Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2009 07:25 - Повече кафе – по-малка опасност от диабет
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 2006 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 09:12


Повече кафе – по-малка опасност от диабет
image здраве.bg

Употребата на повече кафе намалява вероятността от поява на диабет тип ІІ, установиха учени от Харвард, цитирани от Daily Health.
Пропорцията на намаляващата опасност е право пропорционална на количеството изпито кафе нсеки ден.

Действието на кафявата напитка срещу диабета, според американските учени, зависи от пола, възрастта и географското разположение на хората.
На положителния ефект не влияят и вредните навици, включително тютюнопушенето, както и нивото на физическа активност и личното тегло.

Изследователите свързват антидиабетното въздействие на кафето с наличието в него на специфични антиоксиданти, които повишават чувствителността към инсулина и съответно забавят развитието на предпоставките за диабет от тип ІІ.

В същото време не бива да се прекалява и с кафето, твърдят специалистите, защото то има и отрицателни въздействия, най-широко известното сред които – повишаване на кръвното налягане.(a)


- Колко чаши кафе на ден са разумната доза

Колко чаши кафе на ден са разумната доза image Една средна чаша кафе съдържа между 75 и 120 мг кофеин. (фото: sxc.hu) Още нещо за плюсовете и минусите на кафето и кофеина.
здраве.bg

Кафето става все по-популярна напитка по всички части на света. Дори в страна като Великобритания, известна със своя консерватизъм и трудно променящи се традиции, все повече хора предпочитат кафето пред чая.

Няколко случая на здравословни проблеми поради свръх дози кафе станаха причина за това медиите да обърнат отново внимание върху плюсовете и минусите от напитката и в какви количества тя не е вредна за здравето.

Симптомите при предозиране на кафето са добре известни – обилно потене, горещи вълни, учестено дишане, неадекватност в поведението (например склонност към смях и плач едновременно).

За традиционно отдадена на кафето нация като италианците дори 7 чашки еспресо на ден не са много, но все по-често специалистите предупреждават, че поносимостта на организма към кофеина е строго индивидуална и общо препоръчителна доза не може да бъде определена.

Според повечето преценки до 5 единични чашки еспресо дневно не би следвало да създадат проблем на здравия организъм.

Най-много кофеин се съдържа в прясно смляното кафе – около 120 мг в една доза (една средна чаша). В същия обем еспресо се съдържат около 107 мг, а в такава чаша разтворимо кафе – около 75 мг.

Ползи и вреди

Предозирането на кафето може да има тежки последици: чувство на безпокойство и нервност, възбуда, безсъние и потиснатост прилив на кръв към лицето. При значително надхвърляне на нормата може да се стигне до треска и дори до летален изход – най-често като резултат от често и неритмично свиване на сърдечния мускул, водещо до невъзможност кръвта да циркулира нормално.

Не може да се определи смъртоносната доза кафе, макра според някои изчисления тя да е около 90 мг кофеин на литър кръв, т.е. около 200 чаши разтворимо кафе на ден.

Кафето има и редица положителни свойства.

Установено е, че в количества до 3 чаши дневно то понижава риска от чернодробни заболявания, особено при хората, които редовно употребяват алкохол. 

... намалява вероятността от развитие на болесттана Алцхаймер (една от тежките форми на старческо слабоумие).

През тази година излязоха резултатите от изследване, според което кафето засилва защитата на кожата от слънчевите лъчи.

Към положителните свойства на напитката може да се отнесе и това че тя стимулира нервната система и с това увеличава способностите да се учи, внимава и мисли.

Внимание! Кофеинът е вещество, към което организмът може да привикне и да се стигне до пристрастяване. Според последните проучвания това най-често става при всекидневна употреба на 600-750 мг, т.е. 5-6 чашки прясно смляно или 8-10 чашки разтворимо кафе.(а)

 

- Откриха откъде идва вкуса на кафето

Откриха откъде идва вкуса на кафето image здраве.bg

Особеностите на вкуса на кафето, както и разликите между различните сортове, се определя от гъбички, развиващи се в кафените зърна, твърдят от бразилския институт по хранителни технологии (Instituto de Tecnologia
de Alimentos
) в доклад, изнесен пред международния конгрес на муколозите, проведен тази година в Австралия.

По думите на Марта Таниваки, ръководител на екипа от бразилски учени, макар основната част от вкуса на кафето да се определя от свойствата на самите зърна, окончателния привкус се определя именно от гъбичките, които попадат в кафето по време на неговия растеж и се развиват там. А това какви именно ще са те, зависи от особеностите на мястото, където се отглежда кафето – почва, климат, влажност.

Като правило, твърдят бразилските учени, тези гъбички са безвредни за човешкия организъм, но има и някои, които не са безопасни и заради които зърната придобиват неприятен вкус.

Учените продължават изследването си, защото смятат, че по-доброто изучаване на различните видове гъбички може да доведе до подобряване на вкусовите качества на кафето, както и до създаване на нови сортове чрез механизъм, напомнящ много приготвянето на различните видове сирена и вина.




Тагове:   здраве,   откритие,


Гласувай:
0



1. iliada - Илче!
15.03.2009 07:48
Този информация много ме успокоява!Аз все така си пийвам солидно количество кафе и засега
не се опраквам - моята рецепта- силно , горещо и многооооо сладко!:)))))
цитирай
2. krotalka - Илче,
15.03.2009 11:25
това е още едно потвърждение на мнението ми, че понякога учените бързат да анатемосат някои работи които после се оказват полезни. Като всяко нещо, ако е прекалено - вреди. Така е и с кафето. Аз без кафе не мога, ако сутрин не изпия две чашки еспресо, не се събуждам.

Лек ден!
цитирай
3. eleonoraknyazheva - ;))))
15.03.2009 15:54
http://www.cartoline.it/pics/_zoom_flash.htm?immagine=scherzi_150404_01.swf
цитирай
4. blackle - :)
16.03.2009 00:07
Кафето намаля размера на женските гърди, така бях чел някъде... не прекалявайте :P
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8363596
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930