Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 07:19 - Разкрития - Хвалипръцко и неговите приятели
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 2848 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 25.01.2010 07:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хвалипръцко и неговите приятели

Георги Георгиев
23 Януари 2010, брой 18

С каква класация точно се пъчи Симеон Дянков и какво му е топ-а на финансовия ни министър

 

image
 

 

 

Той за себе си:
"Аз се познавам с изтъкнати икономисти от екипа на Обама, целият екип на МВФ са ми познати, както и на ЕБР (Европейската банка за възстановяване и развитие-б.а.). Общо взето, ако има финансисти, които работят в изготвянето на антикризисни програми, всичките ги познавам... В Световната банка съм работил за близо 100 държави, така че имам представа, работил съм и за целия Балкански регион, знам какво е финансовото състояние."
"Аз също разбирам от пари и съм бил финансист, по международните класации съм най-добрият финансист в Източна Европа, седми в цяла Европа, сред първите сто в света".
"Във всички научни дисциплини и международни класации аз съм сред 100-те най-цитирани икономисти".
"Финансовият министър в момента на България е сред стоте най-добри учени-икономисти в света..., тука аз говоря като учен и като някой, който е създал научни университети и научни институти, в Харвард примерно...".
Браво! Отлично! Страшно! Невероятно! Екселенц! Ненормално невероятно! Не е за вярване! И наистина не е.
Той е Симеон Дянков. Детето-чудо, дошло от САЩ, за да ни покаже как се прави финансова политика, "най-добрата антикризисна програма в света" и да ни демонстрира ново отношение към хората на науката, наругани от него като "феодални старци".

Що е то "най-добър учен-икономист
в света". Версията на Дянков

Дянков говори със стряскащо самочувствие за себе си. Няма лошо. Въпросът е дали то има покритие. Без да отричаме факта, че е успял българин в чужбина, ще си позволим да се усъмним в някои от нещата, които господинът твърди за себе си. Всъщност ще се опитаме да запазим благоприличие, докато го правим. Трудно е, повярвайте.

image

Заглавната страница на класацията ideas.repec

И така. Дянков твърди, че е сред стоте най-цитирани икономисти в света. Тази фраза беше пришита към биографията му още когато името му се появи за пръв път в публичното пространство миналото лято. На какво се базира това твърдение. В електронната енциклопедия "Уикипедия" г-н Дянков има персонална страница. Всъщност всеки може да си създаде такава. Съществува голяма разлика между написаното във версиите на български и английски в "Уикипедия", но не това е важно. Във версията на английски се твърди, че Дянков е сред "стоте най-цитирани икономисти в света - така пише - 100 Most Cited Economists, според класацията IDEAS/RePEc. Има дори линк, чрез който може да попаднете директно в съответната класация и да се убедите със собствените си очи, че г-н Дянков е 96 по ред. Т.е. макар и на косъм, но влиза във въпросната стотица. Понякога обаче очите лъжат.
IDES/RePEc (Researc Papers in Economics) e библиографска база, която е разположена в интернет и се попълва на доброволни начала. Тя съдържа над 700 000 статии и разработки, които безплатно могат да бъдат четени. RePEc си сътрудничи с много университети, научни центрове и неправителствени организации, като например любимата ни напоследък Световна банка. В базата данни са регистрирани над 20 000 икономисти. В класацията се попада лесно. Регистрирате се сами, качвате статиите си и... чакате интересът на публиката към вашите публикации да ви подреди на съответното място в класацията. Интересно е, че в нея отсъстват такива имена като Джефри Сакс, Уорън Бъфет, Джордж Сорос. Причината е, че те не са се регистрирали в нея. Тук следва да попитаме до каква степен може в такъв случай да се разчита на представителността на една подобна класация.

image
33 критерия, по които се прави подреждането на топ 100

В морето от данни ни интересува обаче това, което дава основание на Дянков да твърди, че е сред стоте най-цитирани икономисти в света. Сайтът има собствена класация, наречена "Топ 5% на авторите". Общо авторите са 22 691. Имайте предвид, че икономистите в света са неизмеримо повече. В момента на адрес http://ideas.repec.org може да се видят данните за декември. На първо място в класацията е Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц. На второ е Андрей Шлейфер. Запомнете това име. На трето е Робърт Баро. Симеон Дянков е на... 226-о място. Изненада първа. Г-н Дянков е извън челната стотица на авторите. Но нали беше 96-и. Лъже ли г-н Дянков? Не, в никакъв случай.

Малка невинна инсинуация

Всъщност това е малка инсинуация. Съвсем невинна, но може да се окаже с тежки последици за националната икономика. Все пак премиерът Борисов взе Дянков в екипа си и заради това, че той твърди, че е сред стоте най-цитирани икономисти в света. Всъщност Дянков действително е на 96-о място, но само в един от 33-те критерия, които формират крайната класация "Топ 5% на авторите" на IDEAS/RePEc. А именно по критерия "Number of Citations, Discounted by Citation Age" (може да се преведе като брой на цитиранията, без да се отчита времето, когато са публикувани). Има обаче и по-простичък критерий - "Брой на цитиранията", според който Дянков е на 145-о място сред тези, които са се вписали в регистъра. Впрочем само преди няколко месеца той беше на 143-о място. Според друг критерии - "Брой на публикации", Дянков е на 347-о място. Всъщност дели това място с още трима души. Има и още. Например критерият "Number of Distinct Works" (брой на забележителните/отличаващи се работи) финансовият ни министър е на 362-ро място. И пак го дели. Този път с 10 души.
Сега си представете, че детето ви носи вкъщи бележника с оценките за годината, където крайният му успех е "добър 4". Въпреки това детето ви с натрапчива упоритост, с лек примес на истеричност, ви натяква, че има шестица по математика например и освен това се познава с няколко отличници от съседната гимназия, а двама-трима преподаватели го харесват. Следва ли от това, че то е отличен ученик? Не. Означава единствено, че се опитва да ви прати за зелен хайвер. Някои, както видяхме, се връзват.

Отразена светлина или може би не

Какво всъщност цитират от Дянков? Статиите му и научните му работи, разбира се, какво друго. Но отново има "малък" проблем. В страницата за Дянков са публикувани 113 негови научни труда и статии и една глава от книга, в чието написване е участвал. От цялото това творчество само осем труда са собствено писани единствено и само от Дянков. Всички останали статии са продукт на съавторство на господина с други негфови колеги. Логичен е въпросът, след като се цитира дадена статия и авторите се гордеят с това, как точно се разпределя приносът им за нейната подготовка и всички еднакво ли трябва да се хвалят или в някакво процентно съотношение. Например последната статия на Дянков и компания е от миналата година и се нарича "Disclosure by Politicians". Освен него в написването й са участвали Рафаел ла Порта, Флоренцио Лопез де Силанес и... Андрей Шлейфер. Спомняте ли си Андрей Шлейфер? Той е много важен. Дянков е негов съавтор 19 пъти в статиите, публикувани на IDEAS/RePEc. Нещо повече. Освен класацията "Топ 5% на авторите" сайтът има и друга класация "Топ 1% на търсени материали по брой на цитатите". В тази класация Дянков в съавторство с Шлейфер, Порта и Де Силанес се намира на 156-о място. Т.е. това е най-цитираната статия на Дянков, публикувана в IDEAS/RePEc. И тя не е лично негова. Има още два статии в тази класация, в които сред авторите е нашият настоящ финансов министър. Те се намират съответно на  602-ро и 748-о място от общо 826 публикации. В последните две статии Шлейфер го няма като съавтор на Дянков.
Шлейфер е важен, защото е на второ място в класацията "Топ 5% на авторите" и защото е на първо място по критерия "Брой на цитатите", и на първо място по критерия "Number of Citations, Discounted by Citation Age", в която Дянков се фука, че е сред първите сто. Логично е да попитаме помага ли името на Шлейфер за високия ранг на статиите в сайта, в които съавтор е Дянков? Свети ли нашето момче с отразената светлина на своя ментор? И що за светлина е това?

За една далавера в Русия и
авторитетът на Харвард

Освен че пишат заедно, Дянков и Андрей Шлейфер имат и съвместна дейност. Те през 2003 г. създават проекта "Правене на бизнес" (Doing Business Report), който има за цел да проучва състоянието на свободния пазар в страните със силна държавна регулация. Явно двамата, казано по-просто, имат вземане-даване. Що за птица обаче е Шлейфър, който явно помага на Дянков.
Казано с една дума, Шлейфер е престъпник. Т.е. той е престъпил закона.
Две години след като с Дянков създават Doing Business Report, съд в САЩ признава за виновни Шлейфър, който е с руски произход, съпругата му Нанси Цимерман и помощника му Джонатан Хей по обвинение за нанасяне на финансова вреда на САЩ. Шлейфър беше осъден да заплати глоба в размер на два милиона долара. Първоначално американската прокуратура го обвиняваше, че е ощетил САЩ със $102 млн. Делото нанесе тежък удар и по репутацията на университета в Харвард, където Шлейфер е професор. Историята е следната.
В началото на 90-те години Харвард изпраща Шлейфер в Русия, за да съветва властите по въпросите на приватизацията. За тази програма правителството на САЩ отделя 34 млн. долара. Обаче Шлейфер и бившият аспирант в Харвард Джонатан Хей, като използват информацията, която получават от руските правителствени кръгове, започват да изкупуват акции на предприятия точно с тези пари. Фактически с държавни средства професорът и Хей започват да въртят собствен бизнес в Русия. След като избухва скандалът, ръководителят на Харвардския институт за международно развитие Джефри Сакс уволнява Шлейфер. (Това може би обяснява защо Сакс не иска да участва в класацията IDEAS/RePEc, където името му би трябвало да стои до това на Шлейфер). Американското правителство иска да му бъде отнета и професорската титла, но това не се случва благодарение на застъпничеството на бившия финансов министър и ректор на Харвард Лоурънс Самърс.

Фанфаронство

Думата фанфарон е влязла в българския език от руския, в който пък е попаднала от френския - от fanfare - звук на тръба. Използва се като синоним на самохвалство и на хубавата българска, макар и пренебрежителна, дума хвалипръцко.
Г-н Дянков не е сред стоте най-известни световни икономисти. Нито пък е сред стоте най-известни учени-икономисти. Той не е сред стоте най-цитирани икономисти. Той просто се е регистрирал в една класация, на един сайт, където по стечение на редица обстоятелства е постигнал някакъв рейтинг. Но от това не следва нищо. В света няма ранглиста на икономистите, каквато има в тениса. Всеки икономист трябва да се докаже в практиката и в науката, за да стане известен. Първо у дома, а после и в чужбина.
Вие също можете да влезете в любимата класация на Дянков. Ако някой известен професор ви е приятел, може да се закачите към него и така да натрупате още точки. Няма лошо. Прави се често. Стига професорът да не е с опетнена репутация. И ако хората не го знаят, няма страшно. Само недейте натрапчиво да обяснявате, че сте номер едно в света. Не сте. Рискувате от уважаван човек да се превърнете във фанфарон. Или в самохвалец. Или в хвалипръцко.

Послепис

Тези дни разбрахме, че на хоризонта се задава нова звезда от Запада, която ще ни управлява - Илиян Михов. Той бе преставен на публиката точно както Дянков навремето - "той е сред 500-те най-цитирани икономисти в света". Някои медии дори се изхитриха да изпуснат думичката "цитирани" и така наредиха Михов сред 500-те водещи икономисти в света. Впрочем вестниците и телевизиите не са виновни. Бойко Борисов бе този, който пусна мухата за "500-те топ макроикономисти в света".
Михов, за разлика от Дянков, все пак е професор по макроикономика и иконометрия в Европейския институт по бизнес администрация (INSEAD). Но щом дори Иван Костов се притесни от идеите на Михов за "модифициране" на валутния борд, значи нещо притеснява политикономистите от десницата. Но да оставим това настрана. Все пак откъде дойде числото 500, пришито към биографията на Михов?
В официалните данни за него, публикувани на сайта на INSEAD, няма и думичка за това, че е сред 500-те най-цитирани икономисти в света. Всъщност въпросното число се намира в същата любима на Дянков класация на IDEAS/RePEc, и то точно в критерия "Number of Citations, Discounted by Citation Age", където Михов е 545-и. В "Топ 5% на авторите" Михов е 798-ми.
И какво от това. В интерес на истината, до момента не сме чули от г-н Михов да тръби наляво и надясно, че присъства в тази класация. Дали го прови от скромност или защото знае истинската й стойност?
И ако позволите една малка задявка, г-н Борисов. Как така ще подсилвате Дянков с Михов? Нали ако вярвате на Симеон, че е топ незнам какво си, излиза, че Михов е далеч под неговото ниво. За какво подсилване тогава става дума? Или вече не вярвате на Дянков?



 

Науката - жертва на комплексите на финансист №1

Люба Манолова
12 Януари 2010, брой 8

Министър Дянков поднася България на тепсия на господарите си отвъд океана

 

image
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

 

 

Последният "бисер" на протежето на премиера Бойко Борисов - Симеон Дянков, отново хвърли кал по учените от Българска академия на науките: "Ако науката и образованието са разделени, може да се окаже, че най-добрите умове вместо да учат други добри умове, си бъркат в носа." Това каза финансовият министър Симеон Дянков на публична лекция в Софийския университет пред студенти и преподаватели навръх Ивановден. Както е тръгнало, няма да се изненадам, ако след време Дянков отсъди на учените ни да се ударят и по 10 тояги заради това, че не са му предали досега академията в ръцете доброволно.
Веднага си представих как финансовият министър на Щатите си позволява поведението на този измислен финансист и как само часове по-късно президентът Барак Обама ще бъде сритан по кокалчетата от медии, конгресмени и сенатори. Но да се върнем към сегашния български министър на финансите...
С обидите пред студенти и преподаватели в Софийския университет Дянков продължи традицията да хули родната наука и учените от БАН без причина и без окото му да мигне. Всяко нещо си има причина, казват старите хора. Тук причината е не толкова в комплексите на Дянков дали е учен и колко е учен, причината е с близо двегодишна давност и в дъното й стои доклад на Световната банка за България от 2008 година, в който като експерт Дянков е предложил да се приватизира БАН, имотите на академията да се разпродадат и науката да мине към университетите. Само че не имотите са били на прицел толкова в главата на Дянков за приватизация на академията, колкото ноу-хауто на институти като този за космически изследвания например. При една приватизация "а ла Дянков" момъкът щял да поднесе на тепсия на господарите си отвъд океана патенти за редица научни изследвания, интелектуални продукти и изобретения, търговски тайни, авторски права, топологии на интегрални схеми, нови сортове и породи, трансфер на технологии, проучвания, консултации... Все благини, които биха стрували купища пари на Големия брат отвъд океана.
Имотите на БАН струват някъде от порядъка на 1 милиард, но това е нищо в сравнение с гореизброената интелектуална собственост, на която сложи ли се ръка - ходи гони Михаля!
Научният архив на БАН, Центърът за иновации, Центърът за изследване по националната сигурност и отбраната - само тези звена е достатъчно да минат в американски ръце, за да живее Дянков и няколко поколения Дянковчета, без да работят. Цената на тези звена е огромна и едва ли някоя държава би могла да си позволи да я заплати. Поднесени безплатно, след някаква мижава приватизация, въпросните звена и цитираните по-горе продукти интелектуална собственост ще бъдат получени наготово, без проблем и без да влезе и цент в държавната хазна.
Всъщност никоя държава не си продава науката - такъв прецедент в света все още не се е чул и ако Дянков успее да удари катинара на БАН, то това ще бъде първият случай в света на харизана на безценица наука и интелектуална собственост.
В момента родната наука и учените от БАН си патят заради една почти двегодишна история за несполучлив опит да се приватизира БАН, опит, в дъното на който Дянков е стоял като експерт, и опит, който не се е състоял, а работата се е разсъхнала.
Фактът, че Дянков сам се хвали какъв учен е, би навел всеки що-годе кадърен психоаналитик на определени заключения. По-силно и съществено обаче е друго. На 30 ноември 2009 г. в Големия салон на БАН се проведе разширено заседание на Общото събрание на академията за запознаване с резултатите от независимата международна оценка на постоянните научни звена (институти и централни лаборатории) на Българската академия на науките, направена от Европейската научна фондация (ЕНФ) и Европейската федерация на академиите на науките (ЕФАН). По това признание, дошло не от измислени учени роден калибър, а от европейски научни институции, Симеон Дянков до ден-днешен не е отронил и дума! Неговият пряк изпълнител на мечти - Сергей Игнатов, също запази мълчание.
Заради тази добра оценка, заради това високо европейско признание от БАН бяха отрязани 10 млн. лв. от финансист №1!
От 1989 г. до сега много умове изтекоха на Запад и там бяха щедро заплатени. В един момент западняците, в лицето на САЩ, осъзнаха, че далеч по-добре е да се удари теслата на БАН с една приватизация и така да получат даром цялата й интелектуална собственост. За целта бе пратен в България и техният чиновник Симеон Дянков, който на място и от ранга си на министър на финансите да закрие БАН и да уреди проблема с нау-хауто на западните си господари. В този смисъл не мога да не се съглася, че трябва да го възприемаме като "учен"...
"Решението според мен е от две стъпки - сподели преди две години във в. "Дневник" плановете си Симеон Дянков, - На първо място, трябва да се разпродадат и приватизират сградите на БАН, които могат да донесат сериозни приходи. С освободените средства могат да се създадат нови и модерни лаборатории с нова техника към самите университети. По такъв начин ще могат да се повишат част от заплатите и да се подобри материалната база за студентите. Най-много за пет години ще се усети и подобрение на качеството на образованието. Такъв е опитът на Естония, Грузия и до определена степен Чехия и Словакия." И нито дума за интелектуалната собственост, нито дума за ноу-хауто на различните институти! Човекът Дянков явно си е решил да прави ескперименти по някакви реформи от две държави с неизвестен резултат, пратеникът на Световната банка решава и е готов да разруши 140-годишна световноизвестна и призната научна институция като БАН! И това ако не е безумие, не се сещам кое би било.
Как се оправдава продажбата на имоти за 1 милиард, за да се купели лаборатории и нова техника? Да не би да сме вече към НАСА? Тези врели-некипели Дянков може да разправя на дечицата си, но не и на нас. Все пак ходили сме на училище, а и университет сме завършили!
Не коментирам как и с какви епитети Дянков постоянно обижда българските учени. Явно това е въпрос на възпитание, каквото в случая определено липсва. Въпрос е и на комплекси, но най-вече е въпрос на огромни финансови дивиденти.

Материала препечатваме от сайта на авторката  - www. lubamanolova.info



Тагове:   общество,


Гласувай:
11



1. kosara2008 - не е ...
25.01.2010 09:58
не е добре...тоз...и на фейса му личи, да не коментирам изцепките му"авторитетно" разтекли се ут празната му кратуна...може да се разхождаш из коридорите на световните институтуции, да седиш зад дъбово бюро,да получаваш и да лапаш, повече отколкото ти е , и ти е...необходимо,ха ха ха да ся туряш и броиш сам в некви класации...сичко може нал видим Го завалията
цитирай
2. panazea - Страхотни разкрития!
25.01.2010 12:47
Аз интуитивно чувствах , че на господина не му е чист восъка , но друго си е да има доказателства!
Много са ми познати "знаещите и можещите".
БАН им трябва заради имотите! Ех, колко са прозрачни господата!
цитирай
3. haralanov - Монката Дянков...
25.01.2010 19:19
Ми напомня за Милен Велчев.Разликата е,че е далече по-емоционален!
цитирай
4. krassko - Тъжно и жалко е... :(
25.01.2010 19:21
А че е хвалипръцко на гърба на народа пролича като изкара България с най малък бюджетен дефицит от всички страни в ЕС. И как го направи: с половин милиард невърнато ДДС, задържа парите на здравеопазването и Здравната каса, остави без заплати железничарите и и да не изброявам всички които си получиха ноемврийските заплати след Нова година, дори прословутите 25 лв на пенсионерите ги изплащаха от 7 януари.

Жалкото е, че той не само, че не е научен да работи в екип, но е и политически късоглед, защото за тези му "подвизи" ББ ще се чуди от къде му е дошло на следващите избори. Това са все неща, които не се забравят.
цитирай
5. zaw12929 - Поздравления за постинга! Преди ...
25.01.2010 20:42
Поздравления за постинга! Преди няколко месеца писах постинг за аругантното поведение на министъра
цитирай
6. emil60 - Прекрасно направено!
25.01.2010 23:55
Като за нас по-тъпичките... Е, аз не се шашвам толкова, защото имам интуиция и тези разкрития не ме изненадват... Пък и също нямам проблем със статиите..., ако река да пиша разбира се...
цитирай
7. emil60 - И да добавя:
25.01.2010 23:57
Учудващ е факта, че всяко следващо правителство преди всичко работи за себе си... Боже, колко богат народ сме... Колко ли още "световно известни и водещи специалисти" ще направим още по-богати..?
цитирай
8. анонимен - марго
10.11.2010 19:30
Малоумника с очилата,освен че е хвалипръцко,според мен е много далече от знанията и моженето да изпълнява поста на финансов министър. Аз не знам по какъв критерий Борисов го избра . Много странен избор,при наличието на много по умни и кадърни хора в България. Имам странното чувство ,че изпълнява поръчка на Американските си господари по съсипването на Държавата ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304772
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031