Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2008 06:21 - Законът - Документи за самоличност се вадят само по постоянен адрес
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
0Документи за самоличност се вадят само по постоянен адрес

image

Красимир Добрев

 

Консултът подготви юристът КРАСИМИР ДОБРЕВ

Имам проблем, който възникна, след като изгубих личната карта и шофьорската си книжка. В момента се намирам във Варна, но постоянният ми адрес е в Пирдоп. Бих искал да попитам дали има някакъв начин да си извадя документите от Варна, трябва ли да ходя в Пирдоп за личната карта?
Кристиян К.
При изтичане валидността на личната карта какви са глобите в зависимост от изминалото време до подаване на молба за нова лична карта?
Николай Василев

Отговорите и на двата въпроса са дадени основно в Закона за българските документи за самоличност (ЗБДС) и в приетия от правителството през 1999 г. Правилник за издаване на българските документи за самоличност (ПИБДС).
Според чл. 31 на закона личните карти се издават и подменят от органите на МВР по постоянния адрес на лицето след представяне на заявление и документи по гражданско състояние, издадени от местната администрация. Това означава, че няма как личната карта да се издаде в друг град или друго населено място освен там, където човекът е записан по постоянен адрес. В случая не може и да се мине по процедурата на упълномощаването, т.е. с нотариално заверено изрично пълномощно друг човек да подаде заявлението. Причините са няколко - пред служителя се полага подпис върху заявлението, който после се копира и на самата лична карта, прилагат се съвременни снимки и те се сравняват със съответния заявител и др. Затова и за личната карта при всички положения трябва да се отиде в полицейското управление по постоянен адрес.
Трябва да се знае и още нещо. Според правилника за българските документи при загубване на лична карта заедно със заявлението за издаване на нова се подават декларация по образец и удостоверителен документ, издаден от МВР. С него се обявява за невалидна загубената лична карта, съставя се и акт.
Това е така, защото според чл. 81 от ЗБДС с глоба от 20 до 150 лв. се наказва всеки български гражданин, който "загуби, повреди или унищожи български документ за самоличност".
И тук стигаме до втория въпрос, който е важен, защото все още много хора не знаят, че подлежат на глоба, ако не върнат в определен срок след изтичане на валидността му документ за самоличност. За личните карти този срок е 10 години, а за паспортите - 5.
Във вече посочения чл. 81 от ЗБДС пише, че се глобява и всеки гражданин, който "не представи документа за самоличност на органа, който го е издал, в 3-месечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването му". Този текст бе приет с поправка през 2003 г., но не му беше дадена гласност. И много хора се глобяват, ако не върнат стария документ за самоличност. Това важи основно за паспорта, който ползваме само като напускаме страната, но се случва и при личната карта. Освен това тази глоба се налага и ако съответното лице не изпълни задължението да си подмени документите за самоличност в срок от 30 дни при промяна в имената, персоналните данни, постоянния адрес или трайни и съществени изменения на образа.
Има голям диапазон за размера на глобата и той зависи от съответния шеф на паспортна служба. Никъде в закона или правилника не е казано, че колкото по-късно си върнеш изтекла карта или паспорт или пък колкото по-късно си я смениш примерно при промяна на името, толкова по-голяма ще е глобата.
Затова най-честата санкция е 20 лв, особено когато се налага за пръв път.
Тя е по-голяма обаче, ако лицето има наложена предишна или друга глоба. Това става в случаи, ако имаш акт за пътно нарушение или пък глоба, след като при полицейска проверка е установено, че не си носил лична карта, и т.н.
При всички положения преценката е на съответния орган по документите за самоличност. Актът все пак трябва да бъде аргументиран, когато се наложи глоба над 20 лв.
Той може да се атакува пред съд, но само по законосъобразност.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 6316985
Постинги: 1856
Коментари: 10003
Гласове: 78833
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930