Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2009 08:19 - Най-популярните събития през 2008-а. Тази луда, луда 2008-а!
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 4171 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2009 09:37


Най-популярните събития в новините през 2008-а

В годината преди парламентарните избори интересът към политиката отстъпи място на катастрофи и бедствия

Лошите вести започнаха да пристигат още в началото на януари с потъването на кораба "Ванеса" в Керченския пролив и гибелта на български моряци. 
Беше намерен и оцелял, който разказа подробности за последните минути на борда на бедстващия плавателен съд. 
Взривовете в Челопечене, които разтресоха София в едно ранно юлско утро, и земетресенията, усетени в столицата, бяха гръмовни събития, чието ехо заглъхваше дълго.
Пожарът в нощния влак София-Кардам в края на февруари, когато загинаха осем души, и разследването на причините за трагедията предизвикаха нови дебати за състоянието на железниците.
Новините за студ, сняг и проливни дъждове бяха по-четени от прогнозите за хубаво време или жеги.
Най-голям интерес към интригите от партийната сцена беше регистриран около промените в кабинета през април, когато Румен Петков и Михаил Миков си размениха местата в МВР и парламента.
През есенния политически сезон ефекта на снежна топка в новините предизвика самоубийството на Ахмед Емин, началник на кабинета на ДПС лидера Ахмед Доган. 
Последваха предсмъртното писмо, адресирано и до Сокола, отсъствието на шефа му от погребението и неговото интервю пред в. "Труд" под заглавие "Имам един живот, ако мога, ще си купя и летяща чиния".
Неразкритото убийство на сестрите Белнейски вероятно ще бъде и сред темите на 2009 г., особено след огласените резултати от нова аутопсия в края на май, че момичетата са били прегазени от кола. 
Съдебният медик проф. Стойчо Раданов обаче се самоуби, а жълти издания през последния месец обявиха, че автомобилът бил част от кортежа на министър...
Масов интерес сред аудиторията предизвикаха още слънчевото затъмнение в началото на август и една криминална случка от края на февруари, когато маскирани нахлуха в апартамент в столицата, биха и рязаха уши
Сред човешките трагедии през годината бяха също:
* Отвличането на изпълнителния директор на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев, който по-късно бе пуснат, а бе похитена съпругата му Камелия,
* 18-годишно момиче, жестоко убито от ревност,
* Седем младежи загинаха на пътя Пловдив-Асеновград,
* Педофил застреля 15-годишно момиче и рани две деца в Трън,
* Изчезването на фотографа Декстър, открит прегазен от влак два месеца по-късно.
В криминалната хроника №1 обаче стана убийството на "писателя - мутра" Георги Стоев. 
Освен с новините от Брюксел за спрени средства по еврофондовете, традиционно висок интерес предизвикваха случки и коментари от странство за страната ни и наши сънародници:
- Скандална реклама обижда българите
- БГ систърс - първо в Италия, по-късно и в България...
- Българка е загинала при самолетната катастрофа в Мадрид
- Трима българи сред стоте най-богати източноевропейци
- Хелзинки пропищя от наши роми - чуди се какво да ги прави
- Как бивш британски командос стана българска селска мома
- Британска туристка за Варна: Започнах да се влюбвам в този мръсен град

В спортните новини сред най-популярните имена през годината бяха футболистът №1 Димитър Бербатов и Максим Стависки, който тук се явяваше пред съда, а в родината си участваше в тв шоуто "Ледена епоха-2".
По време на олимпийските игри в Пекин най-много се говореше за неволите на волейболния капитан Пламен Константинов, избран по-късно за мъж на годината.
Вж. още: 2008-а в Sportni.bg - как завърши, обзор на събитията през ноември и останалите 10 месеца от годината.
Сред културните акценти най-силно се откроиха музикалните предавания в риалити жанра. 
БНТ проведе дълъг кастинг за песента ни на Евровизия 2008, по време на който беше дисквалифициран един от фаворитите - Стоян Роянов-Я-я. 
В крайна сметка за Белград заминаха диджеите "Дийп зоун" и Балтазар с англоезичния си хит DJ, Take Me Away, който обаче не се класира за финалната вечер. Догодина песенният конкурс е в Москва
Същинската битка на таланти в ефира се водеше между Би Ти Ви и Нова телевизия, която привлече Слави Трифонов като продуцент на алтернативния формат "Пей с мен" и обяви за награда рекордна сума - 500 хил. лева. 
Схватката се оказа с предрешен изход заради два бисера от кастингите на "Мюзик айдъл 2": Валентина Хасан и Иван Ангелов
Българката, живееща в Испания, постигна нечуван успех благодарение на разваления си английски. 
"Кен лий" - нейното изпълнение на песента Without You - беше пародирано по цял свят и коментирано от попзвездата Марая Кери, изпяла преди години най-известната версия на трагичната балада от 70-те.
Възпитаникът на Музикалната академия Иван Ангелов пък се самопровъзгласи за "Най-големия" сред 13-те финалисти в "Мюзик айдъл". Талантливият и артистичен айтозлия си спечели хиляди фенове, които боготворяха всяка нота, изпята от него.
Не успя да ги разочарова дори все по-неконтролируемото му поведение, но то логично доведе до изгонването му от шоуто заради неизвинено отсъствие.
Мюзикълът "Време за мъже" (Шестима свалят всичко, до край, на сцената на Младежкия) предизвика най-голям интерес измежду сценичните събития този сезон, наред с Най-опасната театрална премиера в света.
Честването на покойната Невена Коканова накара публиката да си спомни за една истинска театрална и филмова звезда. 
Разкриването на самоличността на Боянския майстор - 749 години по-късно - също се котираше високо в новините на културния фронт. 
В категорията "Арт скандал на годината" водещо място зае филмът "Баклава" на Алексо Петров. 
За него се разчу, след като бургаската прокуратура започна да разследва трейлърите, качени в интернет, като "скандални видеоклипове с деца", а създатели и разпространители на лентата бяха заплашени от затвор.
Медийните рокади също се оказаха неизчерпаем извор на новини и клюки. 
Събития на годината според публиката се оказаха напускането на главния сценарист в "Шоуто на Слави" Росен Петров и отстраняването на водещия на сутрешния блок в Нова телевизия Георги Коритаров.
През 2008 г. се разделихме с много известни личности, но най-голям шок предизвика ненавременната смърт на актьора Хийт Леджър. 
Той беше намерен мъртъв в апартамента си в Ню Йорк малко след като изигра демоничния Жокер в новия филм за Батман. "Черният рицар" имаше премиера по-късно през годината и се превърна в един от кинохитовете на годината. 
Лентата вече донесе на австралиеца посмъртни отличия за тази последна роля, а феновете му се надяват той да бъде номиниран и при "Оскар"-ите за поддържаща роля. 
Няколко находки на Марс (лед, вода, човешко изображение) се превърнаха в най-вълнуващите открития през годината. 
Събитие №1 за научния свят бе и пускането на Големия адронен колайдер в ЦЕРН. Експериментът обаче беше временно преустановен по технически причини - както по-късно стана и с пускането на европейската онлайн библиотека Еуропеана.
Още 10 топновини от света през 2008 г.:
- Изолирано от света племе откриха в Амазония
- Хирурзи откриха червей в мозъка на жена вместо тумор
- Рускиня стана Мис Свят 2008
- Наводниха нарочно Гран каньон
- 8-годишно момиченце от Йемен е жена на годината
- Обвиниха американска преподавателка, че прелъстила свой 14-годишен ученик
- Загина моделът Руслана Коршунова
- Тежък удар по италианско-американската мафия
- Най-грозните сгради и паметници в света
- Откриха най-сложния житен кръг

Най-обсъжданата кинозвезда през годината си остана Анджелина Джоли, която се появи през май в Кан с Брад Пит и в напреднала бременност. 
Актрисата роди близнаци месец и половина по-късно, а многолюдното семейство заживя в обширно имение във Франция.
По-късно фамилията се пренесе в Германия, където Пит се снима във филма на Куентин Тарантино Inglourious Basterds по сюжет от Втората световна война. (Вж. още: Браковете, бебетата, разводите, трагедиите).
В световен мащаб финансовата криза, настъпила през есента, успя да измести избирането на Барак Обама за президент на САЩ от първото място в новините за 2008 г. 
Пътят на първото афроамериканско семейство към Белия дом не беше лесен и остана във фокуса на събитията през цялата година. Причина за това бяха първичните избори, в които дори авторитетни издания виждаха като фаворит бившата първа дама Хилари Клинтън. 
Няколко месеца по-късно тя също се предаде пред харизмата на Обама, който вече си бе спечелил поддръжката на клана Кенеди, сп. "Ролинг стоун" и традиционното мнозинство кино- и попзвезди.
Скоро след неговата изборна победа в началото на ноември дойде и новината, че г-жа Клинтън е приела поканата му да стане новия държавен секретар на САЩ. Тя ще поеме поста от Кондолиза Райс.
Безспорно сред личностите на годината в международен план беше и френският президент Саркози, чиято страна председателстваше ЕС през второто полугодие, когато общността бе засегната от световната финансова криза.
След като помогнаха за освобождаването на българските медици в Либия и превърнаха завръщането им в София в най-четената новина в 10-годишната история на Netinfo.bg, Никола и вече бившата му съпруга Сесилия намериха отново любовта. 
Тя се омъжи за трети път, а той си доведе в Елисейския дворец нова първа дама - бившата супермоделка Карла Бруни, която бързо се превърна в образец за стил и елегантност в политическите среди. 
Звездите у нас също възприеха тайните бракове - оказа се, че актьорът депутат Андрей Баташов се е оженил тайно малко след като стана поредния елиминиран участник в танцовото шоу "Дансинг старс".

Събитията, които завъртяха света през 2008-а -От: Екип на Dnes.bg
Обама е на ход

Повечето световни медии определят като главно събитие на годината избирането на първия афроамериканец за президент на САЩ. Американската мечта се сбъдна: след като “повали” Хилари Клинтън в предварителните кръгове от надпреварата, Барак Обама спечели убедително президентските избори.
В навечерието на изборния ден любимата баба на Обама, която го е отгледала, почина. Той посвети победата си на нея.
44-тият президент на САЩ показа безпрецедентна енергичност при формирането на своя кабинет - доброволно се отказа от традиционната си ваканция и насрочи първото заседание с новите си съветници за 6:00 часа на следващия ден след изборите.
Обеща: да изведе страната от кризата, да създаде механизми за финансово регулиране, нови работни места, да проведе реформа в здравеопазването и образованието, да възстанови добрите отношения със света, да изведе американските войски от Ирак, да реши проблема с Афганистан и да започне работа по решаване на проблемите на глобалното затопляне на международно равнище.

Конфликтът Русия - Грузия

В разгара на лятото грузински войски нахлуха в размирния Южноосетински регион.
Реакцията на Москва бе светкавична, на територията на Грузия бяха изпратени руски войски. Конфликтът придоби мащабите на война.
На 12 август двете страни се договориха за спиране на огъня, а по-късно с посредничеството на ЕС подписаха план за мирно регулиране на конфликта.
В свой доклад Amnesty International твърди, че по време на конфликта в Грузия руските, грузинските и войските на Южна Осетия не са защитавали мирните граждани, а в някои случаи дори съзнателно ги атакували.
В документа се казва още, че двете страни в конфликта са използвали касетъчни бомби, довели до смъртта на стотици хора.

Русия - президентски игри

На 2 март Дмитрий Медведев спечели изборите за президент на Русия със 70,28% от гласовете.
На 7 май новоизбраният президент встъпи в длъжност, а един ден по-късно предшественикът му Владимир Путин стана премиер и запази ореола си на централна фигура в руската политика.
Заслепен от харизмата на Путин, Медведев предложи промяна в конституцията на страната: президентският мандат да бъде удължен на 6 години.
През цялата година не стихнаха неофициалните прогнози на руски, европейски и американски анализатори, че сегашният президент на Русия ще подаде оставка през 2009-а, което ще даде възможност на Путин да бъде избран за нов президентски мандат.

Новата държава

През 2008-а се роди и още една нова държава на Балканите – Косово. На 17 февруари косовският парламент прие декларацията за независимост.
Декларацията бе предложена от премиера на Косово Хашим Тачи, който от трибуната на парламента говори и на сръбски. Хиляди хора се стекоха към площада пред грандхотел "Прищина" с развети знамена и хванати за ръце.
Същевременно сръбският президент Борис Тадич заяви, че "Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово". Премиерът на Сърбия пък обвини САЩ за "фалшивата държава".
Към момента Република Косово е призната от над 50 страни в света (включително и от бившите югорепублики Хърватия, Словения, Македония и Черна Гора).

Чао, Кастро

Почти 50 години след кубинската революция още един легендарен световен лидер - Фидел Кастро, слезе от политическата сцена. Наследи го неговият по-малък брат - Раул.
След новината за оттеглянето на Фидел Кастро лидерите на редица страни заявиха, че очакват демократични промени в Куба.
Но надеждите за „икономически подем“ в Куба като че ли бяха попарени от финансовата криза, споходила света през септември.

Кризата

На 15 септември Bank of America погълна третата по големина инвестиционна банка - Merill Lynch, а Lehman Brothers обяви банкрут.
Всички 185 страни членки на Международния валутен фонд проявиха своята сплотеност в борбата с кризата.

Ужас в Мумбай

На 26 ноември терористи атакуваха хотели, болници, квартали, киносалон и гара в индийския мегаполис Мумбай, нанесоха множество материални щети и взеха заложници. Операцията по неутрализирането на многобройните нападатели отне на индийските сили за сигурност повече от две денонощия.
Над 170 души загинаха при нападенията на терористите, а стотици бяха ранени.
Индийските власти твърдят, че нападателите са получили „бойната си подготовка“ в Пакистан и са пристигнали в Индия по море от Карачи.

Най-после! Заловиха Радован Караджич

На 21 юли, след 13-годишно издирване, сръбската полиция залови Радован Караджич в Белград.
Координаторите на ареста Расим Ляич и Владимир Викчевич заявиха, че Караджич се е укривал в Белград и е променил външността си толкова драстично, че е бил неузнаваем дори за сътрудниците си.
Те показаха снимка на Караджич с бяла коса и дълга бяла брада. Той е работил в частна клиника, наемаща апартаменти в Белград, и е използвал името Драган Дабич.
През юли сръбските власти предадоха Караджич на Международния наказателен съд за бивша Югославия, за да бъде съден за множество военни престъпления, свързани с конфликта в Босна и Херцеговина от 1992-1995 г.

Атина гори!

В края на годината южната ни съседка Гърция преживява седмици на масови протести и безредици по улиците на главните й градове. Демонстрациите бяха провокирани от смъртоносен изстрел на полицай срещу 15-годишен тийнейджър, който хвърлял камъни и запалителни устройства по патрулка в района Екзархия в Атина.
С ескалирането на насилието бяха нанесени щети - някои от които значителни - на десетки банки, супермаркети и други фирми въпреки обещанието на премиера Костас Караманлис, че отговорните за смъртта на момчето лица ще бъдат наказани.
Протестиращите младежи са категорични - демонстрациите и шествията няма да спрат и през празниците.

Политическите събития на 2008-а

1. Спирането на парите по ФАР

На 25 ноември Европейската комисия окончателно отне акредитациите на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и Изпълнителната агенция по ФАР в регионалното министерство. С това на практика България загуби окончателно 220 милиона евро по предприсъединителната програма. Веднага след спирането на парите министър-председателят Сергей Станишев заяви, че няма да “хвърля министри на вълците”, с което даде да се разбере, че оставки в правителството няма да има. Без спор спирането на парите е събитието №1 за годината.

2. Докладът на ОЛАФ

На 15 юли европейската служба да борба с измамите ОЛАФ оповести доклад, според който България е ощетила Европейския съюз с над 32 милиона евро. Конкретно беше посочена групата “Стойков-Николов”, която е осъществявала измамни схеми с внос на стари машини от Германия, представени като нови. Впоследствие се оказа, че Стойков и Николов са едни от най-крупните спонсори на президента Първанов и на БСП. През есента германските съучастници на Стойков и Николов получиха ефективни присъди, докато в България делото все още продължава. Междувременно обвинението срещу Людмил Стойков за източване на САПАРД отпадна, остана само това срещу Николов. В края на годината британският вестник “Таймс” нарече премиера Станишев “лидер на най-корумпираната държава в Европа”.

3. Оставката на Румен Петков и ремонта на правителството

Вътрешният министър Румен Петков подаде оставка на 13 април заради скандалите в министерството. Натискът за оставка започна да се засилва, след като изтекоха разпечатки на телефонни разговори, от които се разбра, че висши антимафиоти са предупреждавали разработвани по различни операции, включително алкохолни босове за проверки на складове, в които се съхранява продукция без бандерол. В хода на скандала стана ясно, че Петков се е срещал нерегламентирано с “оперативно интересните бизнесмени” “братя Галеви” от Дупница, а при опита си да се защити министърът оповести, че бившият застраховател Алексей Петров е секретен сътрудник на Държавната агенция за национална сигурност. Станишев обяви, че приема оставката и тя ще бъде разгледана в контекста на планираните промени в кабинета. На 24 април премиерът обяви промените – Михаил Миков смени Петков в МВР, а Валери Цветанов – Нихат Кабил в земеделското министерство.

4. Агентите в медиите

Комисията по досиетата обяви в края на годината имената на сътрудниците на Държавна сигурност в две чувствителни за общественото мнение институции – националното радио и националната телевизия. Преди това бяха обявени имената на агентите в БТА и Съвета за електронни медии. Двама членове на регулаторния орган се оказаха ченгета – Михаил Вълков и Людмил Стойков. Последният беше принуден да напусне Съвета поради несъвместимост по закон. Сред имената на агентите, работили в държавните медии, бяха съобщени Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, Николай Конакчиев, Атанас Свиленов, Борислав Джамджиев, Цоня Събчева, Мартин Минков, Хачо Бояджиев, Нидал Алгафари, Александър Авджиев, Божана Димитрова и други. За оповестените не последваха санкции, макар че ръководството на БНТ заяви, че очаква работещите в държавната медия да напуснат сами.

5. Смъртта на Ахмед Емин

На 17 октомври беше намерен мъртъв личният секретар на лидера на ДПС Ахмед Доган Ахмед Емин. Тялото му беше открито в т.нар. сараи на Доган в Бояна. По-късно беше оповестено, че Емин е оставил предсмъртно писмо. При разнищването на случая излязоха наяве факти, свързани с бизнес и политически отношения на върхушката в ДПС. Доган запази мълчание по случая, който разтърси партията и създаде усещане, че срещу ДПС е организирана атака. До ден-днешен съмненията, че Емин наистина се е самоубил, остават.

6. Преките избори за председател на СДС

На 14 декември в СДС се проведоха първите преки избори за председател на партията в българската политическа история. За балотажа на 21 декември се класираха Мартин Димитров и Румен Христов. Спечели Мартин Димитров. Дали това ще има оздравителен ефект за партията, ще се разбере половин година по-късно – когато трябва да има парламентарни избори.

7. Протестите на фермерите

През цялата година земеделските производители протестираха почти непрекъснато. Основните им искания бяха за промяна в начина субсидиране и за своевременно превеждане на помощите. В резултат на протестите подаде оставка шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев. Финалният щурм на земеделците беше преди Коледа, когато те блокираха с трактори центъра на столицата. Министър-председателят Станишев пое ангажимент в бюджета за 2009 година да бъдат заделени над 170 милиона за подпомагане на производителите, но според повечето участници в протеста проблемите в сектора остават.

8. Първанов – ловец

Президентът Първанов беше забелязан да ловува в горите край Симитли в края на февруари по време, когато беше обявен национален траур заради загиналите 8 души във влака София-Кардам. От президентството не опровергаха категорично, а т.нар. сериозни медии не обърнаха внимание на случая. В края на годината Първанов отново се забърка в ловен скандал – този път международен. По време на посещението си в Узбекистан между 5 и 11 ноември държавният глава застрелял защитен вид козел, вписан в Червената книга. Гафът отново беше отминат с мълчание.

9. 47-ият конгрес на БСП

На поредния си конгрес социалистическата партия преизбра за свой председател Сергей Станишев. Решено беше висшият съвет на партията занапред да се нарича национален, а също така длъжностите министър-председател и председател на БСП да не могат да се съвместяват. Ограничението обаче не важи за завареното положение. При избора на ново изпълнително бюро в него не попаднаха министрите на икономиката Петър Димитров и на регионалното развитие Асен Гагаузов, което се тълкува като начало на техния политически залез.

10. Учреди се движение НАПРЕД

На 2 ноември ВМРО, ЛИДЕР и Земеделският народен съюз учредиха движение НАПРЕД. Реч пред учредителите държа бизнесменът Христо Ковачки, смятан за вдъхновител както на ЛИДЕР, така и на НАПРЕД. Малко по-късно прокуратурата предяви обвинение срещу Ковачки за данъчни престъпления и му определи мярка за неотклонение от 300 000 лева, впоследствие намалена на 200 000. Новото политическо обединение заявява амбиции да се намеси сериозно в разпределението на мандатите на парламентарните избори догодина. Трите партии участваха заедно на местни избори в Петрич и Казанлък, където събраха по около десетина процента от гласовете.

2008-а - изпускаме ли инфлацията от бутилката
Вестник Монитор 29/12/2007 13:00:00

imageОчакванията за поскъпване отблъскват електората от политиците
Петкан Илиев

Поскъпването се оказа най-големият проблем за българина - по-голям от безработицата и корупцията. Социологическите изследвания показват, че и през следващата година очакванията са дори за още по-голямо покачване на цените - над половината от запитаните са категорични по-този въпрос. Това обаче не е само проблем за редовия български гражданин. Преполовило своя мандат, управляващото мнозинство също изпитва опасения от подобен развой на движението на цените.

Ако то изпусне духа от бутилката и инфлационните очаквания завладеят електората, спечелването на изборната битка след година и половина ще си остане химера за тях.
Какво подклажда подобни очаквания? На първо място, това е случилото се с цените през 2007 г. За ноември инфлацията в България на годишна база бе 12,6% и от страните-членки на Общността единствено Латвия е пред нас с 13,2%. Дори и да смекчим този резултат с хармонизирания индекс на инфлацията, с който борави ЕС, базата за инфлационните очаквания си остава изключително висока - 11,6% скок на цените в България според този индекс.
На второ място,
"либералната" икономическа политика
на правителството по отношение на т.нар. администрирани цени ще надуе реално цените на стоките от потребителската кошница. От следващата година се увеличава акцизът на всички видове горива и те ще поскъпнат с 5-8 стотинки, което според някои разчети може да провокира ценови скок дори от порядъка на 10%-15% за някои стоки. Така например, дори и без да са влезли в сила новите акцизи, цените на билетите за междуселищни превози скочиха предпразнично с 12%-20%. "Силният натиск" върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вероятно няма да позволи задържане на сегашните цени на електрическата енергията и вероятно още през първите месеци на 2009 г.
токът ще поскъпне между 5% и 10%
Заявки за поскъпване на водата валят от всички ВиК-дружества в страната и те се движат в рамките на около 30%. Цените на природния газ ще нарастнат от началото на следващата година в рамките на три месеца с близо 20%. И едва ли ДКЕВР ще устиска цената на парното да се запази. Тоест и там може да очакваме 10-12-процентно увеличение на цените, тъй като стойността на природния газ формира 80% от цената на парното.
На трето място, значителна роля за по-високата инфлация през 2008 г. може да изиграят външните фактори. В случая става въпрос не толкова за цените на петрола, колкото за факта, че "високата" инфлация през 2007 г. бе налице при евтин долар, което допълнително потискаше инфлационните тенденции. При очакваното поскъпване на щатската валута това може да бъде допълнителен стимул за нарастване на ценовите равнища. Много по-опасен фактор обаче е задаващата се
втора вълна на оскъпяване на храните
на световните пазари. Така например, за 2007 г. пшеницата поскъпна почти двойно и според оценките на анализаторите, ръстът на цените й изпреварва този на петрола и медта. Невижданите от години ценови равнища за соята, рапицата, царевицата пък предизвикаха (и ще продължат да влияят и през 2008 г.) поскъпването на месните и млечните продукти. А когато делът на храните в индекса на потребителските цени в България е три пъти по-висок от този в Западна Европа, това неминуемо ще се отрази по-силно и на инфлационния индекс.
На четвърто място, проинфлационна роля ще продължи да играе и през 2008 г. наблюдаваното раздвижването на пазара на потребителски стоки.
Кредитната експанзия на банките,
които атакуваха гражданите с "лесни" пари, повишените доходи на данъкоплатците, очакваните харчове от близо 2 млрд. евро от пребиваващите чуждестранни гости и други също ще изиграят своята роля за повишеното търсене и увеличените цени на потребителските стоки.
На пето място, очертаващата се тенденция на допълнителни харчове от бюджетния шизлишък в края на всяка година от страна на правителството, вероятно ще се повтори и в края на 2008 г., което ще предизвика допълнително търсене. Ударно похарчения до Нова година близо 1,4 млрд. лв.
"бюджетен излишък" ще надуе инфлацията
през януари и февруари поне с 0,2-0,4%.
Така, че в крайна сметка очакваното за 2008 г. от страна на правителството намаляване на инфлационния натиск до 4,5% в края на периода и 6,9% средногодишно може да се размине с 2-3% нагоре поради посочените по-горе фактори. През следващата година управляващото мнозинство вероятно ще задържи инфлацията на поносими равнища поне през първите 3-4 месеца на годината, за което ще помага и сезонният фактор. Но след това гаранциите за поскъпването на стоките и услугите ще липсват, тъй като намеците в посока на тяхното нарастване са налице още през тази година.

Тази луда, луда 2008-а! image
Весели празници от екипа на News24!

Тъй като е много модно в края на всяка година да се правят всякакви по вид и род класации, като се започне от политическо събитие на годината, та чак до най-красив бюст на риалити героиня, ние, екипът на News24, рекохме да дадем скромния си принос с една ретроспекция на великата 2008-а! Е, разбира се, няма как да не започнем с чудесата, случили се в политическите дебри.

На родната полит. сцена нещата бяха наистина динамични. Годината като начало беше белязана от безкрайните „уйови” скандали на Румен Петков. Покрай сръбския мафиот Будимир Куйович падна не една министерска глава, на първо място тази на титаничния червен министър на вътрешните работи. Ловният ищах на президента Първанов пък не беше в състояние да бъде спрян ни от национален траур, ни от Червената книга със забранени за лов екстравагантни козли. Другият значим герой на политическата сцена тази година за пореден път бе Ахмед Доган – великият гуру на българската политика, който с удоволствие би полетял и на летяща чиния, стига да имаше кой да му я направи. ЕС пък ни наказа, лишавайки ни от 220 млн. по програма Фар, нарече ни „шайка корумпирани престъпници” и ни показа прекия път към изхода. Повече от това – здраве! Или наздраве!

Разбира се, по белия свят всекидневно се случват много и най-разнообразни неща – къде хубави, къде по-малко...(въпрос на гледна точка!). Едно обаче е сигурно – САЩ имат нов президент. Черен. Революция в мисленето. Обрат в историята. Жалко, че 2 PAC не е между живите, за да види това. В Changes чернокожият рапър изпя емблематичното „We ain"t ready to see a black President”. Е, оказва се, че и такова чудо е възможно. Барак, не ни разочаровай (И не забравяй да изтеглиш войските от Ирак!).
imageЗа разлика от Обама, който идва с обещанието за промяна, в братска Русия са далеч от подобни нездравословни амбиции. Наскоро там даже взеха решение да удължат мандата на президента Путин (пардон, Медведев) на 6 години.

На европейската полит. сцена един много симпатичен мъж на име Никола Саркози влезе в ролята на „Миротворецът” и се погрижи за мира в Кавказ (добре, че има и такива хора!).
Сега остава само спешно да се намери някой добър човек, който да се погрижи и за Близкия Изток, защото там умират деца.

Безспорно събитието, завладяло икономическите среди през изтичащата 2008-а е ипотечно-икономо-финансовата криза. Голямото забавление от отчитане на огромни печалби привърши далеч преди някой дори да е помислил за това.
imageХора, които сме свикнали да виждаме по челните места на класации, я за най-богат човек на планетата, я за най-голяма яхта или други просперитето-доказващи вещи, загубиха милиарди долари. Соченият за финансов гуру Уорън Бъфет отново е сред първите, но този път в една не толкова приятна за него класация. Бъфет се е разделил с $16 млрд., но въпреки това не е на върха! На друг виден представител на хайлайф средите – Роман Абрамович , дори може да му се наложи да продаде яхтата си на стойност $210 милиона (добре, че има още четири!).

Разбира се, финансовата стихия не можеше да мине и без корпоративни фалити.
Тук може би дойде голямата изненада. Фалираха водещи банки като Лемън Брадърс, Беър Стърнс, а други се отърваха на косъм, като получиха финансиране от държавата. И накрая, като за финал дойде изградената от Бърнард Мейдоф пирамида, в която “инвеститорите“ са загубили около $50 млрд!

2008-а освен всичко друго беше и изключително пъстра и в технологичен аспект. Като започнем от групата руски и не толкова учени, пресъздаващи началото на всички начала – Големият взрив (с изключителното име Големият адронен колайдер), минаваме през редицата доказателства за наличието на живот на Марс, а именно откритата вода на северния полюс на планетата, та стигнем чак до фантастиката – невидимо наметало, което пречупва светлината и по този начин скрива обектите под себе си.

В спортно отношение имаме няколко велики постижения – разбира се, трансферът на Митко Бербатов в английския гранд Манчестър Юнайтед е едно от тях – честито, Митко, все по вода да ти върви!
Ще споменем естествено и Олимпиадата в Пекин – все пак взехме цели два златни медала!!! Опа, грешка, един бил! imageПлюс още 1 сребърен и 3 бронзови!
Благодарим ти, Руми, гордеем се с теб!
И на последно място, но не и по значение – в спортната есенция на 2008-а влиза с почти 100% сигурност и фактът, че България няма да участва и на следващото световно по футбол. Отново. Благодарим ти, Пламен Марков!

Разбира се, на западния (и не само) фронт на родния шоубизнес не всичко е спокойно! Първо красивата исландка imageАсдис се пресели в китна България (като донесе и съпруга си, някой си Гунлаугсон - евтин исландски нападател с недоказани качества, кадър на ЦСКА) и превзе родния (по-малко) хай (и повече) лайф, стана част от златния списък на Визаж и общо взето се снима за всяко списание, което я поиска. Не знаем дали е удачно да се споменават и всички фолк и поп бебета (за щастие не всичките от Коко Динев), които бяха заченати и/или се родиха през 2008-а, но айде, нали след някоя и друга година за тях ще се пише и говори!

imageДа кажем и няколко добри думи за всички риалити звезди, главно от женски пол, които също дадоха своя (при някои едър, при други среден, а при трети направо пренебрежително малък по размер!) принос за значимите събития в родния шоубизнес. Благодарим ви, мили момичета за прекрасните моменти!:)
Да не забравяме и че именно риалити героини избраха и Мъжа на Годината – това е Благой Иванов!! Как кой Благой? Този на златното момиче на 2008-а – Златка Райкова!

Накрая на тази изпъстрена с мили и свидни моменти 2008-а година, екипът на News24 иска да пожелае на всички свои приятели и обратното на приятели много, ама наистина много здраве, късмет, щастие, мир и любов! С най-искрени чувства желаем на всички весели празници и Честита Нова година!

За News24 2008-а беше рождена – съответно изпъстрена с много моменти, сътворени от принципа „проба-грешка”! Но като всичко първо в живота, ние ще запазим за нея само най-мили спомени. А за догодина си пожелаваме още повече успехи, още повече статии, още повече читатели, приятели и една кола с усмивки!:)

Екипът на News24



Гафове съпътстваха управлението на София през 2008 година

 

imageБойко Борисов и администрацията му решаваха конфузните ситуации “на пожар”. Кметът се раздели с доверени хора от екипа си. А в кабинета му влязоха световни личности.

Гаф след гаф белязаха управлението на София през 2008 г. Срив в интернет записването на деца за детски градини, четири района пред боклучена криза, пет дни през лятото преливащи кофи в центъра, защото “циганите отидоха на море”, приемане и отмяна на новите размери за данък коли, драма чия да е “Топлофикация-София”, скандал с уреждане на автобусни линии за частно обслужване и уволнение на заместник-кмета по транспорт Велизар Стоилов. Това са по-сериозните издънки на администрацията от “Московска” 33. 

Он-лайн в Детска градина

Организираното за първи път на 4 февруари интернет записване за детска градина претърпя фиаско. Струващата на софийските данъкоплатци около 200 000 лв. система се срина и блокира. Хиляди майки и татковци цъкаха безуспешно мишката на домашния или служебен компютър в опит да регистрират детето си. Набързо изкарали курс за компютърна грамотност баби и дядовци скубеха коси дали внучето е регистрирано.

За детска градина кандидатстваха над 15 000 деца за два пъти по-малко свободни места. Извън детско заведение за следващата година останаха около 8 000 деца – 3333 за първа група в детски градини и яслени групи и 4700 за втора, трета и четвърта групи в градините.

Заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова подаде оставка на 11 февруари заради он-лайн провала, но кметът Борисов не я прие. Три дни по-късно обаче беше уволнен Камен Йорданов, директор на общинската дирекция “Образование”. За следващат година хлапетата ще се класират по точкова система, а не според реда на интернет записването. Най-много точки ще се дават на деца сираци или полусираци, както и на деца на родители с трайни физически увреждания. Сред критериите за по-предно класиране е и адресна регистрация в София.

Яйце по Борисов

Срещу недостига на места в детски градини общината започна строителство на нови детски заведения. Неочаквано, освен адмирации, това породи и недоволство. При първата копка за детска градина в “Красно село” на 17 юли възрастна жена проби мерките за сигурност край кмета и хвърли яйце по него. Само неточният й мерник спаси Борисов от разбиване на белтък и жълтък в главата му. “Дърти вампири, ще ви скъсам комунистите”, реагира гневно кметът. Два-три месеца по-късно той спря строежа.

Без охрана

Пред криза с охраната на детските градини и училища се изправи кметството. От 1 май учебните заведения щяха да останат без гардовете на “Егида”, заради изтичане на договорите. Спешно те бяха удължени до новата учебна година, а междувременно всяко училище проведе конкурс за охрана.

Затворени очи пред чистотата

Кметският екип проспа и крайния срок от договора за почистване на 4 района - “Люлин”, “Витоша”, “Овча купел” и “Триадица”. На 20 март от концесионера “Новера” съобщиха, че спират да ги чистят от 1 април, заради изтичане на договора с общината. На 27 март Столичният общински съвет /СОС/ упълномощи кмета да подпише анекс за удължаване на договора до 31 март 2009 г.

Червени оракули

Общинските съветници от БСП познаха предварително победителя в конкурса за нов чистач на града от 2009 г. Червените запечатаха името му в плик месец, преди официално да се назове от общината. Австрийската фирма “Заубермахер България” спечели, а името й бе в плика на БСП. Заради този факт и оспорването на резултата от конкурса от фирма “Титан Чистота-София”, участвала в процедурата, още не е подписан новия договор.На този етап и няма как да стане, защото на 30 декември съдът постанови да не се възлага на австрийската компания обществената поръчка за чистене на пет района - “Люлин”, “Витоша”, “Овча купел”, “Триадица” и “Младост”. За последния район сегашният концесионен договор също изтича в края на март 2009 г.

Зарит с боклук център

За пет дни през юли центърът се зари с боклук, тъй като 200 служители на концесионера напуснаха без предизвестие. “Циганите отидоха на море, някой е платил за това”, коментира Борисов и хвърли вината върху БСП. Като аргумент посочи табели с надпис “Гарантирано от ГЕРБ”, които бяха поставени по камарите с отпадъци от червени активисти. От “Новера” пък заподозряха умишлена акция срещу тях, но не посочиха организатора.

“Спрял часовник” реши данъка за коли

Новият размер на данъка за автомобили се гласува на две общински сесии. 25% ръст плюс допълнителна такса в зависимост от годините на колата прие СОС на 28 февруари, последният разрешен от закона срок за нови налози. Разбирайки, че втората част е незаконосъобразна, съветниците се коригираха на 6 март чрез непопулярната практика “спиране на часовника”. Междувременно новият данък беше оспорен. Съдът отмени повишението, общината нареди на данъчните да събират данъка по миналогодишните размери, а през есента по-висша съдебна инстанция реши, че гласуваното от СОС е правомерно. Въпреки това кметството няма да събира догодина двоен размер на налога.

Радиатор

Чия да е “Топлофикация-София”? Този въпрос се превърна в драматична битка между община и държава на гърба на абонатите. Дружеството спря парно и топла вода на цели блокове, заради длъжници. Направи го, за да си покрие борча към Булгаргаз, от където намалиха драстично подаването на природен газ. За да спаси положението СОС разреши на общината да увеличи с 55 млн. лв капитала си в дружеството. Така кметството щеше да придобие около 78% от акциите и да се разпорежда едностранно. Представителят на държавата в Общото събрание на дружеството обаче гласува против. Накрая кметството свали гарда и прехвърли акциите си на централната власт. Заради монопола и спирането на топлото в цели сгради “Топлофикация-София” пък отнесе глоба от половин милион лева в края на годината, наложена от държавния регулатор.

Завръщат се май Икарусите

Скандалът със заместник-кмета по транспорт Велизар Стоилов разтресе общинските среди, а Борисов го уволни на 3 ноември. Два дни по-рано сп. “Тема” публикува станограма от запис, от който става ясно, че Стоилов и шефове на транспортни фирми са разпределяли автобусни маршрути за частно обслужване, дни, преди провеждането през 2007 г на конкурс за отдаване на концесия на 15 линии. В главоблъсканица се превърна и конкурсът от 2008 г за отдаване на още 49 автобусни линии за частно обслужване. Синдикатите заплашиха със стачка, ако линиите се преотстъпят.На 9 юни кметът спря процедурата, но отново пусна конкурса след няколко месеца. Избрани бяха победителите и пак отпор – от синдикати и областен управител. Още не са подписани новите договори, а кметът дори се закани да скъса контрактите от опорочения миналогодишен конкурс. Частните фирми отвърнаха “прибираме си тогава автобусите и завеждаме дело за пропуснати ползи”. Така на този етап обещаните да тръгнат по частните линии нови 200 автобуса през 2009 г. стават мираж. А завръщането на раздрънканите икаруси все по-реално.

Фуражка

Специалната поръчка за избор на 65 пътни полицаи, които да въведат строг контрол и глоби за шофиране в бус лентите и за нарушения по пътищата, отлетя като дим от цигара на полицейски протест.Общината и столичната полиция водят все още само кореспонденция. Началникът на софийската полиция каза, че кметството няма пари да плаща издръжката за толкова униформени, но премълча за каква сума биха се отпуснали катаджиите. Така стана ясно есно– трафик полицаи на подчинение на общината няма да има по улиците през януари 2009 г, каквото уверение даде нееднократно кметската администрация.

Тука има, тука нема глоба

Глобата от 10 лв. с фиш за гратисчия в транспорта беше отменена от Темида в началото на годината. Хората пък решиха, че вече в транспорта няма санкции за пътуване без билет или карта. През юли обаче ВАС постанови, че фишът е законосъобразен акт за наказание. Това вече нямаше значение, тъй като общинския съвет премахна междувременно глобата с фиш.

“Синя зона” без пари

Хиляди шофьори се зарадваха и надуваха клаксони, когато съдът постанови, че “синята зона” е незаконна, защото е определена от СОС, а не от кмета. Спешно Борисов издаде заповед, с която препотвърди наличието на местата за платено паркиране. Мераците да бъда съдена общината да връща пари бяха секнати. Да се паркира безплатно в центъра също.

ПР отделът е общински, ама и политически

Общинският пресцентър редовно оказва подкрепа на ГЕРБ. По повод рекламния клип за 45-я конгрес на БСП, в който премиерът Сергей Станишев кара трамвай, ПР отделът предупреди, че “в градския транспорт няма опасност пътниците да попаднат в трамваи, управлявани от неподготвен водач като Сергей Станишев. Ватманите в градския транспорт са квалифицирани, преминали са 3-месечен курс на обучение и всички те имат положен изпит и свидетелство за управление. Още преди курса кандидат-водачите полагат психо-тест и представят свидетелство за здравословно състояние… Напомняме на гражданите, че комунистическите идеи не са превозен документ”. В съобщението се подчертава,че е отправено питане до КАТ дали премиерът има тапия да кара трамвай.

Пресцентърът на общината се изложи и след срещата на кмета с германския разследващ журналист Юрген Рот, дошъл в България за представяне на книгата си “Новите български демони”. Пресслужбата пусна съобщение, че Рот е променил вижданията си за Борисов и че подкрепя ГЕРБ. “Ако имах възможност, щях да гласувам за партията, на която г-н Борисов е лидер”, казал Рот според пресцентъра. Потърсен за коментар от “Медиапул” Рот отрича да е казал подобно нещо.”Приписаните ми думи не отговарят на стила ми, с който характеризирам партии и личности в други страни”, отговаря той и допълва, че не е негова работа да призовава да се гласува за една или друга партия.

Любовта си отива

Освен с Велизар Стоилов и директора на общинската дирекция по образование, кметът се раздели и с началника на Столичния инспекторат и един от най-доверените си хора Гален Ганчев. 5 млн. лв костваха главата му. За тази сума той подписа фактури на концесионера за почистване на снега, паднал в началото на годината. Борисов бе категоричен, че това е нереална цифра. Така Ганчев си отиде “заради неупражнен контрол върху фирмите по чистота”. На 5 март експертът в Регионалната инспекция по околна среда и води Веска Георгиева пое поста му, а парите все пак се платиха.

На политическо ниво Борисов и ГЕРБ свалиха доверието от кмета на район “Илинден” Румяна Дойчинова, а Общинската избирателна комисия я отстрани от поста. Причината - “уронване престижа на партията и злоупотреба със служебно положение”. Ни дума, ни вопъл, ни стон в повече за разлъката.

Междузвездни срещи

Няма гаф или проблем обаче, който да възпре столичния управник от срещи със световно известни личности. След визитите в кабинета му на топ-модела Ева Херцигова в края на м.г и на сръбската фолк звезда Цеца Величкович през 2006 г, през 2008 година Бойко Борисов прие холивудският екшън актьор Силвестър Сталоун, вокалистът на “Юрая Хийп” Джон Лоутън, московския кмет Юрий Лужков, евродепутатът Джефри Ван Орден, шейх Тарек Бин Фейсал ал Касими от Обединените арабски емирства.

При толкоз гафове в първата година от втория мандат на Борисов като кмет не е ясно, как ще изпълни той обещанията, които пое в управленската си програма, например в края на мандата през 2011 г да няма трафик в града и улиците да са без дупки.

Ангел Богданов, gradski.bg






Тагове:   най,


Гласувай:
0



1. rosidi - чудесно описание на 2008 г
02.01.2009 09:01
дано 2009 е по-интересна на добри събития. Поздрави!
цитирай
2. krotalka - Добре подредено описание на годината!
02.01.2009 10:01
Браво Илче!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8362163
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95960
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930