Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 19:07 - Как сме станали човеци? Благодарение на барбекюто…
Автор: avangardi Категория: Забавление   
Прочетен: 1218 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 24.08.2009 19:08


Как сме станали човеци? Благодарение на барбекюто…

image

А аз си мислех, че трудът ни е направил хора… Предполагам, че и повечето от вас са вярвали в тази заблуда. Оказа се, че не е точно така. Професор Ричард Рангам от Харвардския университет предлага оригинална теория за появата на хората. В новата си книга „Да уловиш огъня: Как готвенето ни е направило хора“ той твърди, че не земеделието, сечивата или месоядството са причината някои примати да дадат началото на съвременните хора.

Големият пробив настъпил преди около 2 млн. години, когато предците ни открили удоволствието от печеното, или както днес го наричаме – барбекюто, разказва Зинта Лундборг за агенция „Блумбърг“.

Тя се срещнала с Рангам в италианско ресторантче в Гринич вилидж в Манхатън преди той да отпътува за Уганда, където ръководи програма за проучване на шимпанзетата.

„Първата нощ, когато седнах и сериозно се замислих над хрумването, разбрах, че това е нещо голямо. Направо не ми се вярваше, че никой досега не го е казвал преди“, споделя Рангам.

Какво представлява неговата теория? Готвенето е ускорило човешката еволюция поради двоен ефект. От една страна от храната така се получава повече енергия, за да могат хората да оцеляват и да се възпроизвеждат по-бързо заедно с умението за се готви храна. От друга, готвената храна е по-мека и това намалява времето, отделяно за хранене, поради което хората имат няколко часа в повече да правят нещо друго.

image

Иначе казано, отваря им се възможност да умуват над сечива, да изобретяват нови и да обхващат по-обширна територия. „Освен това естественият подбор се е наклонил в полза на индивидите с по-малки стомаси, челюсти и зъби и с повече енергия, отиваща към мозъка.“, заключава той.

Рангам дори смята, че „готвещите примати“ са т.нар. липсващо звено във веригата между маймуните и хората. „Да, но те бързо са еволюирали в Homo erectus“, уточнява той.

Готвенето създава определени социални ритуали и правила. Може да се каже, че това е примитивна форма на рекет „храна срещу защита“.

image

Зинта Лундборг провокира Рангам с въпроса означава ли това, че двойките при хората се формират по-скоро по икономически, отколкото по сексуални причини. „Това, което срещаме във всички култури, е че жените готвят за мъжете, а мъжете бият жените, ако не произведат навреме яденето. При шимпанзетата днес наблюдаваме форми на насилие, сходни с тези при племената на ниво лов и събирателство. В еволюционен план това вероятно съответства на еволюционен мотив, простиращ се назад до 5-6 млн. години. Щом сме толкова дълбоко „програмирани“ за насилие, се нуждаем от всевъзможни институции и образователни системи за избягването му“, казва той, цитиран от „Дневник„.

image

И двамата, според мен, пропускат една много съществена подробност – бирата. Кехлибарената течност е облагородила хората, съюзила ги е и внесла онзи необходим баланс чрез който след като скарата ни е превърнала в хора, то алкохолът ни прави на маймуни. Фактите, които изнася професорът не са много нови за нас. Спомням си че нещо подобно учихме по история в пети клас. Може би в Харвард вместо с висок IQ се влиза и завършва с много BBQ.



Тагове:   еволюция,   открития,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. qbylkovcvqt - хахаха, хареса ми това! И за мен в...
25.08.2009 11:05
хахаха, хареса ми това! И за мен винаги всичко това е боло толкова логично, като че ли от самосебе си :)

Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8333076
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95883
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930