Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2009 06:53 - 35 години висше образование в Стара Загора -ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 2758 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2009 09:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

image

Проф.д.с.н. Иван Станков Ректор на Тракийски Университет


Научен семинар „Проектната дейност в Тракийския университет в навечерието на 35 години висше образование в Стара Загора" се проведе на Старозагорските минерални бани. За трета година по ред година се прави преглед на проектите, които се разработват в старозагорската Алма матер. На форума ще бъдат представени 9 международни и 14 национални проекта.

"През последните 5 години са усвоени повече от 3 милиона лева. Това са средства, отпуснати по научни и изследователски проекти към Тракийския университет", обясни заместник-ректорът по научната и международна дейност проф. Веселина Гаджева.

Чрез национални проекти са спечелени повече от 1 милион лева, които са предимно за закупуване на научна апаратура. "Целевата субсидия за научна инфраструктура тази година е почти два пъти повече", допълни проф. Веселина Гаджева.

Научната конференция е част от програмата за честване на 35 години висше образование в Стара Загора. Кулминацията на празника ще бъде на 21 май, когато е денят на студентско самоуправление. Тогава ще бъде предадена символично "властта" на новиия ректор, както и на академичното ръководство. В края на своето еднодневно управление студентите ще представят идеите и предложенията си на реалния ректор на Тракийския университет проф. Иван Станков.

В програмата за честванията на 35 години висше образование в Стара Загора са включени още шествие на студенти и преподаватели, фотоизложба и коктейл в регионалната библиотека "Захарий Княжески".

Началото на висшето образование в града на липите се поставя през далечната 1974 година. Тогава се създават зооинжинерният факултет и ветеринарно-медицинският институт.

През 1995 година, на базата на всички изградени филиали, се създава Тракийският университет. В него годишно се дипломират около 800 бакалаври. Към момента се обучават около 5000 хиляди студенти, а преподавателите във петте факултета са 640.

Тракийският университет с филиал в Казанлък

Решението в Казанлък да бъде разкрит филиал на Стопанския факултет при Тракийския университет е взето единодушно. Той ще бъде поместен в бившия техникум по хидравлика. Там има добра материална база, учебни зали и кабинети, каза кметът на Казанлък Стефан Дамянов.

"По време на акредитацията ще настояваме да ни бъдат отпуснати поне сто бройки за редовни студенти и 40-50 за задочни", обясни ректорът на Тракийския университет професор Иван Станков. "Има база, подготвени преподаватели и изготвени учебни планове - всичко необходимо, за да бъде разкрит филиал".

В момента във факултета има три специалности - Аграрна икономика, Регионално планиране и развитие на селските райони и Бизнес икономика. Идеята е да бъдат разкрити и нови специалности, допълни професор Станков.

Предстои да бъде разработен проект за оценка и акредитация. Професор Станков обаче изрази съмнение, че филиала може да бъде разкрит за новата учебна година.

image

В последните години Стара Загора се развива с бързи темпове освен като икономически и културно-исторически център с интересно минало и архитектура, така и като университетски център чрез своя Тракийски университет.

През настоящата година ще отбележим 35 години от началото на висшето образование в нашия град и Научната конференция ще бъде едно от важните събития, посветени на тази забележителна годишнина.

През тези години Тракийският университет се разви и укрепна, и се превърна в един истински, отговарящ на всички изисквания, модерен и съвременен Университет, в който учебната и научно-изследователската дейности са свързани изцяло с грижата за човека.

В Университета сега се подготвят кадри, които се грижат за решаването на продоволствения проблем, за качеството и безопасността на храните, за здравето и продуктивността на животните, и най-важното – за здравето и живота на хората.

Разнообразната дейност, обхващаща почти всички области от науката, позволява провеждането на активно вътрешно и международно сътрудничество на Тракийския университет с много други университети в България и света.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ДОБЪР ПЪТ!

image

СЪБИТИЯ И ЧЕСТВАНИЯ НА СТРУКТУРНИТЕ ЗВЕНА ОТ ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ- СТАРА ЗАГОРА
през месец май 2009 г.
ПОСВЕТЕНИ НА 35 ГОДИНИ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В СТАРА ЗАГОРА

11 май 2009 г. – 45 години от създаване на ТК - Ямбол
Научна конференция с международно участие; шествие на студентите и преподавателите от ТК до община Ямбол; тържествено събрание посветено на юбилея ; спортни мероприятия.
11.05.2009 г. (понеделник) 10.00 часа - ТК зала „Райчо Димитров”
Откриване на Международната научна конференция „Европейски измерения на образованието и науката” и Заседания по секции
11.05.2009 г. (понеделник) 16.00 часа - Тържествено шествие от ТК до читалище „Съгласие”

11 май 2009 г.честване на 75 годишния юбилей на проф. Божков- Ветеринарномедицински факултет

14-16 май – международна конференция BALNIMALKON – Аграрен факултет
14.05.2009 г.
10.00-11.00 часа – регистрация на участниците – Тракийски  университет, Студентско градче, Зала №1
11.00 часа – официално откриване на конференцията – Тракийски университет, Студентско градче, Академичния форум

12-17 май – международно селскостопанско изложение “ЗарАгро”

15-17 май 2009 г. – 18–та национална конференция по дерматология и венерология с международно участие „Дерматология през 21 век”- Медицински факултет
Конференцията ще се проведе под патронажа на Министъра на здравеопазването Д-р Евгени Желев, Kметa на община Стара Загора Проф.Светлин Танчев и Ректора на Тракийски университет Проф.Иван Станков.
15.05 2009 г. от 18 часа – тържествено откриване на конференцията – Спа хотел „Калиста”- Старозагорски минерални бани.

20 май – научен семинар във връзка с проектната дейност в ТрУ, посветен на 35 години висше образование в Стара Загора
„ПРОЕКТНАТА ДЕЙНОСТ  В ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ В  НАВЕЧЕРИЕТО НА 35 ГОДИНИ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В СТАРА ЗАГОРА” –
9.00 – 10.00    Регистрация на участниците - Х-л „Гроди” Старозагорски минерални бани
10.00 – 10.15    Откриване на семинара - Х-л „Гроди” Старозагорски минерални бани

21 май – честване на 35 години висше образование в Стара Загора –организатори Община Стара Загора и Тракийски университет

9.00 – 16.00 ч. – Студентско самоуправление
16.00 – 16.30 ч. – Молебен, Катедрален храм „Св. Николай”
16.30 – 17.00 ч. – шествие на студенти, преподаватели, служители и бивши випуски на Тракийски университет
17.30 – 19.00 ч. – Тържествено събрание – концерт
Място: Драматичен театър, Стара Загора
19.00 – 19.30 ч. – фотоизложба „35 години висше образование в Стара Загора”
Място: Фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески”

24 май участие в градското тържество по случай деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на Тракийски университет

imageАграрен факултет

imageВетеринарномедицински факултет

imageМедицински факултет

imageПедагогически факултет

imageСтопански факултет






Гласувай:
0



1. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СТАРОЗАГОРЦИ!:)
21.05.2009 10:23
Вашият Университет - Тракийския е сравнително млад ,но е подготвил много ценни кадри за 35 годишното си съществуване!5000 студента и 640 преподаватели- това звучи внушително!
Поздравявам с празника всички свързани с Университета лица , преподаветелите и студентите ,старозагорци!
Желая успешен път в покоряване на науката на всички учащи се в него !:)
Честит празник !:)
цитирай
2. jessy - Честит празник!!
21.05.2009 10:35
Честит празник от сърце! Желая на целият колектив на университета успех и здрави нерви за оцеляване в съвременните условия. На студентите пожелавам успех в живота и подобаваща реализация.
Синът ми завърши Ветеринарномедицинския факултет през миналата година. Гордея се с това и съм и натъжена поради липсата на възможности за реализация на младите лекари. Но .... живота е борба и трябва да оцеляваме. Така е по-интересно ....
Още веднъж, Честит празник !!!
цитирай
3. avangardi - iliada - Илианче, благодаря ти!:-)))
21.05.2009 11:46
Приемам поздравленията като старозагорка и като личен празник в семейството ни, защото съм и майка на преподавателка в Тракийския университет:-)))
Честит 35 годишен юбилей на всички студенти, честит празник на тези, които още носят в сърцата си невероятните и незабравими години на студентския живот в Стара Загора, честит празник на всички преподаватели - професори, доценти и асистенти!
Желая весел празник, изпъстрен от вдъхновяващи преживявания, успешно дипломиране и добра реализация в живота!
Весел и усмихнат ден ти желая, Илианка!
цитирай
4. avangardi - jessy - Благодаря ти за хубавите пожелания:-))
21.05.2009 12:07

Нека празника на Тракийския университет бъде възхвала на жаждата на народа ни към наука и знание, нека бъде признание към труда на преподаватели и учени, нека бъде израз на любов и благодарност към младостта, която ни зарежда с идеи и положителни емоции!
Да им е честит празника и честит юбилея!

На многая лета, преподаватели и студенти от Тракийски Университет!

Благодаря ви от сърце за неуморния и вдъхновен труд за запазване и издигане на българската духовност, за съхранение на националното ни самочувствие! Пожелавам на всички техни възпитаници успешна професионална реализация в живота!!!

цитирай
5. iliada - Илче !
21.05.2009 13:27
Честит двоен празник !:)Ти си щастлива майка ! :)
Поздрави и на твоята дъщеря- желая и много търпение при работата със студентите ,обич и всеотздайност ,много лично щастие и просперитет!:)
цитирай
6. avangardi - 5. iliada - Илиянка, благодаря ти:-))
21.05.2009 16:57
Ще предам на дъщеря си поздравите. Днес половината ден беше в Стара Загора, а в 11.00 ч. заминаха в София на защита в БАН, на нейна колежка.
Ще поизпуснат от тържествата, но какво да се прави, такова поприще са си избрали:-)))
цитирай
7. tili - Нескромно да споделя:
22.05.2009 02:51
Бронзовите релефи на фасадата са работа на моя съпруг - скулптора Димитър Найденов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8367098
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95965
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930