" може да води само учител с главно "У". Само че такъв авторитет ние нито подкрепихме, когато трябваше, нито създадохме.

А както е рекъл Матей, никой ученик не е по-горен от учителя си. (виж епиграфа). Затова, като видим по клипове как на педагогиката ни й лъсва шкембето или други части на тялото, не е весело.

Лъсваме ние вкупом - до ослепителност и слепота.

 

  image  

Абитуриентски бал.




Гласувай:
1



1. tota - Обстоятелствата са предпоставка за случвашото се,
14.06.2009 07:51
но в основата е липсата на пример в държавниците ....До това води псевдодемокрацията ...Гола държава .... гол танец на образованието ни ...
Поздрави за статията!!
цитирай
2. tili - Простащината е изкипяла
14.06.2009 14:36
до небето! Иначе - качеството на българския даскал никога не е били на високо ниво. От безкрайното си обучение на всички нива, мога да назова с пиетет не повече от 6-7 имена. Но такава порнография...:-(((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308113
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031