Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2009 06:46 - Сбъдната приказка за цигулка: Саша Рибак спечели Евровизия за Норвегия
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2351 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 18.05.2009 06:59


Сбъдната приказка: Саша Рибак спечели Евровизия за Норвегия


Европа се влюби в норвежката "Приказка"! Песента Fairytale*, изпята на английски от 23-годишния Александър Рибак, донесе на Осло домакинството на Евровизия 2010.

Успехът му е чудесен подарък и за неговия рожден ден, който бе на 13 май, няколко дни преди финала (вж. страницата му в MySpace).

Саша бе предварителният фаворит №1, а победата му на финала в Москва бе безапелационна, с рекорден брой точки в 54-годишната история на конкурса - 387, което подобри постижението на финландските рокчудовища "Лорди.

Младият изпълнител е роден през 1986 г. в беларуската столица Минск, в пределите на тогавашния Съветски съюз, но семейството му се мести в Норвегия, когато той е едва на 4.

Дете на именити музиканти - пианистка и цигулар, той самият свири на двата инструмента от дете, но развива и таланта си като певец и актьор. Стигал е и до финалите на норвежкия "Мюзик айдъл".

Викинг грабна “Евровизия”



image
Александър Рибак победи с рекордните 387 точки
image
Роденият в Белорусия Александър Рибак донесе триумф за Норвегия

фото ап и ройтерс
  Викингите триумфираха с рекорд на "Евровизия" в Москва. Роденият в Белорусия Александър Рибак донесе победата за Норвегия с невероятните 387 точки. На второ място отиде исландката Йохана с 218 точки, а третата позиция бе за съчетанието между Араш и Айсел, състезаващи се за Азербайджан, с 208 точки.
Норвежките медии веднага нарекоха победителя Александър III, като с това ознаменуваха триумфа за трети път на страната в състезанието. Кралството има национален празник на 17 май, но победата изкара народа щастлив по улиците още предишната вечер.
Александър не е от случайните в бизнеса. Той призна, че не е от силните певци, но разказва увлекателна история с песента си. Спечели всички с цигулката си, като не се разколеба от скъсаната струна. А знаещите напомнят, че той е възпитаник на легендарния Пинкас Цукерман.
В събота вечерта никой не се учуди, че Fairytail ("Приказка") на Рибак взе кристалния микрофон. Той получи точки от всички страни. максималните 12 му дадоха 16 държави. Най-малко прибра от България - само 2. Предпочетохме да подкрепим Сакис Рувас с 12 пункта, което бе съвсем естествено. Всички от балканските страни гласуваха за гърка. За пръв път от последните години обаче принципът на геополитическия вот бе частично разбит. Рибак спечели възторга на Европа с лесно запомняща се мелодия, танцьори с акробатични способности, ефектни беквокалистки, които изглеждаха готино, но не и секси. Показната еротика не бе на почит в този конкурс. За това и украинката Светлана Лобода, въпреки силното си изпълнение, стигна една 12-о място.
Силното разочарование бе за Финландия. Loose Control на "Уолдос пийпъл" вече е от големите хитове на континента и се радва на солидни продажби и излъчвания. Обаче получи една 22 точки и отиде на последното 25-о място.
От сочените предварително за фаворити лоши резултати получиха още "Алекс суингс, Оскар сингс" от Германия, "Реджина" от Босна и херцеговина и "Бринк" от Дания. Фронтменът на скандинавците, видимо разочарован, се изказа след шоуто: "Какво, циркова трупа ли трябваше да изкараме на сцената, че да ни забележат". Тази година циркът наистина бе на почит в това събитие. Като най-голямата изненада бе аржентинска трупа на финала, плуваща във вода на подвижни стъклени платформи.
Англичаните направиха всичко възможно Джейд да спечели. Дори Путин часове преди финала прие композитора Ендрю Лойд Уебър. Джейд пя феноменално и доказа, че по гласови данни е номер едно в Москва. Това обаче й достигна за петата позиция. Преди нея се нареди туркинята Хадисе, която показа повече шоу, отколкото пеене.
Вчера футболната съпруга Асдис Ран се похвали, че исландката Йохана, която се класира втора, била детегледачка на двете й хлапета.
Сред другите любопитки около конкурса са, че Александър Рибак се готви за филмова кариера. Той ще участва в "Йохан - детето чудо". Иначе се подвизава и в театъра в Осло, където играе в постановката "Цигулар на покрива".
На пресконференцията след победата си Рибак каза: "Белорусия е известна с меланхоличността и лиричността си, а в Норвегия живеят най-щастливите хора на планетата. Това съчетание, може би, ни донесе победата." На въпрос какво ще прави с толкова много момичета, които ще искат да се запознаят с него, той отвърна: "Не мога да мисля какво ще бъде утре. Днес ще празнуваме победата. Но едва ли ще имам много време за момичета. Очаквам да издам диск, който ще се нарича Fairytail, и там ще разказвам моите приказки." Той посвети победата на родителите и най-вече на баба си. Помагал му е амулет под формата на малки цигулки.
Александър е победител за най-артистично изпълнение и в гласуването на акредитираните за "Евровизия" в Москва журналисти. След него са "Реджина" от Босна и Патрисия Каас от Франция. Според руските медии норвежката делегация се веселила до 7 сутринта. Пиели предимно джин и бира. В суматохата счупили част от интериора на хотела, но всичко завършило благополучно.
Представителката на Русия - Анастасия Приходко, едвам сдържаше сълзите си още на сцената. А след края е плакала неудържимо зад кулисите. Поводът е баща й, който часове преди това е катастрофирал в Украйна. Наложило се психолог да успокоява певицата.
В същото време руски гей и лесбо активисти опитали да демонстрират в Москва, за да покажат на Европа, че ги има. Милицията обаче бързо е разгонила всичките 49 души, събрали са да викат.
Георги П. ДИМИТРОВimage


image

 



Гласувай:
1



1. cornflower - Добре де,
18.05.2009 09:19
заслужава си момчето...
но нашите Елица и Стунджи са къде по-добри!
Още не мога да си го простя...
цитирай
2. avangardi - cornflower - Люба, така е!?
18.05.2009 12:20
Това състезание беше съпътствано със скандали във всички страни при избора си на представителите си.
Имаше много добри изпълнения, които не достигнаха до края.
Жалко е, че така се получава при всички състезания...

Ето, че и олимпийския огън няма да дефилира през страните по време на олимпияда!?
цитирай
3. iliada - Илче!:)))
18.05.2009 22:25
Наистина добро изрпълнение !:)Изпълнителят има не само хъс , талант ,но и невероятен чар!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8365038
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930