Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2020 08:07 - Духовният код на България, народа и азбуката
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 2264 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                              Автор: Йордан Каменов


                   Обречени сме на успех, ако следваме своите добродетели


Авторката Съни Ламброзо си има име Славка Ламбрева. Не обичам неразгаданите неща, с които да сме уж над читателя, да се чувстваме привилегировани. Затуй ще обясня. Заради криворазбрана неблагозвучност на българското име (нещата комай вече се преобръщат!) й предлагат да си потърси псевдоним. Та тъй става Ламброзо - хем италианско, хем почти като българския оригинал. А смяната на собственото име е обяснима - не върви Ламброзо да е Славка, така че го заменя с ползваното обръщение към нея от близък човек. Пък и, нали, га си имаш псевдоним, работата изглежда в кърпа вързана. Смяната става преди време, при първите й издадени книги - поетични и прозаични. Щото е неразумие да напишеш книга със заглавие “Духовният код на България, българите и българската азбука” и да се прекръстиш на Ламброзо. То и това може, за да си по-убедителен за българоевропейците, ама чак дотам. Тъй че да разберем и уважим смяната и да не придиряме много за името.

Преди много години предвиждах, че книгата ще се промени съществено. Наред с художествената проза, при която посланието на автора достига до читателя с посредничеството на измисленото, на сюжета, ще бъде потърсен и друг път. Заобиколният - посланието да минава през разиграването на театър, да се направи художествено, няма да остане единствен. Тази книга няма да бъде изместена, но вече няма да бъде безрезервно господстваща. Защото се появиха и появяват интелектуални сюжети, които не са последователен или изпълнен с ретроспекции и ретардации разказ. Сега сюжетът и обликът на много книги се определят от авторовите намерения или по-скоро от готовността да ни допусне до себе си.

Тук, в тази книга, това е станало с пълна сила. Авторката освен че ни приобщава към своите открития, иска да ни направи съпричастни с пътищата є до тях. Тъй че макар заглавието да сочи ясната цел да се стигне до духовния код на българина, т. е. до неговата същност и произлизащата от това съдба, книгата има още сюжети и спомагателни функции.

Съдържанието включва освен задължителното постигане на намеренията на заглавието, т. е. разкриване на основните черти на духовния код на българина, държавата и азбуката му според нумерологията, така и авторското разбиране за човека като съвкупност от душа и духовност; представата є за Вселената и живота на човека; убедеността є, че нумерологията е надеждно средство за достигане до същности и обяснения и че съществува тайнствена, но доловима и често безспорна зависимост между цифровите изражения на буквите на всяка азбука и националните и личните кодове. Спомнете си - и авторката ни я напомня, за онази загадка “Туркия ке падне=1876 г.”, в която прадедите ни са повярвали повече, отколкото в огнените речи на апостолите. Не можем да наречем нумерологията наука или пък носител на абсолютната истина. Особено след като в нея - това не го спестява и авторката, има няколко варианта на тълкувание или предсказание. Но във всеки случай там има ред попадения, които зареждат с доверие докосналите се до нея. В книгата не се следва някаква подреденост, та да ни внушава универсалност и всевалидност, и има и разказани преживявания, които формират още един сюжет - пристрастяването към нумерологията, приемането є като своя сфера.

https://trud.bg/



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869736
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава