Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 06:38 - 10 хиляди българи имат над милион в активи. Петима наши са милиардери
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2009 06:41


10 хиляди българи имат над милион в активи Петима наши са милиардери Земеделските земи около София са златна мина за собствениците им
image
Богатите карат Майбах При всичките мрачни краски около световната рецесия е трудно да се съсредоточим върху факта, че някои хора всъщност продължават да правят пари и че някои от тези хора са в България. В България в момента има около 10 000 милионери, а според някои тази цифра е консервативна.
Милионерите по света
В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона, чието богатство възлиза на 40,7 трлн. долара. Проучване на Merrill Lynch изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.
Родните тузари
Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България. Страната обаче е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа. В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание Forbes, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно просто да бъдат взети предвид активите им, а трябва да бъдат включени и парите, които те дължат. Един милионер може да притежава имущество, оценено на 50 млн. евро, но в същото време може да дължи 50 млн. евро на банката.
Ако се разглеждат само активите по отношение на притежанието на недвижимо имущество, някои твърдят, че всички, които притежават недвижима собственост в центъра на София, ще бъдат милионери.
По същия начин всеки, който притежава земеделска земя около столицата, която може да бъде урегулирана и продадена на строителни предприемачи, е също милионер. По отношение на милионите в банката обаче тези хора са малко, повечето от тях са реинвестирали богатството си, за да го увеличат. Един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и голяма част от бизнесмените в туристическия сектор, според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.
Мръсни пари
В България е известна следната фраза: всички страни си имат мафия, но в България мафията си има страна! С падането на комунизма голяма част от публичните пари бяха плячкосани и прехвърлени в чужбина. Журналистът Григор Лилов проучва въпроса с българските милионери и откъде идват парите им, откривайки, че докато в Испания има само един милиардер, в България има пет и че 80% от българските милионери имат силни връзки с организираната престъпност. Според Божидар Данев в България няма повече от 1000 - 1100 истински милионери, ако бъдат изключени тези, които имат задължения, и тези, които са натрупали богатството си по незаконен начин.
Профил на милионера
Списъкът на богатите в България се оглавява от Васил Божков, който притежава няколко частни бизнеса в цялата страна, както и най-голямата и скъпа колекция антики в страната. Състоянието му се оценява приблизително на около 760 млн. евро. Икономистът Георги Ангелов дели българските милионери на две групи: тези, които са били късметлии и са наследили земя от дядо си или баба си, разположена в апетитен район, и спекулативните милионери, които са направили хитри инвестиции в сектори, които са се разраснали в последните години.
Повечето български милионери са мъже, като броят на 30-годишните нараства. По-голямата част от тях притежават собствен бизнес и са натрупали богатството си в сектора на недвижимите имоти. В днешно време продажбите на недвижими имоти и земя за по 6 млн. евро вече не са рядкост. Повечето български милионери предпочитат да стоят далеч от светлината на прожекторите. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. Те почиват на Малдивите, наемайки цели острови, за да не бъдат обезпокоявани.



Тагове:   НАШИ,   милион,   милиардери,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279596
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95541
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031