Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2011 16:55 - 10 странни закона, които пътешествениците трябва да знаят
Автор: avangardi Категория: Туризъм   
Прочетен: 2622 Коментари: 5 Гласове:
26

Последна промяна: 20.12.2011 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 



  10 странни закона, които пътешествениците трябва да знаят

 
 

image

 
Проучете мястото, на което отивате за почивка. Може да се окаже, че някой странен закон властва там. Законите са нужни, спор няма. Те съществуват, за да се чувстват членовете на обществото спокойни и в безопасност. Но има и закони, чиято единствена цел май е да ядосват хората и да усложняват живота им.

Когато пътувате по света, срещате различни хора и обичай. И най-различни закони – някои твърде строги, други глупави, трети направо смешни. Но каквито и да са, щом са закони, те трябва да се спазват. А нарушаването им може да коства на неинформираните чужденци много грижи и ядове. Списание Travel&Leisure направи списък на 10-те най-досадни закона, с които туристите се сблъскват:
image

1. Никакви разходки по бански костюми!
Гранада
На плажа може да се излежавате по бански колкото си искате! Но не си и помисляйте да тръгвате на разходка без да наметнете още нещо. Е, на теория глобата за подобно прегрешение трябва да е 270$, но по настояване на местния туристически борд властите не се стараят прекалено в прилагането на този закон. 
 image

 2. Светлините задължителни!
Дания, Чехия
В двете европейски страни и в момента е задължително да шофирате с включени фарове, независимо от сезона и часа. Може да изглежда малко странно, но има и разумно обяснение – проучванията са показали, че включените светлини улесняват другите шофьори да видят навреме приближаващото превозно средство и инцидентите драстично намаляват.

 image

 
3. Никакво спиране и разходки по аутобана!
 

Германия
Да ви свърши бензина на магистрала в Германия е просто забранено. И ако нещо подобно ви се случи, проблемите ви едва започват, защото и ходенето по перфектните немски аутобани също е незаконно! Така че, най-добре заредете навреме и достатъчно, защото спирането струва 100 $ глоба, ходенето – още толкова.

image
4. Не хранете гълъбите!
Италия
Във Венеция забраната за хранене на гълъбите е един съвършено логичен закон – неспирно множащите се хвъркати животинки просто оцвъкват прекрасните венециански дворци и чистенето струва много, много пари. Така че, ако ви хванат да делите сандвича си с гълъбите на площад Сан Марко ще се разделите с не по-малко от 50-60$. А ако ви обявят на „рецидивист”, може да отнесете и по-солено наказание – до 600$!

 image

5. Не може да плащате в „жълти стотинки”!
Канада
На всякъде по света „парите са си пари”, независимо от номинала. Но не и в Канада! Местните закони определят колко максимум монети може да ползвате за плащане на сметката си. Смисъла на подобно ограничение е да не губите времето на касиери, продавачи и сервитьори с безкрайно броене на жълти центове. Но в закона има една уловка – казано, че клиентът може да плати с „подходяща сума” в центове, но никъде не пише колко е „подходяща сума”. Колко точно монети са твърде много, не е ясно. Няма наказание за това прегрешение, но продавачът в някой магазин може просто да откаже да ви продаде нещо, ако прецени, че му давате прекалено много звонк.

image 
6. Измийте си колите или платете глоба!
Москва
Погрижете се за чистотата на колата си в Москва или може да се наложи да платите глоба. Погрижете се дори за чистотата на шофьорската си книжка, защото и тя може да ви създаде проблем. Колко точно мръсотия е допустима никой не знае – това е оставено на преценката на „компетентните органи”. Но все пак, добре се постарайте, защото глобата е 100$!

 image

7. Никакво ядене на публични места по време на Рамадан!
Обединени Арабски Емирства
Ако пътувате до ОАЕ по време на свещения месец Рамадан бъдете внимателни. Хапването на улицата в светлата част на деня може да ви коства сума, далеч надхвърляща стойността на един по-дискретен обяд. Може дори да се озовете в затвора, както се убедили двама британски туристи, дръзнали да нарушат строгото правило – вместо на плажа, те прекарали 3 седмици зад решетките. Друг поданик на кралицата пък платил 275$, защото непредпазливо изпил кутийка сок на публично място...

image
8. Никакви целувки на гарата!
Франция, Англия
Мнозина смятат, че романтиката по френските гари е била погребана през 1910 г. Оттогава целуването за сбогуване на перона е забранено със закон! Всъщност, законът е приет, за да осигури спазването на влаковите разписания и не е предвидено наказание за нарушителите на това жестоко правило. Все пак, гаровите служители имат право да ви помолят да се оттеглите за специално обозначено за целуване място близо до паркинга... Струва ви се странно? Е, на някои британци явно им се е видяло смислено – забраната за целувки е въведена и в някои части на острова.

image

9. Гол до кръста зад волана - глоба!
Тайланд
Да свалите ризата в горещия тропически климат на азиатската държава може и да изглежда като добра идея, но внимавайте – глобата такова „освежаване” е 10$.

10. Никакви дъвки!
Сингапур
Дъвченето на дъвка, плюенето по улиците и храненето на птиците са абсолютно забранени на остров Сингапур! Всъщност, ако забравите да пуснете водата в тоалетната пак сте в нарушение и може да си навлечете неприятности. Законът, който повелява всичко това, има само и единствено естетични основания – не е приятно да се разхождаш по алеи, покрити с нечии изплюти дъвки и птичи цвъчки. Още по-гадно е да влезеш в мръсна тоалетна... Това строго правилио е претърпяло малка поправка през 2004 г. и дъвченето на никотиновите дъвки Nicorette сега е разрешено, но трябва да носите рецептата, с която докторът ви е предписал средството срещу тютюнопушене. Местните доктори пък са задължени да водят списъци на всички пациенти, на които го предписват... 




Гласувай:
26



1. yotovava - Интересни са
19.12.2011 17:16
:)))))))))))))))))
цитирай
2. avangardi - Благодаря ти, Вале!:))
19.12.2011 17:51
yotovava написа:
Интересни са :)))))))))))))))))

цитирай
3. iliada - Сладурана!
23.12.2011 20:32
Сладурана!
цитирай
4. iliada - Весела Коледа, Илче! Щастие, ...
25.12.2011 22:28
Весела Коледа,Илче!
Щастие, любов и късмет нека следват те навред
и виетлемската звезда нека те засипе с чудеса!
С радост, здраве и пари, нека Господ те дари!
цитирай
5. avangardi - Честита Коледа , мила Илияна,най-вече здраве ти желая,
26.12.2011 13:19
iliada написа:
Весела Коледа,Илче!
Щастие, любов и късмет нека следват те навред
и виетлемската звезда нека те засипе с чудеса!
С радост, здраве и пари, нека Господ те дари!

много радост и късмет, много усмивки и веселие, семейно щастие и благополучие. Останалото каквото Господ ни дари!
С много обич - Илка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308437
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031