Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 21:12 - Халколитен некропол гр.Варна-следи от първата цивилизация в Европа
Автор: mysteries Категория: Забавление   
Прочетен: 1050 Коментари: 0 Гласове:
0



Халколитен некропол гр.Варна-следи от първата цивилизация в Европа

Най-голямото количество обработено злато от V хилядолетие пр.Хр. в света

image

През 1974 година при изкопни работи за прокопаване на канал в района на езерото на град Варна, на 4-ри километра западно от центъра на града, на повърхността на земята излезли някакви златни и сребърни предмети с твърде странна форма и украса. Специалистите били категорични, че находките представляват гробен инвентар, дарове към погребаните в халколитно гробище, датиращо от V хил., около 4200-4000 година пр.Хр. По света находките станали известни с името Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията на която принадлежи “Култура Варна”

От разкопаните до сега около 7500 кв.м. са разкрити 294 гроба и над 3000 златни предмета изработени с много вкус и изящество с тегло около 6,5 кг. В некропола (”некропол”-град на мъртвите) археолозите откриват три различни типа погребения и начин на полагане на тленните останки:

  • по гръб и с изпънати тела
  • в свито положение, наподобяващо положението на детето в утробата на майката (т.нар. ембрионална поза)
  • символични погребения-в гробовете не са откривани останки от тела, въпреки че са оставяни погребални дарове. (практика за отдаване на почит към починали далеч от дома-паднали в битка, по време на пътуване или при други причини възпрепятстващи погребването на тленните останки)

Във всеки един от трите вида гробове се открива богат инвентар. Предмети, които трябвало да служат на погребаните в задгробния им живот. Глинени съдове с богата украса, мидени черупки, множество предмети изработени от благородни или неблагородни метали за украса, открити са и изработени от кост стилизирани човешки фигури изобразяващи идоли.

В ръцете им били поставени оръдия на труда-ножове, брадви, длета изработени от камък, мед, кост или кремък. Особено богати на златни предмети са празните гробове-символичните погребения. В тях също са поставяни съдове и инструмени. В някои от гробовете са открити символично оформени лица от глина с богата украса. Само в един от разкопаните гробове (№ 43 по реда на откриването) били намерени 990 златни предмета с тегло над 1,5 килограма. Погребението в гроб № 43 било извършено четири хиляди години пр.Хр. Откритите останки са на мъж на около 45 години, с висок за епохата си ръст от 170 см. и атлетично телосложение. На всяка от ръцете си носел по една масивна златна гривна, а така също и нанизи от раковини и златни мъниста. Пищно украшение наподобяващо широка яка, украсявало шията и гръдта му. То било съставено от златни пластинки и скъпоценни камъни. С тях били нашити също дрехата и шапката му. В гроба били открити също и много сечива от мед, кремък и съдове от глина. Всичко говори за погребение на знатен вожд или жрец и за наличие на добре структурирано и йерархично общество….



Тагове:   извънземни,   мистерии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mysteries
Категория: Забавление
Прочетен: 387648
Постинги: 172
Коментари: 103
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930