Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 10:34 - "Байландо" и "Великолепната шесторка" - урок по благотворителност или обичайната борба за рейтинг? Срещу цинизма!!!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2531 Коментари: 5 Гласове:
33

Последна промяна: 30.09.2010 10:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"ВЕЛИКОЛЕПНАТА" ШЕСТОРКА "И тъй, когато правиш милостиня, не тръби пред себе си,
както правят лицемерите по синагогите и по улиците,
за да бъдат похвалявани от човеците; истина ви казвам:
Те са получили вече своята награда..." (Матея 6:2)

image

Татко бе инвалид, и със детски паралич.
Преди трийсет години тъжна смърт го отне.
Не дочака да види как една Ани Салич
призовава бедняшкото днес портмоне.

С двайсет лева живя от социалните грижи.
Хляб и сирене. Бира. И "Слънце" за чест.
Миех с веро бутилки. И беше престижно
на "Церковски" да гледам Луи дьо Фюнес.

На централните хали - от сутрин до вечер,
той събираше хорската милост на длан.
И светът, уж мизерен, си беше човечен -
щом дрънчаха стотинки за зор и заман.

Доживях, след години, арогантно и пищно,
някой в моята съвест да вменява вина.
И да гледа в живота ми алчно и хищно -
SMS да му пускам на всяка цена.

Моят татко, страдалец, с бТВ ли поиска,
капка милост, утеха, малко дребни пари?
Бог не е ли отгоре милосърден да плиска
Своя дъжд над сърцата, за да бъдат добри?

Срам ли нямаш - да бъркаш в души оскотели,
щом децата ти учат в престижен колеж?
Не позна ли хайлайфа с портфейли дебели?
И дали ти самата процент ще дадеш?

Тези левчета жалки, всенародна стихия,
ще платят ли легена с вода на Пилат,
та ръцете си с нея - всеки баш паралия
да измие, невинен за хорския ад?

Лицемерно и пошло. Като жалка пиеса.
Не велика! Не лепа! Но с ударно шест.
Аз не питам добрите човеци къде са,
щом Исус не докосва с един SMS!

(Бакърена паничка)
  автор: Vedrin
раздел: Лирика -> Гражданска
публикувана на: 2010-09-25
 
"Байландо" и "Великолепната шесторка" - урок по благотворителност или обичайната борба за рейтинг?
Защо двете благотворителни предавания ще протичат успоредно в най-гледаното време на телевизионните лидери НТВ и БТВ? Все пак не става дума за "VIP Dance" и "Dancing Stars".
За пореден път в националния телевизионен ефир се срещат синонимни реалити формати, които се опитват да привлекат на своя страна зрителската аудитория. Да я отвлекат от ежедневните й грижи с грижите на други. И да я забавляват по формулата "това е реалността, но тя, слава Богу (или за съжаление), не се случва на мен". Хората дават от парите си в нарочни смс-и, за да изразят съпричастност и подкрепа или за да купят облекчението си, че поне за сега са запазени от тежките проблеми на участниците или техните каузи. Вярно е, че държавата е абдикирала от "забравените" (или "докоснатите от Бога"?) деца на съдбата. Вярно е, че, показани на екран, тези съдби пробуждат заспали съвести и емоции. Вярно е, че се събират реални пари от данъкоплатците, чиито приходи вече веднъж са били обложени в полза на социалната система. Въпросът е, след като гражданите са призовани да компенсират безсилието на управниците, защо им се налага допълнителното затруднение да избират кое от двете благотворителни начинания да подкрепят? Не е ли по-логично да могат да гледат и двете и да подпомогнат според човечността и възможностите си повече нуждаещи се? Как да се случи това обаче в едно-и-същото време на излъчванията им? Или пробуденият от своята инертност зрител трябва да разпредели отговорността си, като щрака с дистанционното през десет минути от едната на другата програма с надеждата да улови най-важните моменти от изпълненията и посланията на призоваващите?
На кого му пука обаче за всеобщността на идеята? Важно е "нашата" да е по-привлекателна, по-зрелищна, т.е. по-печеливша - не за благотворителните каузи, разбира се, а за джобовете на продуцентите и наетите в жестока конкуренция между двете предавания родни "звезди" на публичността. Макар че най-алчните от тях останаха извън кулисите заради високите хонорари, които си поискаха (като Лора Крумова и Азис, например).
"Байландо" опита да спечели преднина с два дни по-ранното си начало от "Шесторката" и любопитството на публиката от непознатия мексикански формат. Но и колебанията се появиха по-рано, защото стана ясно, че вотът на зрителите ще елиминира най-слабо гласуваните с смс-и участници. Какъв е смисълът да се стоварва печалбата от състраданието само върху една от "мечтите", когато биха могли всички да получат своя дял от подкрепата? "Великолепните" пък разчитат на по-ясната си концепция и вече доказаните с отчетност ползи от първото издание на шоуто. В него няма елиминиране, а само степенуване на участниците, защото всички пари отиват само за една, предварително оповестена, кауза. Но спомените за доста скучноватото и неубедително представяне на "звездите" в първото предаване едва ли са се разсеяли от енергичните опити на Ани Салич в рекламните заставки да привлече отново зрителите на страната на БТВ.
Драматичните истории на участниците в "Байландо" вече са оповестени. И всяка една от тях заслужава своя "добър край". И нашата подкрепа за сбъдването му. Създаването на условия за нов живот на децата без родителска грижа от дома в Шумен също е значима причина за тези, които ще изберат "Великолепната шесторка". Жалко е само, че за пореден път вместо да се обединим, се налага да се разделим, за да сбъднем мечтата за "кой е по-по-най" от великата медийна индустрия. Остава ни утопията, като подкрепяме силните (застъпниците на страдащите) и слабите (борещите се за рейтинг), да съберем достатъчно пари, та, както каза в ролята си на жури Нешка Робева: "Да изгоним управниците, които нехаят за държавата, и да си купим по-добри отвън". Пък може те да успеят да създадат по-добри закони. Не само за телевизиите...
 

Срещу цинизма на "Великолепната шесторка" и "Байландо" Председателят на сдружение "Свети Мина" Красимира Обретенова е изпратила отворено писмо до водещата на предаването "Великолепната шесторка" по Би Ти Ви Ани Салич. Писмото е разпратено до редакциите на всички национални електронни и печатни медии, до премиера Бойко Борисов и УНИЦЕФ image Красимира Обретенова

Уважаема Ани Салич,

В качеството Ви на журналист, рекламно лице и водеща на шоуто "Великолепната шесторка", към Вас се обръща една от хилядите обикновени майки на три деца, едно от които НЕизоставено дете с увреждания - много увреждания, след банална вирусна инфекция в бебешка възраст.

Обръщам се към Вас, както като инициатор и участник в нищожни, мънички, благотворителни кампании за изоставени и неизоставени деца, така и като бивш журналист, който е БИВШ, защото се превърна в болногледач на детето си и в лаеща вълчица срещу убийствената, некадърна и безотговорна управленска и административна социална система на България.

Хиляди родители на деца с увреждания се надяваме тазгодишните продукции "Великолепната шесторка" и "Байландо" да НЕ успеят, въпреки, че няма такъв шанс. Не искаме да успeят, защото това е поредната цинична експлоатация на човешкото милосърдие на българските граждани и скъпа медийна акция, наливаща пари в пустиня.

А тази акция няма шанс да не успее, защото наивната българска публика продължава да вярва в сълзливи, комерсиални, профанизирани, благотворителни пиаракции, измъкващи и последното бедняшко левче от джоба й с лигави, инфантилни призиви за илюзорна помощ.

Защото провала на шоуто Ви и на "Байландо" е шанс държавното чиновничество да бъде принудено да си свърши работата.

Уважаема Ани Салич,

Нямаше да си позволя да съм толкова груба, ако Вие и цялата медийна гилдия си бяхте направили журналистическия труд да обясните на обществото и на властта, ЗАЩО България води класациите в ЕС по детска смъртност, по брой деца с увреждания, по брой изоставени деца и по брой изоставени деца с увреждания, по брой изоставени деца от ромски произход и т.н.

А Вие не го направихте, защото проблемите на изоставените деца са лесносмилаеми като редакционна материя и е по-лесно тези деца да се използват с комерсиален медиен продукт за обществен имидж, отколкото да се разрови цялата бюрократична, институционална, нормативна и управленска система, която пълни домовете за изоставени деца и не прави живота на "семейните" деца по-добър, независимо дали са с увреждания или не.

И за това да се говори ежедневно, а не ежесутрешно да се лъска егото на стари и нови управленски люде.

Самият факт, че на пресконференцията за "ВШ"2 зам.-министър Валентина Симеонова каза, че, цитирам по памет: "предимно бедни семейства си изоставят децата", означава, че тя изобщо не е наясно с генезиса на проблема, както и всички, които споделят становището й.

Основната част от изоставените здрави деца, са "произведени" в многолюдни непрекъснато размножаващи се ромски семейства, а децата с увреждания - от семейства КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ОБЕДНЯВАТ и ОСКОТЯВАТ, грижейки се за детето си. Та между двете издания на "ВШ" съвместно с УНИЦЕФ Би Ти Ви трябваше да установи, че:

- основната причина за многото изоставени ромски деца е "помощ"-ната социална политика, която стимулира "излишната" раждаемост сред най-бедното ромско население. Стимулира я и липсата на законодателно криминализиране на малолетната раждаемост като сексуален тормоз и злоупотреба с малолетни и непълнолетни деца сред най-бедните роми.

Стимулира я липсата на управленски капацитет и ВОЛЯ за ефективна (а не предизборна) интеграционна стратегия и ефективни проекти за реалната интеграция, паралелно с нужните рестриктивни мерки срещу гражданската, обществена и родителска безотговорност, замаскирана с уж традиционните и манталитетни особености на ромския етнос.

Отдадени на социална кауза медия и организация като Би Ти Ви и УНИЦЕФ трябва да знаят и да кажат на обществото, че написаното по-горе се споделя от огромна част от образованите, квалифицирани и реализирани роми. Като медия трябваше да знаете, че няма страна в света, която да може да осигури ресурс да интегрира такъв огромен брой хора, които само и единствено се размножават, за което плаща 2 млн. работещо население от 7 млн. граждани.

За богата държава с 30 млн. население 2% неефективно население е поносим социален казус - но за бедна държава със 7 млн. население с 10% интензивно размножаваща се примитивна общност с нулев обществен потенциал - няма социално спасение, а цифрите са относително точни.

В крайна сметка в България едно семейство на работещи родители с НЕизоставено дете с увреждане с данъците си издържа толерираното от медиите и социалната система и държавата като институция, "размножаване" на неефективно, неработещо, неграмотно, неквалифицирано население, както и изоставените от него деца, които допълнително се обгрижват и от благотворителни кампании.

Когато родител като нас се опита да получи енергийна помощ, няма шанс, защото надвишава минималния доход от 130 лв. на член от семейството - колкото струват два пакета памперси и няколко пакета мокри кърпички. Но неграмотната малолетна майка, която е започнала да ражда от 12-годишна, оставила е три деца на държавата, „грижи се” за две и е заченала поредно, получава всичко, което поиска.

Никой не се интересува работещите родители получават ли си редовно заплатите, като им ги забавят с няколко месеца (каквато масово е икономическата ситуация в момента), с какво си издържат децата, с какво си плащат лекарствата, тока през зимата (ако детето е по цял ден в къщи с баба си или е болно и не е в дневен център или училище), рехабилитацията, лечение, ремонтите в къщи, лечението на другите членове на семейството, с какви средства се отглеждат здравите деца в семейството…

Ако няма баба или дядо - пенсионер или да си зареже работата и да остане като болногледач в къщи, най-често майката остава за болногледач, зарязвайки кариера, бъдеще - срещу 200 лв. обещетение от държавата.

Като журналист би трябвало да знаете, че преобладаващата част от семействата с деца с увреждания са семейства без бащи, защото те бързо се спасяват от родителската безнадеждност…

Трябва да знаете и, че една от причините да не можем да работим е, че почти ежедневно обслужваме социалната и здравна бюрокрация, за да получим поне малкото облекчения, предвидени от системата.

Една водеща медия със социални претенции трябва да знае и за каже ясно, че идиотската политика на геноцид над изоставените деца и за семействата с деца с увреждания се "произвежда" основно от Агенцията за социално подпомагане, а тя е една социална жандармерия - некомпетентна паразитна структура, заедно с още десетина институции с дублиращи функции, отдели, дирекции и т.н.

В основата на паразитното съществуване на тези структури стои базисната липса - няма статистика и анализи за броя на децата с увреждания по основни и съпътстващи диагнози, интензитета на увеличаването на броя на тези деца и най - важното ПРИЧИНИТЕ!!! за този интензитет, както и за РЕГЛАМЕНТИРАНОТО ОБЕДНЯВАНЕ на тези семейства чрез Закона за социално подпомагане, Правилника за прилагането му, други закони, подзаконовите нормативни актове - заповеди, указания и пр. - дело все на бюрократи - малоумници.

Липсата на такава информация води до грешно осведомяване на съответните европейски финансови структури, откъдето идват грешни параметри и условия за реализиране на проекти.

С такива грешни проекти от властта голям брой НПО се крадат и прахосват милиони евро за дневни центрове за рехабилитация, които по същността си са изолатори за семейни деца - ограничен брой специалисти, некомпетентни и нископлатени и грижите за децата там са почти като в дом за изоставени.

Една водеща медия със социални претенции трябва ежедневно да коментира "производството" на деца с тежки заболявания и увреждания причинени от некомпетентната, безотговорна, престъпна здравна система, както и последствията от Чернобилската авария за нацията ни и по-скоро престъпното за тогавашната власт ненавременно прилагане на мерки за ограничаване на последствията от радиационното замърсяване на страната ни - "реколта", която сега пълни детски инвалидните колички и домовете за изоставени деца!

Уважаема Ани Салич,

За да се затвори входът към институциите, каквито претенции имате във "ВШ", е нужно ЯРОСТНО да се притисне политическата система и властта да регламентира реална подкрепяща политика за "семейното" отглеждане на децата с увреждания, а не политици и залязващи шоу звезди да се превземат в естрадни кампании, които заедно с останалите подобни мащабни или спорадични събития не решават дори частично проблемите в системата.

И поради това са манипулативни и омерзяващи, а децата, участващи в тях – цинично използвани като марионетки.

В момента деинституционализацията се извършва механично и под натиск от ЕС, а не защото държавата ни иска и знае как да го направи - децата с увреждания се връщат при бизките им и там те живеят малко по-дълго, но също толкова бедно и ги погребват в семеен, а не в домски гроб.

Колкото и да пълним страната със защитени жилища и да търсим приемна и осиновителска грижа – от едната страна ще се налива - от другата ще изтича. За българските медии ние, обречените на децата си родители, сме само герои от "планьорки" - ревем и хленчим.

И няма кой да покаже цената на битките ни да сме отговорни родители и граждани - ПРИМИТИВИ с убити мечти, с мизерен живот, в скапани жилища, във вечно безпаричие, с изтормозени здрави деца, заради решаването на проблемите на братчето или сестричето с увреждания…

А децата ни с увреждания умират почти като в дом на ужасите – много обичани, но някои недохранени, други нелекувани, нерехабилитирани, доосакатени…но на никого не му пука - докато не постъпят в дом, където са по-забележими. В крайна сметка акции като "ВШ" правят привлекателна възможността ИЗВЪН семействата си да осигурим нормален живот на децата си вместо да мизерстват при близките си.

В този смисъл се надявам да отговорите на въпросите поставени по-долу от десетки родители на деца с увреждания, прочели отчета на УНИЦЕФ от "ВШ"1 в интернет мрежата:

1. В новата кампания на УНИЦЕФ за ДМСГ Шумен заложеният план представлява изцяло превенция на изоставянето, а не затваряне на дом. Как всъщност ще се затваря дом, след като не са предвидени оценки за състоянието и нуждите на децата?

Предвидена е актуализация на съществуващи оценки, които реално са проформа. С този план ще се профилактира изоставянето, НО няма да се затвори този огромен дом, а и отново са планирани прекалено много нови звена, които ще си дублират дейността.

2. Отчетът на УНИЦЕФ от първото издание на шоуто за строителството и ремонтите на сградите е сумарно обобщен, няма публикувана документация за процедури за конкурси по възлагане на ремонтите, строителната дейност, доставката на средства и обзавеждане, това са пари на дарители и би следвало процедурите да са детайлно отчетени и прозрачни.

3. Кое наложи да се влагат пари за луксозни къщи, без да е гарантирана устойчивост на услугата, тъй като е известно нисък бюджета, с който годишно разполагат Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ)?

4. Услугата ЦНСТ, така както е приета методиката, е дефинирана като услуга за "ДЕЦА". Следователно, тази услуга в тези ЦНСТ не обхваща лица над 18 години. Какво се случва с настанените деца, след като навършат 18 години? След като е решено, че са изчерпани всички възможности - в Дом за възрастни ли ще отидат тези младежи?

5. В две от къщите са настанени младежи. Но в същото време не е ясно има ли официално одобрена методика за ЦНСТ за младежи, което води до въпроса: как се финансира тази услуга и устойчива ли е тя, сигурен ли е бюджетът и за следващите години, включена ли е в системата от услуги в общността…

Две Могили - къде се намира на картата този полуград, полусело и какви услуги в общостта има там? Защо отново персонал от Могилино се грижи за тези деца?

6. Включени ли са в щатното разписание на ЦНСТ за младежи необходимите специалисти и какви, защото ако не са включени, е съмнително тези младежи да могат да получават в Две Могили и в Гложене услуги извън ЦНСТ (едва ли там има дневен център).

7. Относно ЦНСТ за деца (в Русе, Варна и София) е видно от методиката, че не са включени всички видове специалисти, които са нужни, в такъв случай трябва да се знае тези деца ползват ли услуги извън общността и къде и достатъчно ли са?

8. Твърдите, че моделът Могилино е модел за затваряне на институции? Значи ли това, че смятате ЦНСТ за единствен възможен вариант за деинституционализация и не противоречи ли това твърдение с поредната ви кампания?

Уважаема Ани Салич,

Като социално отговорна медия, каквито претенции има Би Ти Ви във Ваше лице, трябваше да знаете, че не обществото, а първо институциите трябва да си свършат работата, а после тази работа да се подпомогне с медийни и благотворителни кампании.

А една от важните журналистически задачи, които не изпълнихте, е да обясните, че случващото се в Могилино преди филма на Би Би Си, както и за сегашната чудовищна ситуация в социалните домове и семействата ни има конкретни виновници.

Част от тях са бившата шефка на ДАЗД Ширин Местан и екссоциалната министърка Емилия Масларова. Вместо да са подсъдими за престъпна безотговорност, причинила смърт и телесни повреди на повече от едно деца - едната е участник в подобно цинично благотворително шоу, а другата е преподавател в български университет.

Каузата на Красимира Обретенова вече е подкрепена от група във "Фейсбук". Писмото на майката от Добрич предзивика вълна от реакции и коментари в мрежата. Г-жа Обретенова все още не е получила отговор от Би Ти Ви.
Гласувай:
33
01. nadagr - Какво да говорим, Иле,
30.09.2010 12:12
тя алчността, гарнирана с простотия, изпъква като въшка на чело.
Това мога да добавя към всичко изписано и изговорено за тъй наречената благотворителност.
цитирай
2. avangardi - Наде, то не е и за говорене! Това е наглост!!!
30.09.2010 13:57
nadagr написа:
тя алчността, гарнирана с простотия, изпъква като въшка на чело.
Това мога да добавя към всичко изписано и изговорено за тъй наречената благотворителност.

Ако пък почнем да гадаем и какви хонорари са прибрали жури, водещи и участници, вместо направо да бъдат дарени за някоя кауза, картинката ще стане още по бутафорна. Направо не ми се пише. Държавата и управниците са абдикирали от задълженията си, а ние се правим на милостиви!? И това ако е милосърдие и милост, Бог да ни пази!

цитирай
3. makont - Подкрепих групата,
30.09.2010 14:57
не гласувайте, държавата ще си прибере 20% от есемесите, което и е добре дошло, хонорарите на участниците и за децата пак няма да има нищо. Мисля, че не ние трябва да изчистваме съвестта си, дарявайки по 1,2 лв. и то не на когото трябва, защото никой не ни се отчита къде отиват тези пари.
цитирай
4. avangardi - Благодаря ти за коментара!
30.09.2010 15:07
makont написа:
Подкрепих групата, не гласувайте, държавата ще си прибере 20% от есемесите, което и е добре дошло, хонорарите на участниците и за децата пак няма да има нищо. Мисля, че не ние трябва да изчистваме съвестта си, дарявайки по 1,2 лв. и то не на когото трябва, защото никой не ни се отчита къде отиват тези пари.

Реално за децата или за някой от каузите, които залагат ще останат около 40 ст.!!!

Равнопоставени ли са каузите - инвалид, наркоман, болна сестра, издаване на албум на певец, сираци...!!!??? Всеки си има необходимостта и надеждата!!! А всички останали, като са толкова милостиви, защо не си дарят хонорарите!!!???
Като е благотворителност, да е точно така!!!
цитирай
5. mileidi46 - :(((
03.10.2010 03:01
Ne znam ve4e kakvo da kaja...na6iqt narod e mazoxist..a politizi,medii..nqmam komentar..
Neznam kakvo trqbva da ni se slu4va pove4e..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 6520215
Постинги: 1864
Коментари: 10035
Гласове: 80715
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930