Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2009 06:34 - Парламентът-истинският суверен на властта в България, стана втора цигулка
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 998 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 12.12.2009 07:07


Парламентът стана втора цигулка
Петер Андреас Бохман
политолог от фондация "Фридрих Науман"

image
Бойко Борисов взе властта, след като обеща на народа да промени България. Ще бъда искрен и ще ви кажа, че наистина много неща трябва да бъдат променени. Борисов обеща борба с корупцията и почтено използване на еврофондовете. Тези неща обещаваше и предишното правителство, но претърпя провал при изпълнението им. Сега, след като са изминали повече от 100 дни от идването на ГЕРБ на власт, мога да кажа, че Борисов сериозно се е заел да изпълни обещанията си, особено по отношение на размразяването на блокираните от ЕК средства за България, така че първите стъпки са налице. Сега гражданите очакват продължението, а именно да видят изправени пред съда героите на разкритите с известен популистки похват далавери на предишните правителства. Тук на Борисов и на правителството на ГЕРБ предстои сериозно изпитание заради състоянието на правораздавателните органи. Да се надяваме, че там също нещата ще потръгнат. Това, което обаче наблюдаваме като действие на новото правителство, е склонността му да измества Народното събрание на втори план при провеждането на своята политика, а именно парламентаризмът е истинският суверен на властта в България. Недостатъчното уважение към народното представителство пролича най-вече при обсъждането на бюджета за следващата година. Това е един от примерите, който показва, че трябва да се прояви повече респект към НС и че приемането на законите не бива да се претупва.
(Пред радио "Дойче веле")




Тагове:   обещания,   власт,


Гласувай:
5



1. avangardi - Акцент - Сибанк ще разпространява винетките
12.12.2009 08:25

Стикерите ще важат до 30 януари 2011 г.



Сдружението между Сибанк и "ВИП Секюрити" - "Разпространение на винетни стикери", спечели конкурса за разпространител на винетните стикери в страната. Това съобщиха вчера от агенция "Пътна инфраструктура". В надпреварата участваха още "Български пощи" и Консорциум "Лукойл" - "Холдинг Пътища". Консорциумът е бил отстранен от конкурса, защото не отговарял на изискването за положителен финансов резултат през миналата година. "Лукойл" има през миналата година най-голямата си загуба от приватизацията си насам - близо половин милиард лева. "Холдинг Пътища" приключи 2008 г. с печалба от 5,4 млн. лева.
Мажоритарен собственик в Сибанк е белгийската KBC, а около 18% държи Цветелина Бориславова, която е и шеф на надзора. Досега винетките се разпространяваха от сдружение "ДЗИ - Транс", в което участие има и шефът на "Холдинг Пътища" Васил Божков. Дружеството е взело комисиона от над 10% от приходите от винетки за четирите години, в които ги разпространяваше. "Български пощи" и "Лукойл" ще вземат процент от комисионата догодина, защото сдружението "Разпространение на винетни стикери" ще трябва да им плати, ако иска да продава винетки в обектите им. Винетките ще важат до 30 януари 2011

duma
цитирай
2. avangardi - Няколко думи - Eколог на прехода
12.12.2009 08:30

Александър Симов
12 Декември 2009, брой 284




Едва вчера най-накрая мистерията на българския преход бе разбулена. 20 години България се е движила от високо развита индустрия към тотална екология. Поне нещо подобно можем да разчетем в думите на Бойко Борисов, казани на евролидерите вчера. С патос и екоплам премиерът се е похвалил, че България не произвежда вредни емисии, защото вече няма производства. А после стана ясно, че държавата ни ще участва едва с 20 хил. евро във фонда за борбата с климатичните промени.
Защо си мислите, че ни позволяват да участваме с жълти стотинки? Защото България вече е ултимативната екодестинация. Няма химически производства. Затвориха ги. Няма "Кремиковци". Окрадоха го. Няма го КЦМ и зелените полета (необработвани естествено) се ширнаха като в романтично стихотворение. Нищо не остана по земите български, освен едната екология. В този смисъл България е зелен първенец на Европа. Нас промените в климата няма защо да ни вълнуват, защото от думите на Борисов ясно разбрахме, че всички действия на всички власти досега са били подчинени на екоактивизъм. Няма производства - има екология. Красота. В този смисъл дори Иван Костов трябва тържествено да бъде обявен за еколог на прехода. Достойните му усилия вкараха толкова екология у нас, че още не можем да се оправим както трябва. Един ден, и той няма да е далеч, мечтата на поредица от кабинети ще бъде сбъдната абсолютно - в България ще тържествува тоталната екология, но виж, хора може и да не са останали. Ама те и без това кога ли са били важни за властта?
цитирай
3. emil60 - Настина красота:
12.12.2009 08:41
"Няма производства - има екология. Красота. В този смисъл дори Иван Костов трябва тържествено да бъде обявен за еколог на прехода. Достойните му усилия вкараха толкова екология у нас, че още не можем да се оправим както трябва. Един ден, и той няма да е далеч, мечтата на поредица от кабинети ще бъде сбъдната абсолютно - в България ще тържествува тоталната екология, но виж, хора може и да не са останали. Ама те и без това кога ли са били важни за властта?"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8362673
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95961
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930