Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 07:48 - Мулето е работяга, заекът е жертва, а пеперудата е секси
Автор: avangardi Категория: Забавление   
Прочетен: 3298 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пуяк и тигър воюват в службата

Психолози казват как да правим кариера с приказни герои
Офисът е като кръстопът. Ежедневно преминават различни идивидуалности. Нееднообразните характери пораждат често сблъсъци и целенасочени конфронтации, но едновременно с това разчупват скучната в повечето случаи атмосфера на работното място. Колкото и да се отличават обаче един от друг служителите в дадена компания, безспорно може да се забележи тенденция на уеднаквяване на типажите в офиса. Наскоро проведено проучване сравнява служителите с животните от зоопарка, като посочва кои са най-разпространените видове, т. е. типове служители. Препитването е по-скоро с развлекателна насоченост и няма амбицията да се причисли в графата на сериозните социологически изследвания.
image
1. Пуякът
Неслучайно определението надут е лепнато за думата пуяк. Натрапчивите му хвалби за огромния принос в развитието на компанията са негова отличителна черта. Дори вдигане на паднал химикал от земята се отбелязва в тефтера му като фактор за подобряване на работния процес. Увеличението на продуктивността води до набъбване на банковата сметка. Поне така смята пернатото животинче. Именно тази негова философия обяснява непрекъснатото му недоволство и постоянните искания за повишаване на заплащането.
Шокиращо, но факт. Няма човек в службата, който да не е запознат в детайли с автобиографията на пуяка. Достояние на всички са неговите минали постижения, разностранните му таланти, любимите подаръци, предпочитаните заведения и всякакъв род "първостепенна" информация за неговата важна особа. Обаче колкото повече крещи своето "бърлю, бърлю, бърлю", толкова по-бързо крачи по пътеката на уволнението. Дори първата му молба за увеличаване на заплатата може да се превърне в основателна причина за изгонването му от фирмата. Достатъчно е само шефът да е наясно със служителите, които работят за него. Иначе не е изключено пуякът да продължава да тормози колегите си и да присвоява общите им постижения като свои лични.
image
2. Мулето
Към този тип служители може да се причислят вманиачените работохолици. Категорията за личен живот е напълно зачеркната. Работата за тях е наркотик. Пристрастени до такава степен, те пренебрегват всичко останало. Чувството да бъдат ангажирани и натоварени с колкото се може повече задължения е хранителната добавка, от която се нуждаят. Те не протестират, ако им се даде допълнителна задача. Даже я приемат с разтворени обятия. Важното е работа да има. И тъй като няма много забавления, няма и големи разходи.
Мулетата рядко биват изпращани в командировки или обучения за подобряване на квалификацията им. Това постепенно довежда до загуба на работния стимул и нежелание към повишаване на уменията. Така служителите от този тип постепенно, но сигурно ги нагърбват единствено с придвижване на най-общата и тежка работа в службата.
В тази роля често се оказват и съвестните служители. Едва с появяването на бръчките по лицето, те осъзнават, че съвестността не се цени. Твърде късно обаче. Прекалено остарели са, останали са с няколко крачки назад в професионално отношение и не са достатъчно конкурентоспособни. Затова единственото, което им остава, е да си налягат парцалите, да влачат тежестта и да броят годините до пенсия.
image
3. Заекът
Зайците в офиса са най-лесната мишена. Поради тяхната страхливост и непредприемчивост стават бърза плячка за ловците в службата. Носещият титлата "заек" трудно получава повишение. Причината обаче не е липсата на качества, а страхът от предприемането на решителна стъпка. Натрапчивата мисъл, че ще оплеска ситуацията, не му дава мира.
image
4. Тигърът
Отличава се с упоритост и инициативност. Желанието му винаги да е първи не го напуска нито за миг. За да се превърне в лидер обаче, той получава най-много задачи в службата. Но тъй като го пращат най-често на важни командировки, то работата всъщност я върши ту мулето, ту заекът, а той само играе ролята на диктатор.
Добър организатор е. Именно той прави най-силно впечатление на конкуренцията и опитите им да го привлекат на тяхна страна са нерядко явление. Той е този, който най-често получава бонуси и повишения. Напълно заслужено (поне в повечето случаи). Ако шефът му е завистлив, възможността да види в негово лице опасна конкуренция е напълно възможна.
image
5. Кокошката
"Кокошка, кокошка, ама снася златни яйца." Повърхностно погледнато, кудкудякащият служител може да не си помръдва перушината през повечето време, но именно в сюблимния момент да снесе неочаквано брилянтна идея. Важното в случая е да не я разгласи на всички, а само на онези, които ще реализират на практика гениалното хрумване.
image
6. Прасето
Той е всеяден. Захваща се с всяка появила се задача в офиса. Грешка! Не всяка! Изискването е да носи някакви бонуси. Способностите му са направо забележителни. Навира муцуната си навсякъде и максимално добре използва положението си във фирмата, в която работи, за да си докара всевъзможни допълнителни доходи.
image
7. Кучето
Дясната ръка на шефа. Най-довереното лице на началника. Вътрешният глас на директора. Както и да го наречете, няма да сбъркате. Ако сте си издействали това място, то може да се каже, че сте почетен гост на трапезата на Големите. Може да нямате покана за пищните коктейли и премии, но пък здраво захапали кокала, знаете, че няма да останете гладни и повишенията няма да ви отминат.
image
8. Пеперудата
Тя е онази, която всички забелязват - ослепително красива, умерено екстравагантна, винаги модерна и сексапилна. Тя може да си позволи лукса да прелита от цвят на цвят, от бюро на бюро и да пие от възхищението на колегите си. Очарователна и комуникативна, тя често не е довършва докрай работата си. Но пък е оплела достатъчно голяма мрежа от приятелства и много от колегите й с радост се нагърбват с нейните задължения.
image

9. Костенурката
Черупката ли им пречи, бавното ходене ли - трудно може да се определи. Едно е сигурно обаче. Този тип служители могат да мъкнат един проект цяла година. Флегматично и славно да си човъркат из задачите, да ги оглеждат от всички страни, без да си дават голям зор. Те са полезни само за дългосрочни проекти. А и не се интересуват чак толкова от бонуси, стига да не ги юркат скоростно да се справят със задълженията.
Десислава САМИЧКОВА


Тагове:   офис,   психология,   характер,


Гласувай:
1



1. tera - Така си е,
04.04.2009 13:12
пълен цирк отвсякъде :) И тук е така ... :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8340647
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95894
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930