Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2011 18:50 - Чип за зрение
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 1694 Коментари: 2 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чип за зрение   image © Getty Images

Да накарам слепите да прогледнат. Не харесвам изречението, макар че то пресъздава това, на което съм посветил огромна част от силите си през последните 15 години. Звучи ми твърде много като чудодейно изцеление.
Пациентът ми Микка Терхо е на същото мнение. Той е рационален човек, какъвто съм и аз – може би затова се разбрахме толкова добре. Микка не си правеше илюзии, че с нашия чип в ретината ще вижда така добре, както и преди. Тогава, в 2008 година, той каза, че за него всичко това е едно голямо приключение. „Ако не помогне на мен, може да помогне по-късно на други хора“, каза той.
Още го виждам пред себе си: финландски бизнесмен със светско излъчване и характерно лице. На безупречен английски той ми разказа как слепотата се е прокраднала в живота му. На 17 години карал една нощ колело с приятелите си из квартала и не виждал почти нищо. По-късно, като студент по икономика, не разпознавал никого в клубовете на Ню Йорк, тъй като вместо лица вече виждал само силуети.

Шокиращата вест

Когато в 1992 година научил, че в скоро време ще ослепее, продължил живота си както и дотогава. В 1998 г. за последен път чел вестник. Днес е сляп и работи в спортния маркетинг. Никога не се е отчайвал.
Преди Микка бяхме имплантирали чипове в ретините на десет пациенти. Всички те страдаха от сериозното заболяване на ретината Retinitis pigmentosa, което причинява слепота, когато страдащите от него достигнат средна възраст. Проектът беше застрашен. Липсваше доказателство, че чипът подобрява способността на слепите да се оправят в ежедневието.
Всъщност след операцията пациентите ни можеха да различават шарки. Когато им показвахме предмети, успяваха да назоват някои от тях – но само ако избираха от няколко възможни отговора. Микка беше последният пациент от пилотното изследване. Щеше ли той да даде доказателството, че чипът в ретината може да служи в ежедневието? Или щеше да се окаже, че нашият уред все още е несъвършен в техническо отношение?

Чудодеен уред?

Тримилиметрова платка, снабдена с 1500 фотодиода, превръща светлината в електрически сигнали. Здравият зрителен нерв изпраща тези сигнали към мозъка. Разбира се, чипът може да е само съвсем слаб заместител на 110-те милиона колбички и пръчици на ретината. За да се направи операцията, чипът трябва да се вкара под мрежа от кръвоносни съдове под ретината. Първоначално опасността от кръвоизлив беше много голяма. Двама от колегите ми в продължение на 12 години се упражняваха върху прасета и зайци, преди да се осмелят да оперират човек. Благодарение на тях не се стигна до по-сериозни усложнения.
При Микка решихме за първи път да имплантираме чипа под макулата – област в ретината, която е най-плътно наситена с пръчици, колбички и нервни рецептори и която при здравите хора дава възможност за точното виждане. Предполагахме, че разположен именно там, чипът ще предава най-ясен образ към мозъка.
След операцията тънък като косъм кабел излизаше от очната му кухина, минаваше под кожата към зоната зад ухото, където излизаше, свързан с батерия, която Микка носеше в джоба на панталона си. След седем дни включихме чипа. Микка седеше в тъмна стая. Проектирахме шарки на стената, които той трябваше да определи. Той ги виждаше по-добре, отколкото предшествениците му.
Следващата задача беше да вземе една чаша – това беше тест за координацията между окото и ръката. Внезапно той спря по средата на движението и загледан изумено в ръката си, размърда пръстите. Мозъкът му изгради пространствена координатна система. След няколко дни посягаше вече далеч по-уверено. После дойдоха задачите, с които още никой не се беше справил: разпознаване на предмети, без „сламки”. Целият екип се насъбра около Микка, който се беше втренчил в един предмет на масата. „Закръглен, продълговат. Банан!“ Извикахме от радост. Можеше ли да бъде и по-добре?

И след това дойде пробивът

Една колежка сложи пред него четири големи букви – МИКА. Той се поколеба: „Да не смятате, че съм пилот от формулата?“ Имаше предвид Мика Хакинен, чието име се пише с едно „к“. Такъв беше – с чувство за хумор, но не сантиментален само защото за първи път от десет години насам може да чете. Знаех: това е пробивът!
След четири седмици вълшебството за Микка свърши, както и за всички пациенти по това време. Трябваше да отстраним кабела и чипа, тъй като иначе можеше да се появят възпаления. Той прие това спокойно. Междувременно изпробваме нови чипове върху други пациенти, които се захранват с електричество чрез електромагнитна индукция, без кабел. Оттогава сме оперирали още девет пациенти, някои от които надминаха постиженията на Микка, като вече и у дома могат да виждат с чипа.
Надявам се след няколко години да можем да предложим на онези 1,5 милиона хора по света, които страдат от Retinitis pigmentosa, серийно производство на годен чип. Тогава такъв ще получи и Микка – такова беше неговото желание.

 

Автор GEO




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. swanlake - Прекланям се пред хората посветили ...
03.12.2011 07:42
Прекланям се пред хората посветили се на това да правят живота на всички нас по-добър!
цитирай
2. avangardi - Благодаря ти за коментара!
03.12.2011 11:12
swanlake написа:
Прекланям се пред хората посветили се на това да правят живота на всички нас по-добър!

С този материал исках да дам чудото на святата рождественска нощ - надеждата на хората, които са напълно слепи да прогледнат!
Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307988
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031