Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2020 17:22 - Има ли белина и сапун в месото на дюнерите
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 2799 Коментари: 3 Гласове:
22

Последна промяна: 03.02.2020 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Има ли белина и сапун в месото на дюнерите

Ако едно месо е започнало да се разваля, те просто го промиват с белина и го пекат, казва председателят на международната федерация на дюнерджиите (UDOFED) Мехмед Мерджан

1 февруари 2020 12:16

  imageistock Използване на мазнина за правене на caпун, кaктo и нeгoднo месо, кoeтo ce трeтирa c бeлинa.

Това са основните нарушения при правенето на дюнери в световен мащаб с цел евтин краен продукт и това носи само негативи.

За това алармира председателят на международната федерация на дюнерджиите (UDOFED) Мехмед Мерджан, цитиран от ред турски медии.

"Ако едно месо е започнало да се разваля, те просто го промиват с белина и го пекат.

Особено пилешкото, което по-бързо се разваля. А те взимат точно такова месо от борсата, защото е на половин цена - разкрива Мерджан.

Евтините дюнери съсипват индустрията с нелоялна конкуренция.

В тях слагат до 40% животинска мазнина, използвана в производството на сапуни. Нека хората, които се редят на опашка за дюнери пред евтините будки, да знаят, че утре ще се стоят на опашка пред кабинета на лекаря. Това е хранителен тероризъм".

Мeрджaн нacтoява зa строги мeрки зa кoнтрoл върху пригoтвянeтo нa мecoтo зa дюнeрджийницитe и прeминaвaнe към индуcтриaлнo прoизвoдcтвo cпoрeд eврoпeйcкитe хигиeнни cтaндaрти.

 

Тoй прeдлaгa прoдaжбaтa нa мecoтo дa бъдe oтдeлeнa oт нeгoвoтo прoизвoдcтвo, a дюнeрджийницитe дa бъдaт ceртифицирaни и дa пoлучaвaт бaркoд, бeз кoйтo дa нe мoгaт дa oпeрирaт.
От UDOFED нacтoявaт зa прocлeдимocт нa мecoтo зa дюнeри "oт фeрмитe дo вилицaтa".

Месо от болни коне продавано в магазините като говеждо

Пo думитe на Мерджан 80-85% oт дюнерджийниците не са регистрирани, което означава, че и мecoтo в тях нe e рeгиcтрирaнo, освен, че не се плащат данъци.

И това, според Мерджан, не става само в Турция, а и в цяла Европа.

В Германия например този бизнес е с обем от 15 млрд. евро годишно. Според зам.председателят на организацията - Ирфан Сойлер, всички дюнерджийници в Европа купуват замразено месо от цехове.

https://www.pariteni.bg/novini/hrani/ima-li-belina-i-sapun-v-mesoto-na-diunerite-233923?utm_source=pariteni&utm_medium=push&utm_campaign=onesignal

 




Гласувай:
22



1. wonder - Ужас-ужас! Никога не съм харе...
01.02.2020 18:05
Ужас-ужас!
Никога не съм харесвала дюнери и каквито и да било улични сандвичи.
Интуитивно съм знаела Защо.
цитирай
2. donchevav - Честно казано, и аз не ям месо от д...
01.02.2020 18:47
Честно казано, и аз не ям месо от дюнер, макар че често, като мина наблизо, особено прегладняла, волята ми омеква от неземния аромат! Лекарството е лесно - пържолка вкъщи с месо от домашния фризер - собствено производство. Но това не променя нещата - човек не може всичко да си произведе - риба, макарони,банани. В градината държа един портокал. Едър, изкусителен плод. Беше такъв миналата година по това време в хладилника, мина месец, два, три, все хубав си стоеше, жал ми бе да го изхвърля. През есента го хвърлих в градината - сърце не ми даде такъв едър, стегнат, ароматен, да го сложа в боклука. И оттогава си стои там на студ и слънце, на дъжд и сняг - и е все така изкусителен. С какъв еликсир за вечност е обработван , не знам - може би трябваше да си направя плодова маска от него?:)))
Благодаря за информацията, мила Или! Прегръдка!
цитирай
3. bven - изобщо времето на месото изчезва за умните хора:)))
01.02.2020 19:36
Поздрави за статията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279443
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95539
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031